Școala Siguranței Tedi se adaptează la realitățile sociale din România

Când a început pandemia și nebunia cu școlile online, cea mai mare provocare a tuturor cadrelor didactice nu a fost numai să mute totul în variantă virtuală, ci și să mențină interesul copiilor pentru orele derulate.

Copiii au fost, pe rând, interesați, captivați, plictisiți, obosiți, aglomerați, bulversați de tot acest tăvălug de teme și ore online. Prin urmare, misiunea cadrelor didactice a fost și mai dificilă. Pare, așadar, greu de crezut că, pe lângă română, matematică, muzică și desen, copiii de clasa I au manifestat interes și pentru niște activități suplimentare.

Când școala s-a mutat online, și Școala Siguranței Tedi s-a adaptat. Pentru cine nu știe, Școala Siguranței Tedi este un program pentru copiii de clasa întâi, derulat de o companie privată în colaborare cu Poliția Română și Ministerul Educației și Cercetării.

Programul constă în activități pe care copiii le fac cu învățătorii și la care participă, ocazional, și reprezentanți ai Poliției. Scopul este familiarizarea copiilor cu noțiuni despre siguranța personală de la o vârstă cât mai fragedă.

Pentru că am fost alături de Școala Siguranței Tedi încă de la începuturi, vă pot spune că am văzut cu ochii mei cum a evoluat acest program și cum s-a adaptat la realitățile sociale din România. Este un program privat foarte bun, de care pot beneficia copii din toate mediile sociale, el derulându-se în școli, cu avizul și participarea MEC și Poliția Română.

Broșura pentru învățători din program (un material de sprijin foarte complex, pe care îl primesc toate cadrele didactice înscrise în program) a început să abordeze teme legate de bullying (dezvoltate împreună cu psihologul Anda Păcurar), de siguranța online, de siguranța în mașină sau în mijloacele de transport în comun, de joaca nesupravegheată în curte sau afară, de modul în care se folosește numărul unic de urgență 112.

De asemenea, am apreciat sfaturile de bun simț de la capitolul Siguranța în vacanța de iarnă și de vară, cu informații detaliate despre îmbrăcăminte, hidratare, alimentație, sporturi și distracții pentru copii. Evident că noi, adulții, știm multe dintre acele lucruri dar cred că ne vine greu să le structurăm așa de bine pentru a le preda copiilor. Eu mă bucur că a făcut-o altcineva și pentru noi! 😀

În anul școlar 2019 – 2020 au fost 39.727 de elevi de clasa I înscriși în programul ”Școala siguranței Tedi”. Peste 39 de mii de copii care trebuiau să capete deprinderi sociale utile, cum ar fi identificarea și evitarea unui potențial pericol sau gestionarea unei situații de criză.

Așa că atunci când a venit izolarea, și Tedi s-a mutat online. Timp de șapte săptămâni, pe platforma www.scoalatedi.ro, Tedi le-a propus copiilor nenumărate exerciții educative pe care le puteau face împreună cu părinții și învățătorii. Inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm, astfel că pe site-ul programului au fost încărcate 5.483 de fotografii făcute de copii și părinți, având ca subiect temele date de Tedi.

Acesta este cel de-al cincilea an în care se derulează Școala Siguranței Tedi, iar până acum peste 140 000 de copii au învățat lucruri utile despre siguranța lor și a celor din jur prin intermediul programului derulat în școli de către Maspex România în colaborare cu MEC și Poliția Română.

Dacă ești învățător/învățătoare și vrei să-ți înscrii clasa în Școala Siguranței Tedi, citește pe site Regulile programului și urmărește momentul în care se deschid înscrierile pentru anul școlar 2020-2021.

Dacă ești părinte și vrei să abordezi cu copilul tău teme legate de siguranța personală, accesează secțiunea pentru copii și descarcă materialele de lucru pentru acasă.

Dacă vrei să ne oferi feedback cu privire la program sau consideri că mai putem include și alte informații utile în broșură, te așteptăm să ne scrii în comentarii opiniile tale.

2 Replies to “Școala Siguranței Tedi se adaptează la realitățile sociale din România”

  1. Imi plac programele care nu se opresc dupa prima editie sau la fiecare obstacol. Felicitari!

  2. Îți mulțumesc că ai împărtășit cu noi că există și o secțiune pentru părinți de unde se pot descărca fișe de lucru. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.