Laleaua pestriță și alte minuni naturale din jurul orașului Iași

Pentru că în ultimul an am petrecut mai mult timp în Iași decât în toată perioada de când m-am mutat de acasă și până acum, am avut ocazia să explorăm puțin și împrejurimile, mai mult de nevoie, decât de voie, dar așa am descoperit că împrejurimile orașului Iași sunt extrem de ofertante în materie de spații pentru drumeții și explorat.

Un tur al majorității mănăstirilor cunoscute din preajma orașului făcuserăm deja (puteți citi despre ele aici și aici), iar în zona Poiana cu Schit (neschimbată și acum, din ce am văzut prin poze la alții) am fost în 2015 și plănuim să revenim la vară.

În decembrie, am decis să explorăm traseul marcat cu bandă roșie din rezervația paleontologică Repedea (de la releu Bucium, prin pădure, traseu circular). A fost o frumusețe, chiar și în luna decembrie și ne-am dori să-l reluăm și într-un anotimp mai ofertant în materie de vegetație.

Am postat mai multe poze pe Facebook.

Apoi în ianuarie, am făcut o plimbare pe malul lacului Veneția (Ciric III). Am prins o zi pustie și ne-am jucat cu fulgii de papură, aruncându-i în aer și făcând poze. Ne-am promis să revenim și primăvara, dar nu am mai apucat.

Dar cu siguranță cea mai spectaculoasă plimbare a fost cea la pădurea Breazu în căutarea unui obiectiv pe care îl aveam de ceva timp pe listă: laleaua pestriță (Fritillaria meleagris).

În România există rezervații de lalea pestriță (Lunca Pogănișului – Timiș și Pădurea Zamoștea-Luncă, jud Suceava), dar și zone unde se găsește în număr mai redus. Unul dintre aceste locuri este și o poieniță din pădurea Breazu, unde mi-am bucurat privirea cu zeci de lalele înflorite.

Când am ajuns în poieniță, am rămas uimită de frumusețea priveliștii: pur și simplu am rămas fără cuvinte și aproape mi-au dat lacrimile. Cred că dacă nu era și soțul meu cu mine, care sigur s-ar fi amuzat pe seama mea, aș fi vărsat o lacrimă-două de bucuria de a fi ajuns acolo și de a le fi văzut.

Și tot acolo am văzut și laleaua galbenă sălbatică, Tulipa sylvestris, doar îmbobocită, nu am prins-o înflorită, din păcate, și nu am apucat să revenim să o vedem și cu petalele deschise.

Atenție! Laleaua pestriță este ocrotită prin lege. Nu rupeți florile, nu dezgropați bulbii. Găsiți lalele pestrițe domestice la toți vânzătorii de flori pentru grădină și chiar nu costă o avere. Vă rog din suflet să lăsați florile rare să-și continue existența acolo unde cresc, ca să ne putem bucura de ele în număr cât mai mare, în fiecare an.

Pentru la vară avem o mulțime de planuri legate de județul Iași și de explorarea zonelor sale naturale, care sunt din belșug, dar până atunci să ajungem noi sănătoși și mai vedem 🙂

3 Replies to “Laleaua pestriță și alte minuni naturale din jurul orașului Iași”

  1. Aștept să mai crească bebe să începem și noi să facem drumeții în 4.

  2. Pe unde anume este poienita în pădurea Breazu?

    1. Nu mai stiu, noi am umblat destul de mult prin padure pana am dat peste ea. N-am salvat coordonate GPS.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.