Turist în România – o vizită spre centrul pământului la Salina Turda

Salina Turda este de ani de zile pe lista mea, dar cu atât mai mult de când au început să circule online fotografiile spectaculoase cu amenajarea ei interioară.

Prin urmare, nu puteam rata o vizită acolo dacă tot ajungeam pe la Sarmizegetusa și Alba Iulia, mai ales că mi s-a năzărit mie să bifez toate salinele din țară. Și sunt aproape de reușită, mai am una. Dar despre asta în alt articol.

Salina Turda este exact așa cum m-am așteptat: impresionantă. Decorul cu lumini, lifturile moderne și aspectul general de obiectiv turistic bine organizat m-au făcut să cred că se poate face turism la standarde europene și la noi în țară. Nu mai vorbesc de faptul că au site funcțional pe care găsești toate detaliile, inclusiv bilete online.

Am impresia ca Salina Turda e singura care nu aparține de Salrom, pentru că nu am găsit-o nici pe site-ul lor, probabil pentru că nu mai funcționează în scopul ei inițial, ci doar în scop turistic.

Acces

În primul rând, spre deosebire de alte saline, unde accesul se face cu microbuzul sau pe jos, pe scări nesfârșite (ca la Cacica, de ex), la Turda accesul se face printr-o intrare modernă, de zici că parcurgi coridorul unei instituții. Intri apoi în salină, cobori câteva scări și ajungi la lifturile moderne care te duc de la un nivel la altul. Evident, dacă te țin picioarele, poți coborî și urca pe scări spre toate nivelele.

Priveliștea este spectaculoasă de oriunde ai privi-o și recunosc că mi s-au tăiat puțin picioarele privind de sus în jos.

Noi nu aveam foarte mult timp la dispoziție, așa că nu am explorat chiar toată salina. Am vizitat doar Mina Rudolf și Mina Terezia.

În Mina Rudolf, ne-am dat în roată, Vlad s-a jucat un pic la tobogane și apoi copiii au jucat mini-golf. Au și un magazin de suveniruri drăguț, de unde am luat magneți, sare aromatizată cu hribi și perne terapeutice cu sare.

Apoi am coborât mai jos, în Mina Terezia, unde soțul și copiii s-au plimbat cu barca (maxim 3 persoane în barcă, așa că eu am stat pe margine și am făcut poze).

M-am bucurat mult că am ajuns acolo, e unul dintre locurile acelea care erau pe lista mea de mulți ani și la care tot nu reușeam să ajung. Și m-am bucurat și că s-a ridicat la înălțimea așteptărilor mele.

E drept, însă, că noi am vizitat salina într-o luni, pe o vreme urâcioasă și la scurt timp după ce intraseră copiii în vacanță, așa că nu era deloc aglomerat. Nu vreau să-mi imaginez câtă lume poate fi acolo în plin sezon turistic. Eu recomand mereu să faceți unele călătorii (asta dacă nu mergeți la tratament, desigur) contra valului turist, eventual în timpul săptămânii sau pe vreme urâtă.

Prețuri

Accesul a fost 40 de lei de adult și 20 lei/copil. Prețurile la atracțiile de jos mi s-au părut decente: o plimbare în roată: 5 lei/persoană, minigolf:  10 lei/20 minute pt o crosă și o minge, masa de ping-pong: 10 lei/30 minute. Mai au și bowling, biliard și teren de sport.

 

Despre alte saline din România am mai scris aici:

Salina Ocnele Mari: Weekend prelungit la Ocnele Mari

Salina Cacica: Excursie de o zi în Bucovina

Salina Praid: Vacanță cu peripeții la Sovata

.

One Reply to “Turist în România – o vizită spre centrul pământului la Salina Turda”

  1. O locatie de vis, super pozele. Preturile nu par deloc exagerate pentru o asa locatie, merita vizitat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.