Secrete din industria de carte: Simona Croveanu, owner Print One Book

Când vorbim de industria de carte, ne gândim automat la edituri și la autori consacrați. Însă industria de carte are un segment care se dezvoltă din ce în ce mai mult și în România: self-publishing.

Self-publishing înseamnă că cineva scrie o carte și o publică pe cont propriu. Acest lucru se întâmpla până acum în felul următor: autorul investea bani într-un tiraj care era publicat la una dintre editurile care practică acest tip de publicare și apoi își folosea mijloacele proprii pentru a le vinde. Un sistem costisitor și care, în absența unui comportament de marketing eficient, se putea dovedi păgubos.

Întotdeauna mi-au plăcut foarte mult oamenii cu idei și cu inițiative și unul dintre ei este și Simona Croveanu, care a adus pe piața editorială din România conceptul de Print One Book pentru toți cei care își doresc să-și vadă numele pe o carte.

Este un concept care funcționează pe un sistem extrem de simplu, nu este păgubos pentru autor, îl ajută pe acesta să evite acumularea de stocuri și îl consiliază cu privire la metodele cele mai bune de vânzare.

Cum funcționează:

  1. Viitorii autori își fac cont pe site-ul Print One Book. Contul de autor e o sursă de informații pentru tot ce vrei să știi despre procesul de publicare, poți, inclusiv, să faci o simulare să vezi cât te-ar costa publicarea unei cărți.
  2. Dacă dorești să vezi ce formate, ce tipuri de hârtie și de coperți sunt disponbile și s-ar potrivi mai bine, comandă Mostrarul de hârtie pentru a lua decizia cea mai bună pentru cartea ta. Mostrarul are un preț modic (35 lei), mai ieftin decât o agendă mai calitativă și, în plus, îl poți folosi ulterior pentru a lua notițe sau pentru a desena pe el.

  1. Suplimentar, Print One Book te poate ajuta și cu grafica, paginație, corecturi (în funcție de nevoile tale – vei găsi toate detaliile în contul de autor).
  2. Comandă prima carte: exemplarul autorului, ca să vezi dacă totul e așa cum ți-ai dorit.
  3. Poți alege să-ți afișezi cartea în librăria virtuală Print One Book. Nu există stocuri! Cartea este tipărită atunci când este comandată.
  4. Începi să-ți promovezi cartea cum știi tu mai bine! Sau achiziționezi Pachetul Star, care te va ajuta să începi acest proces într-o manieră eficientă.

În plus, Print One Book oferă și pachete de promovare pentru autorii care au nevoie de sprijin pe partea asta.

Cui se adresează:

  • autorilor la început de drum, celor care au încredere în ce au scris și în forțele proprii.
  • autorilor care au scos deja o carte și vor s-o publice pe următoarea.
  • celor care vor să-și publice lucrările de disertație sau de doctorat.
  • companiilor care vor să publice cărți personalizate pentru angajați (cu filosofia sau istoricul firmei, de ex).
  • companiilor care vor să ofere de Crăciun clienților cărți personalizate.
  • celor care vor să adune într-un volum poeziile sau poveștile copiilor sau ale rudelor apropiate.
  • trainerilor din diverse domenii care vor să-și publice materialele de curs într-un format ușor de consultat.
  • profesioniștilor care vor să împartă din cunoștințele lor cu publicul larg (bucătari, nutriționiști, artizani, terapeuți etc).

Și pentru că am fost curioasă să aflu un pic mai multe despre cum i-a venit ideea și cum funcționează Print One Book, i-am luat un interviu Simonei Croveanu, pioniera acestui concept în România.

Ce te-a inspirat să alegi modelul acesta de business, unic în România?

Sunt pasionată de tipar digital și lucrez în domeniul acesta de 11 ani. Mergeam (înainte de pandemie) la 3-4 conferințe sau târguri pe an, pentru inspirație în domeniul tiparului digital. O prezentare a fost despre Book on Demand. Mi-a atras atenția simplitatea conceptului dar și partea de automatizare extrem de complicată.

Am decis să verific informatiile vest-europene cu informațiile din piața noastră de carte. Sunt absolut identice… nu suntem cu nimic mai special decât alte țări în ceea ce privește procesul de publicare, cifre, pierderi, drepturi de autor. Tot ce mi s-a prezentat la momentul respectiv răspundea efectiv la absolut toate problemele din acest domeniu.

Așa că am luat inițiativa de a demonstra că acest lucru poate functiona și în România. Consumul de carte este foarte mic, într-adevăr aici avem probleme. Nu pot mări consumul de carte, dar cu siguranță putem sa descoperim noi talente. Si chiar încurajăm oamenii să scrie cărți, este un proces extraordinar de benefic

Atunci când o operă literară trece prin filtrul unei edituri, ea primește girul mai multor persoane în acest proces. Cum se desfășoară publicarea în acest caz? Cum vă asigurați că nu ajung pe piață cărți cu subiecte inadecvate, instigatoare sau dăunătoare publicului? Există un filtru al vostru sau publicați orice atât timp cât autorul își asumă conținutul?

Autorul își asumă conținutul în totalitate, dar avem și noi un filtru pentru colaborarea cu noi.

Câte cărți s-au publicat până acum prin intermediul platformei și care este top 3 vânzări?

10 cărți, unele nu au ajuns în librarie. Top 3 sunt:

Cine stabilește prețul cărții? Cum ajung banii la autor? E nevoie ca autorul să fie persoană juridică (PFA)?

Prețul este stabilit de autor in functie de prețul de producție, drepturile de autor plus bugetul de marketing necesar. Banii la autor ajung prin dreptul de autor si nu trebuie să fie PFA. Lucrăm cu persoane fizice.

 

De când am descoperit Print One Book mă tot învârt în jurul ideii și sunt foarte tentată, pentru că am și eu, de câțiva ani, o carte pentru copii, cu ilustrații cu tot, pe care mi-aș dori s-o public, dar nu s-a potrivit cu conceptul editorial al niciunei edituri la care am trimis-o. Și măcar pentru ilustratoarea care a muncit foarte mult la ilustrații (o domnișoară de gimnaziu), mi-aș dori s-o văd pe hârtie. Dacă îmi iau inima în dinți și o public, cu siguranță voi încerca varianta aceasta de self-publishing și o să vă dau de știre 😀

Vouă cum vi se pare conceptul? Ați apela la self-publishing de genul acesta?

4 Replies to “Secrete din industria de carte: Simona Croveanu, owner Print One Book”

  1. Ce binevenit este acest articol! Și fata mea vrea să aibă sub formă de carte toate povestirile inventate de ea (vrea sa se facă scriitoare 😉) și nu știam cum am putea face asta, eu mă gândeam să merg la un centru de copiere și să printez pe hârtie foto 😁
    Acum că știm că există soluția, o să dea bice la transcris de pe foi pe calculator 🤗
    Mulțumim pentru această serie de articole super interesante!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Ce ma bucur ca iti foloseste! Cand printati cartea, sa-mi trimiti o poza, sa vad cum a iesit 🙂

  2. Stiam de ei de la o reclama platita a lor pe Fb. Am incercat o simulare, dar nu aveam numarul de pagini necesare. Voi tine cont de existenta lor pe viitor.

  3. Si pentru noi este foarte util articolul, nu stiam de acest concept. Fetita mea a scris o carticica de povesti pe care si-o doreste publicata, cred ca ar fi un cadou frumos. Multumim!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.