Turist în România: Grădina Zoologică Sibiu

În drumul nostru spre Pădurea Craiului, am făcut un popas de două zile la Sibiu, unde am vizitat atât Muzeul Astra, cât și Grădina Zoologică, mai ales că cele două sunt gard în gard, în zona Pădurii Dumbrava.

Zoo nu era neapărat pe lista noastră, mai ales că suntem obișnuiți cu grădina zoologică anostă din București, unde dai o grămadă de bani pe bilete (mai ales dacă ești o familie cu 2-3 copii) și nici măcar nu vezi prea multe animale.

Ei, la Sibiu nu e deloc așa. În primul rând că intrarea a fost super ieftină (gen 3 lei adult, 2 lei copil), iar numărul de animale este net superior grădinii din București (268 de animale, conform site-ului oficial).

Plimbarea prin grădina zoologică este ca o plimbare printr-un parc. Au și locuri de joacă, un lac unde te poți plimba cu hidrobicicleta, terase, standuri de înghețată și în general e o atmosferă veselă și colorată.

La intrare, puteți admira un stejar vechi de 600 de ani sau puteți sta pe o bancă să priviți lacul. Noi am avut noroc de o vreme mai înnorată, chiar a picurat puțin, dar asta ne-a făcut plimbarea mai plăcută.

Animalele par să aibă suficient spațiu și să fie bine îngrijite. Copiii s-au bucurat să vadă lemuri, urși, lupi, cerbi, cămile, crocodili, struți, un tigru alb etc.

Evident, tiroliana a fost preferata copiilor mei:

Știu că grădinile zoologice nu sunt destinații favorite pentru multă lume din cauza eticii și sincer nici eu nu știu cum e mai bine. Dacă ar fi brusc eliberate, aceste animale nu ar supraviețui în sălbăticie, deoarece nu au instinctele de apărare și procurare hrană formate.

Animalele din grădinile zoologice care respectă normele etice sunt născute în captivitate și nu capturate. Probabil că ideal ar fi ca, pe viitor, să nu se mai permită reproducerea și astfel, grădinile să se închidă încet-încet sau să se transforme în sanctuare pentru animalele rănite. Sunt nenumărate discuții care se pot purta pe această temă și depinde de voi dacă le purtați cu copiii și dacă alegeți să vizitați o grădină zoologică sau nu.

O altă grădină zoologică drăguță este și la Brașov, unde puteți vizita și Planetariul din aceeași incintă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.