Experiment: am participat la concursuri timp de o lună

Totul a pornit de la o afirmație a cuiva pe un grup de economisire, zicea că nu cumpără niciodată cadouri de Crăciun pentru că dăruiește doar ce câștigă la concursuri. Și m-am gândit: cum e posibil așa ceva?

Așa că m-am gândit să fac un experiment. Timp de o lună de zile am participat la concursuri în social media. De mare ajutor în treaba asta mi-au fost sora mea și câteva prietene cărora le-am povestit ce fac și care m-au lăsat să le etichetez la postări 😀

Am participat la 2-4 concursuri pe zi, deci în jur de 120 într-o lună (poate mai multe, poate mai puține). Am câștigat doar două chestii, una care într-adevăr va fi oferită cadou de ziua cuiva și un mărunțiș cu care nu prea am ce face, ambele la concursurile unui brand cunoscut (niciodată la un blogger/instagrammer).

(deci va trebui să cumpăr singură cadourile de Crăciun 😀 )

Însă am tras niște concluzii, sper eu, utile care să vă ajute dacă vreți să încercați și voi varianta asta de cadorisit lumea de Crăciun 😀 😀 😀 (mie nu mi-a ieșit, dar poate voi sunteți mai norocoși)

2-3 concursuri pe zi e puțin. Ca să și câștigi ar trebui să participi la 20-30 pe zi. Astfel ai șanse mai multe să fii norocosul ales de Random la un concurs.

Există și multe concursuri false, făcute pentru a câștiga urmăritori. În general, e bine să vă uitați la cont, dacă pare serios, dacă premiul e oferit de un sponsor și să citiți aleatoriu câteva comentarii. Eu m-am axat mai mult pe concursurile făcute de branduri cunoscute și mai puțin pe cele organizate de persoane fizice, mai ales dacă nu aveau un sponsor oficial.

Am aflat, cu ocazia asta, că există și escrocherii legate de aceste concursuri. Se pare că cineva copiază un cont pe care se desfășoară un concurs (de obicei diferă un caracter din nume, dar are aceleași poze, minus comentariile) și dă un mesaj privat să te înregistrezi pe un site pentru a intra în posesia premiului. Eu am pățit-o și m-am prins imediat că e înșelăciune, pentru că nu se terminase concursul, iar limba română în care vorbea persoana respectivă era la fel cu aia de când a încercat să mă escrocheze cineva pe olx.

Am ales concursuri care nu cereau să etichetez 10 prieteni și să dau follow la ”toate conturile pe care le urmărește cineva”, mai degrabă îmi plac concursurile creative, care mă pun să fac ceva, să meșteresc o chestie, să fac o poză, să compun niște versuri etc. Chiar dacă e tot cu tragere la sorți, îmi place mai mult așa, ideea că fac eu un efort, decât doar să etichetez niște oameni și să dau niște share-uri. La unul din acesta creativ am și câștigat, de altfel (pe pagina Almette, am meșterit un balon cu aer cald din butoiașul de la brânză). Am participat totuși la cele care îți cereau să etichetezi până în trei persoane (”complicele” mele la experiment).

Ca idee, dacă vă întrebați cum descopeream concursurile, de fapt ele mă descopereau pe mine. Algoritmul social media funcționează în așa fel că dacă participi, apreciezi și distribui concursuri, ele îți vor fi scoase în față de platformă ca să faci asta din ce în ce mai mult. Cel mai mult am participat pe Instagram, pe Facebook nu prea am găsit concursuri.

M-am plictisit să fac treaba asta după vreo două săptămâni, dar am insistat până s-a terminat termenul pe care mi-l alocasem. E un job cu normă întreagă să participi la concursuri (cu răsplata aferentă, evident) și eu mi-am pierdut repede răbdarea. În plus, simțeam că îmi spam-uiesc prietenii cu atâtea share pe stories, așa că am lăsat-o mai moale. Mai particip ocazional dacă mi se pare ceva interesant, dar mai rar.

Voi ce părere aveți legat de concursurile de pe net? Participați? Ați câștigat vreodată ceva mai valoros? Că eu n-am fost niciodată chiar atât de norocoasă 😀 😀 😀

 

Cover photo: Freepik

4 Replies to “Experiment: am participat la concursuri timp de o lună”

  1. Din experienta de concursoman, te contrazic putin. Mi se pare ca ai mai multe sanse la concursurile mici, desfasurate de bloggeri, instagrameri. Ca se inscriu mai putini. Dar premiile consistente sunt oferite de branduri mari. Ca au buget.

    1. Si la instagrammeri au comentarii multe, depinde acum de tipul de instragrammer, evident, eu urmaresc niste tipe (care sincer nu stiu cum si-au facut un nr asa mare de followers ca nu posteaza cine stie ce continut) si au mii de comentarii la fiecare concurs.

  2. Eu am câștigat acum 7 ani o tableta la un concurs organizat de un brand de băuturi răcoritoare. Nu stiu daca particip la 3-4 concursuri pe an și acelea organizate în magazine/farmacii. Am o prietena care tocmai a pierdut un premiu ce consta într-un voucher de 3000 de lei pt un magazin cu specific sportiv, oferit de o firma de dulciuri pt copii, fiindcă nu a păstrat bonul fiscal. De la aceeași firma a mai câștigat un aparat foto instant, un joc deosebit…

  3. am participat asa, din gluma la unele si chiar am si castigat de cateva ori. Aproape de fiecare data am donat cadoul (am o prietena draga in Bucuresti mama singura, ce se descurca mai greu iar unul din cadouri a prins-o fix cu un tort de ziua copilasului). Mai am un voucher de 25euro la o firma scumpa 😀 necheltuit dar castigat din greu (am facut plimbare de 200km in curs de o luna pt acel concurs).
    Ca si remarca, la concursurile mici (bloggeri si instagrammeri) avui sansele mai mari de castig.
    E o idee de facut pentru persoanele ce au timp (de ex elevi, studenti sau intre joburi /concedii de maternitate/pensionari etc) pt ca raportul timpul consumat /profit pentru mine este prea mic (in timpul asta mai bine imi iau un mic proiectzel extra de munca si ies mult mai bine platita).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.