România în siguranță: un proiect pentru educația rutieră

Săptămâna asta am avut ocazia de a participa la un eveniment foarte important, desfășurat la Guvern (yey, am putut vedea cum arată Guvernul pe dinăuntru!): lansarea programului ”România în siguranță” de către Asociația EDIT și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

La conferință au fost prezenți reprezentanții asociației EDIT, ai Poliției Române și ai Departamentului pentru Situații de Urgență, ai Ministerului Educației, și câțiva reprezentanți ai mediului privat.

Asociația EDIT este cea care a conceput și desfășurat în grădinițe și școli proiectul ”Ora de Educație Rutieră”, precum și proiectul de educație pentru acordarea primului ajutor ”Leapșa pentru viață”, desfășurat în mediul online cu ajutorul influencerilor. Președintele asociației EDIT a menționat în cadrul conferinței cât de importantă este educația pentru scăderea numărului de victime ale accidentelor rutiere, și că această educație trebuie să înceapă cât mai devreme.

În caz că nu știați deja, statisticile accidentelor rutiere în România sunt înfiorătoare:

  • România este pe primul loc în Europa la decese din accidente rutiere grave.
  • avem cei mai mulți copii implicați în accidente din UE
  • În 2019 am avut 96 de decese/milion de locuitori, iar în 2020, 85 la milion (au murit 1646 de persoane în 6273 de accidente grave)

Reprezentanții Poliției Române, dl chestor Florentin Bracea și dl comisar șef George Grigore, au vorbit despre proiectul ”Viziunea zero” prin care se intenționează reducerea la zero a deceselor rutiere până în anul 2050. ”Chiar și o viață pierdută în traficul rutier este prea mult”, a afirmat dl chestor Florentin Bracea. De asemenea, au amintit și de faptul că a crescut alarmant numărul de accidente în care au fost implicați bicicliștii și conducătorii de trotinete.

Cum spuneam, la eveniment au fost și oameni din mediul privat. Tal Lahav, CEO Sixt România a vorbit despre direcțiile care ar trebui urmate de autorități pentru a reduce numărul de accidente, despre abordarea ”commitment to life” (angajament pentru viață) practicată în Israel prin măsuri de reglementare, prin aplicarea legilor (”enforcement”) și prin angajamentul pentru educație. Doamna Corina Elena Berekmeri, Director SWARCO, a vorbit despre tehnologia inovatoare prin care vopseaua pentru marcaje rutiere devine vizibilă în condiții de vizibilitate redusă.

De departe, cea mai convingătoare intervenție a fost a domnului Constantin (Titi) Aur, care a vorbit foarte concret despre lucrurile care merg prost la acest moment în domeniul rutier: de la lipsa de reglementare a reparațiilor mașinilor, până la marcajele proaste de pe șosele, la școlile de șoferi care predau aceeași materie din anii 70-80 (chestionarele auto conțin întrebări tehnice învechite), la lipsa de cursuri de conducere defensivă, lipsa de informații tehnice actualizate în manualele pentru șoferi, lipsa de actualizare a cunoștințelor de șofat pentru șoferii cu vechime etc.

Fostul pilot, actualmente expert în siguranța rutieră, a menționat și cât cheltuie statul pentru a repara ”greșelile”: 5 miliarde de euro pentru despagubiri, pagube materiale, cheltuieli medicale, sociale și altele legate de accidente rutiere grave. Găsiți intervenția lui în videoclipul postat pe pagina Departamentului pentru dezvoltare durabilă, de la minutul 01:23:32.

Alte spicuiri din Buletinul siguranței rutiere, raportul anual pe 2020.

  • 91,7% dintre evenimentele rutiere grave au avut loc în condiții meteo normale.
  • pe drumurile naționale și-au pierdut viața 45,5% din totalul persoanelor decedate în accidente rutiere.
  • accidentele rutiere produse pâna la ora 7 și după ora 17, deși mai puține ca număr, sunt caracterizate de o mortalitate mai ridicată.
  • implicarea conducătorilor de vehicule femei în accidentele rutiere grave a fost de 6,9 ori mai mică decât cea a bărbaților.
  • în 2020, pietonii au reprezentat cele mai numeroase victime – 35,7% din totalul celor decedați. Cele mai multe victime sunt la categoria peste 72 ani – foarte indisciplinați dpdv rutier.
  • primele două cauze ale accidentelor rutiere grave de pe drumurile publice din România, în ultimii zece ani, au fost indisciplina pietonilor și viteza.
  • numărul accidentelor grave pentru producerea cărora a fost vinovat principal un biciclist a crescut în ultimii zece ani cu 77,4%.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.