4 personaje inspiraționale pentru copii din 4 cărți scrise de bloggerițe

Cea mai mare bucurie a mea e când citesc despre apariția unei noi cărți scrise de o bloggeriță pe care o cunosc, pentru că asta înseamnă un vis împlinit al unei persoane care mi-e dragă sau pe care o apreciez din online. Și pentru că mă face și pe mine să mă simt mai aproape de visul meu a publica o carte!

Azi o să vă prezint patru cărți care ne-au plăcut foarte mult (mie și copiilor mei) și care sunt scrise de bloggerițe.

Fram începe școala, Cristina Buja, ilustrații Alexandra Abagiu

Cristina Buja scrie pe cristinabuja.ro, este psiholog și ține cursuri online de parenting. Cartea ei, Fram începe școala, i-a plăcut foarte mult lui Vlad și am citit-o zile întregi, chiar dacă el încă nu a început școala. Ba chiar Vlad și-a dorit și o continuare, ca să afle cum îi merge lui Fram la școală.

Cartea face parte din seria Emoțional și tratează nu doar emoțiile copiilor dinainte de trecerea într-o etapă complet necunoscută pentru ei (începerea școlii în cazul de față), dar și emoțiile părinților. Răspunde la o mulțime de întrebări pe care le pot avea copiii și deschide calea dialogului între părinte și copil.

Mi s-a părut o carte bună, pentru că, de multe ori, cărțile despre începutul școlii nu abordează decât perspectiva copilului, dar acum, prin prezentarea emoțiilor mamei, copilul va afla că și noi, părinții, simțim teamă/neliniște și că empatizăm cu sentimentele lui.

Grupa de vârstă dedicată: 5+

Mati și căpitanul Încredere, Gabriela Maalouf, ilustrații Raluca Ilie, editura Bookzone

Gabriela Maalouf scrie pe gabrielamaalouf.ro, este psiholog și consilier școlar. Cartea ei se adresează în egală măsură copiilor și părinților. Prima parte, povestea, conține exemple concrete despre situații dificile în care un copil își poate pierde și recupera încrederea, iar a doua parte conține sfaturi practice pentru părinți.

Mi-a plăcut secțiunea de sfaturi pentru că prezintă trei tipologii de copii (adaptabili, activi, precauți) și felul în care le putem gestiona atunci când vine vorba de încredere. Mi-am dat seama că am un copil adaptabil (Eliza) și unul activ (Vlad) și că ei trebuie tratați în mod diferit, pentru că ce a funcționat la unul nu va funcționa la celălalt.

Dacă și voi aveți copii cărora le este greu să se adapteze într-un loc nou, să își facă prieteni noi, să încerce ceva nou sau se tem de diferite lucruri, atunci ar fi bine să citiți această carte împreună cu ei și să urmați sfaturile extrem de utile ale autoarei.

Grupa de vârstă dedicată: 5+

Caietul. Roman ilustrat pentru copiii care cresc, vol II, Ioana Chicet-Macoveiciuc, ilustrații Miruna Pancu, editura Univers

Ioana nu cred că mai are nevoie de prezentare, o știe toată lumea ca Prințesa urbană. A scris o mulțime de cărți pentru copii și adulți și este coordonatoarea colecției Educație cu blândețe.

Caietul (vol II) este continuarea poveștii cu Mura și Dătătorul de răspunsuri misterios. Copiii au, în mod natural, o mulțime de întrebări legate de procesul de creștere, așa că aceste două cărți îi vor ajuta să-și facă puțină ordine în emoții și în tumultul de ”de ce-uri” din sufletul lor.

Ba chiar unele dintre aceste întrebări, imaginate de Ioana în carte, sunt de tipul celor pe care copiii nu îndrăznesc să le adreseze adulților sau nu știu să le formuleze. Ele există în interiorul lor, sub o formă sau alta, dar ei nu știu că ele sunt acolo. E greu de explicat, dar vă veți da seama citind cartea împreună cu copiii voștri.

Dacă prima carte a fost o carte dedicată preponderent fetelor, aceasta este o carte pentru copii de ambele sexe, așa că nu ezitați să o luați și să le-o citiți și băieților, chiar dacă vor părea mai reticenți.

Grupa de vârstă dedicată: 9+

Creatori în acțiune. Ghid de creativitate, Anca Ghinea, editura Creator

Anca Ghinea scrie pe kreatoria.ro. Cartea asta mi-a dat un pic de furcă pentru că nu am știut în ce categorie s-o încadrez și cărui public se adresează. Personajul principal este o fetiță pe nume JO (nu mi-am dat seama de vârstă, probabil că în clasele primare) care își dorește să facă ceva deosebit, să se remarce dintre toți, să fie cea mai grozavă. Și își propune să scrie o carte.

Fiecare capitol e un dialog cu unul dintre părinți despre provocările externe și interne pe care le are de depășit pentru a devenit ”creatoare”. Fetița își pune singură o mulțime de piedici mentale (”nu sunt suficient de bună”, ”ce fac eu nu e important” ”n-am nicio idee”, ”nimeni nu va fi interesat”), iar părinții o îndrumă sau o ghidează sau uneori o lasă să descopere singură cum să le depășească.

Cartea poate fi citită atât de copii (copiii un pic mai mari, cred eu, cam de la 8-9 ani în sus) cât și (mai ales) de adulții care își doresc să facă ceva creativ, dar se sabotează singuri. Cu fiecare capitol citit, veți avansa un pic pe calea care vă duce spre visul vostru, pentru că veți înțelege că cele mai multe dintre piedici ni le punem singuri și tot noi singuri le putem îndepărta.

Creatori în acțiune este o carte inspirațională, cu o mulțime de sfaturi concrete despre cum putem depăși barierele care ne înfrânează creativitatea, bariere care ne limitează capacitatea de exprimare și ne împiedică să ne dezvoltăm.

One Reply to “4 personaje inspiraționale pentru copii din 4 cărți scrise de bloggerițe”

  1. Copiii mei sunt clar activi. Dar isi fac repede prieteni. Alin imi spune uneori ca lui ii este frica sa nu isi faca prieteni. Dar cum ajunge in parc imediat se duce la primul copil si il intreaba daca vor sa fie prieteni. Apoi… nu il mai vad. Fug, se joaca, rad, si intr-un final vine sa mi-l prezinte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.