Hai cu mine la muzeu – Muzeul-Atelier Școala de la Piscu

Am vrut să postez acest articol despre Muzeul-Atelier Școala de la Piscu special pentru 1 decembrie, deoarece este un spațiu făcut de o familie deosebită de români, din dragoste pentru tradițiile și meșteșugurile românilor și pentru conservarea patrimoniului autohton.

Amplasament

Muzeul Oalelor de Pisc sau Muzeul-Atelier Școala de la Piscu se află în satul Piscu din comuna Ciolpani, județul Ilfov, la vreo 32 de km de București.

Program: sâmbăta și duminica, între orele 11 și 17. Dacă doriți să organizați vizite cu clasa sau cu grupuri de turiști, se pot face programări la 0722 121 566 și se pot aranja și pentru zilele lucrătoare.

Un mare avantaj al acestui muzeu este taxa de intrare pentru familii, care este fixă – 50 lei. Alte tarife: adulți – 20 lei, copii 10 lei, studenții la arhitectură au acces gratuit.

Tarife ateliere: 15 lei olărit, 10 lei pictat pe ceramică, 10 lei linogravură.

Scurt istoric

Prima oară am auzit de conceptul acestui muzeu în mai 2019, când am fost la un brunch la Piscu, organizat în atelierul sculptorului Virgil Scripcariu. Povesteam atunci pe blog despre viitorul muzeu, al cărui fundație fusese turnată deja.

Clădirea propriu-zisă a fost ridicată în 2020, în plină pandemie, din fondurile proprii ale familiei Scripcariu, și cu ajutorul voluntarilor, care și-au găsit în această activitate, o modalitate de a face mișcare și a-și păstra mintea sănătoasă.

În februarie 2021, Muzeul a fost deschis în mod oficial. Dacă veți merge acolo, o veți găsi pe doamna Adriana Scripcariu, istoric de artă, povestind vizitatorilor despre istoricul muzeului, despre exponate și despre proiectele conexe Școlii de la Piscu.

Adriana Scripcariu este autoarea mai multor manuale de patrimoniu, iar, împreună cu fiica ei, a început o serie de filmulețe despre patrimoniul cultural al orașului București.

Exponate

În Muzeu puteți vedea oale de lut (ceramică utilitară și decorativă), lucrate și decorate cu mai toate tehnicile specifice meșterilor români de pe tot cuprinsul țării. La etaj, sunt fotografii cu meșterii olari din Piscu, hărți vechi, ceramică și jucării de lut de Pisc – este un etaj dedicat istoriei olăritului de la Piscu.

Trunchiul de copac recuperat de pe fundul unui lac cu nămol este un punct de atracție în mijlocul muzeului și te duce cu gândul, printre altele, și la copacul vieții un motiv des întâlnit în folclorul românesc, pe care îl găsiți și pictat pe ceramică.

Cea mai atractivă este Quadrisfera de la Piscu, o cameră multimedia, unde rulează un filmuleț despre istorica ceramicii de la Piscu. Noi am fost de trei ori, așa mult ne-a plăcut.

Copiii au fost încântați de ateliere. Vlad a vrut de două ori la roata olarului, iar Eliza și cu mine am pictat ghivece din ceramică.

Cât timp s-au uscat ghivecele, am citit cu Vlad cartea Brick, o poveste despre călătoria spre descoperirea de sine a unei cărămizi mici care voia să facă parte din ceva mare. Găsiți cartea pentru răsfoit la muzeu.

Am petrecut la muzeu o după amiază foarte plăcută și vă recomand să mergeți să-l vizitați cu copiii, sigur o să le placă. Se vor putea și juca cu una dintre cele 20 000 de figurine de lut modelate de un meșter olar și donate Muzeului de la Piscu.

Mulțumim, Mioara Mihai și emisiunea Căsuța cu idei, pentru reportajul făcut la Piscu, ne-ați convins să ne grăbim să-i vizităm! Emisiunea despre Piscu poate fi văzută aici:

Dacă vreți să vă faceți planuri de vizitat muzee, în cadrul proiectului Hai cu mine la muzeu, găsiți peste douăzeci de recomandări de muzee, expoziții publice și private și case memoriale din București și din țară.

Voi ce muzeu deosebit ați văzut recent?

One Reply to “Hai cu mine la muzeu – Muzeul-Atelier Școala de la Piscu”

  1. Foarte interesant muzeul. O sa-l trec pe lista noastra de vizitat.

    De curand am fost doar la Muzeul de Stiinte ale naturii din Ploiesti. Tot in Ploiesti recomand Muzeul Ceasului si Muzeul de istorie.
    Muzee din tare pe care le-am vazut mai demult si nu sunt in lista voastra : Muzeul de Etnografie si Arta Populara ( Campulung), Casa memeoriala George Topirceanu din Namaiesti si Muzeul Etnografic de la Manastirea din Namaesti

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.