Salată Nicoise cu somon gătit la aburi – Jamie’s 5 Ingredients

Am răscolit internetul să văd care e rețeta originală de Salată Nicoise, dar dacă Jamie i-a dat denumirea asta, atunci lui să-i bateți obrazul dacă nu vă convine că s-a îndepărtat de original 😀 Știu cât de pasionați sunt oamenii când vine vorba de rețete și uneori un ingredient în plus sau în minus într-o rețetă clasică poate da naștere unor adevărate războaie gastronomice internautice.

Rețeta este din seria de emisiuni/cartea 5 Ingredients a lui Jamie Oliver. Găsiți cartea tradusă la noi la editura Curtea Veche.

Se spune că rețeta originală nu ar conține niciun ingredient fiert, în afară de ouă, însă în variantele care au devenit cele mai cunoscute, ingredientele principale par să fie tonul, fasolea verde, cartofii fierți și măslinele. În rest, se adaugă salată verde, roșii sau alte ingrediente după gust. Dressingul este, în general, o vinegretă simplă.

Mie mi-a plăcut mai mult rețeta lui Jamie cu somon gătit la aburi, așa că am încercat-o într-o zi. Ne-a plăcut și ne-ar fi plăcut și mai mult, dacă n-aș fi nimerit niște fasole verde ațoasă și niște măsline cam nasoale la gust. Ca în toate mâncărurile cu ingrediente puține, e nevoie ca toate să fie de cea mai bună calitate, altfel se vor simți.

Ingrediente:

un file de somon (crud), 300 grame de fasole verde, 8 măsline negre, 2 linguri de iaurt grecesc, 2 ouă.

Se pune o oală cu apă și sare la fiert. Peste oală se pune o sită/strecurătoare și se așază somonul cu pielea în jos. Se pune un capac și se lasă la poșat. Se pregătește fasolea. Dacă e proaspătă, i se taie codițele, dacă e congelată, se scoate din ambalaj. Se pune în apa din oală.

Somonul se lasă la poșat cam 8 minute (mie mi-a luat mai mult, pentru că strecurătoarea mea nu încăpea complet în oală și mai pierdea abur pe margine – încercați cu furculița, să se desprindă cu ușurință în fulgi și să nu fie crud în interior) și fasolea, teoretic, 6 minute (așa zice Jamie). Eu am lăsat-o mai mult, a fiert greu.

Se fierb și ouăle, astfel încât să aibă mijlocul cleios (cinci minute din momentul în care începe așa să clocotească).

Măslinele se toacă mărunt. Jumătate de cantitate se amestecă cu iaurtul grecesc și cealaltă jumătate se păstrează pentru decor.

Somonul se scoate din strecurătoare și se desface în fâșii. Fasolea se scurge și se amestecă cu dressingul de iaurt și măsline. Se distribuie fasolea pe farfurii, se adaugă somonul, restul de măsline și ouăle tăiate în jumate. Se mai asezonează cu o lingură de ulei și cu piper.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.