Hai cu mine la muzeu – Muzeul Chihlimbarului de la Colți

Deși am mai scris odată despre Muzeul Chihlimbarului (în 2018, când l-am vizitat prima oară), aș vrea să-i dedic și un articol separat în cadrul proiectului Hai cu mine la muzeu. Muzeul a fost renovat și arată superb și merită o vizită, mai ales dacă aveți adolescenți pasionați de cristale 😀

Chihlimbarul este piatra mea preferată. N-aș ști să vă spun de ce sunt atât de atrasă de această rășină fosilizată, de fapt, pentru că nu e este o piatră (semi)prețioasă, dar am fost pasionată de ea de când mă știu. Prin urmare, nu se putea să nu ajung și la Muzeul Chihlimbarului situat într-o zonă recunoscută pentru prezența chihlimbarului în cantitate mare, la Colți, în județul Buzău.

Amplasament 

Muzeul se află în satul Colți din județul Buzău, amenajat într-o casă țărănească superbă, cu demisol, parter și etaj.

Program: 10-18 (miercuri-duminică, program de vară, 01.05 – 30.09), 09-17 (miercuri-duminică, program de iarnă, 01.10-31.04)

Tarife: 10 lei/persoană, 2 lei elev, 10 lei/persoană pentru grupuri formate din mai mult de 10 persoane.

Istoric

Colecția muzeală Colți a fost inaugurată în 1973, în sat, ca secție a Muzeului Județean Buzău. Între 1973 și 1979 a fost construită casa care adăpostește în prezent colecția. În 2018 când am vizitat-o prima oară era un frig acolo de-ți clănțăneau dinții, muzeul încălzindu-se cu sobă. În prezent, clădirea a fost renovată și muzeul este unul modern, luminos și călduros, cu vitrină digitală și îmbunătățiri.

Exponate

La parter se află o expoziție de fotografie despre grotele din zona Nucu-Bozioru, precum și exponate de paleofaună din colecția Muzeului Județean Buzău (de ex, un femur de mamut). Grotele din zona Nucu-Bozioru sunt înconjurate de mister, dar doamna muzeograf o să vă prezinte câteva teorii cu privire la scopul lor și utilizarea lor în practici spirituale arhaice. În zonă se mai pot vizita și peșterile rupestre de la Aluniș, însă cele de la Bozioru nu sunt deschise publicului.

La etaj sunt exponatele principale ale muzeului: pepite de chihlimbar, bijuterii și fotografii cu chihlimbarul de Colți, reprezentativ prin coloritul specific.

Veți vedea chihlimbar în tot felul de nuanțe, de la galben-miere, până la roșcat, brun-închis și negru. Neapărat să faceți vizita ghidată, pentru că doamna muzeograf este un izvor de informații despre chihlimbarul de Colți și pasiunea cu care povestește o să vă cucerească!

Tot la etaj, puteți vedea și unelte folosite la minerit, o mini-expoziție dedicată omului de știință Gheorghe Munteanu-Murgoci (întemeietorul școlii române de pedologie și autorul primei teze de docență de minerologie din România) și o expoziție de flori de mină.

Muzeul Chihlimbarului de la Colți trebuie neapărat pus pe listă dacă vă decideți să explorați frumusețile județului Buzău. Găsiți un video despre muzeu și pe contul meu de Tiktok (laurafrunza1).

@laurafrunza1

Muzeul Chihlimbarului de la Colți, jud Buzău, un loc plin de bijuterii splendide și petite de chihlimbar în nuanțe variate. #turistinromania #haicuminelamuzeu #ambermuseum #romaniafrumoasa #traveltiktok #travelmoment #tinutulbuzaului #amber #amberlover #museum #museummoment #romania #visitromania #romaniaturistica

♬ SUN GOES DOWN – Andreas Roehrig

Despre Buzău am mai scris aici:

Turist în România – Glamping în Buzău

Un week-end cu peripeții pe dealurile Buzăului

One Reply to “Hai cu mine la muzeu – Muzeul Chihlimbarului de la Colți”

  1. Adina Scîntei says: Reply

    Laura, nu vrei sa pui videoclipurile și pe instagram sau Facebook, nu as vrea să mai fac și cont de tik tok. Mulțumesc pentru informații, nu știam de muzeul aceasta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.