Ce înseamnă organic, vegan și cruelty-free în produsele cosmetice?

”Suntem prea bătrâne să ne cumpărăm creme de față ieftine”, mi-a spus acum câțiva ani o prietenă și cumva mi-a rămas motto-ul ăsta în minte de atunci, doar că, de-a lungul timpului, am tot descoperit că prețul n-are neapărat legătură cu calitatea produsului și că, mai degrabă, contează ingredientele, experiența brandului și felul în care sunt fabricate.

În ultimii zece ani, cam de când au început să apară pe masa mea de toaletă și alte produse pe lângă o banală cremă de față, am tot testat și testez în continuare o grămadă de branduri, momentan nu am devenit utilizatoare fidelă și permanentă sau exclusivă a niciunui brand.

În general, prefer dermocosmetice sau produse cu ingrediente bio și încerc să evit produsele brandurilor mai generice de supermarket, pe care le-am folosit intens între 20 și 35 de ani 😀 Era cazul să trec și eu la nivelul următor, dacă nu la 40+, atunci când?

Cel mai recent au ajuns la mine câteva produse ale brandului Uoga Uoga importate de MyOrganic, un brand lituanian creat de femei, cu produse de cosmetică și machiaj care conțin ingrediente certificate organic, sunt cruelty-free (nu sunt testate pe animale) și majoritatea sunt vegane. În plus, sunt produse în cantități mici, în ambalaje de dimensiuni mai reduse, pentru ca produsul să se mențină proaspăt pe toată durata folosirii lui.

Și tot citind așa despre ei, am început să mă întreb legat de ingredientele vegane, de exemplu, oare ce ai putea pune într-o cremă să nu fie vegană? Și cine verifică faptul că ingredientele chiar sunt organice? Și de ce ar testa cineva o cremă de față pe un animal, ce are în comun pielea unui iepuraș cu pielea umană și de ce ai chinui un animal doar pentru a obține un produs cosmetic?

Așa că am tot citit despre asta și am zis să vă împărtășesc și vouă, ca să știți cum să interpretați simbolurile pe care le întâlniți pe produsele cosmetice – cum sunt cele de mai jos:

Ingrediente organice

În general, ingredientele organice provin din agricultura organică certificată: uleiuri esențiale, extracte de fructe, miere. În plus, la Uoga Uoga se folosește și argilă și chihlimbar baltic, care este și el verificat să fie de proveniență curată.

Când verificați un produs, aveți grijă să fie certificat de una dintre organizațiile mari, cum e Soil Association sau Ecocert și să respecte standardele COSMOS în frumusețe. Standardul ”Cosmos beauty” e un certificat european creat de cinci asociații: Soil Association, Ecocert, BDIH, ICEA și Cosmebio și e cumva Oscarul în materie de ingrediente bune al produselor bio.

Aveți grijă să scrie pe produs că este certificat, nu doar avizat/verificat sau oricare altă exprimare ambiguă.

Produs vegan

Ca să fiu sinceră, în afară de ceva extras din lapte, nu-mi închipuiam că sunt atâtea ingrediente de origine animală în produsele cosmetice. Niciodată nu mi-a trecut prin minte că cremele mele ar putea conține gelatină, lanolină sau glicerină din surse animale.

Laptele nici măcar nu apărea în articolele pe care le-am citit, însă apăreau tot felul de ingrediente obținute din ficat de rechin (squalene), lână de oaie (lanolină), insecte (carmin), solzi de pește (guanină), oase de animale (gelatină, colagen), stomac de balene (ambergris).

În timp ce unele ingrediente pot fi și de origine vegetală (glicerina, de exemplu), altele sunt doar de proveniență animală și conferă produsului diverse caracteristici: aspect, durată de viață, proprietăți curative.

Căutați eticheta Vegan pe produse, ceea ce înseamnă că produsul vostru nu conține niciun ingredient de proveniență animală, nici măcar miere (mierea nu este produs vegan, ci este considerată tot din surse animale).

La Uoga Uoga o să găsiți farduri vegane (fond de ten, creion de ochi, fard de pleoape, blush), precum și cosmetice pentru rutina zilnică: loțiune tonică, cremă de față, ser pentru ochi sau păr, ulei demachiant etc.

Dacă sunteți vegetariene sau vegane, aveți grijă să vă verificați și ingredientele din produsele cosmetice și, ca să nu stați să căutați pe Google despre fiecare în parte, puteți folosi o aplicație ca INCI Beauty, care vă scanează codul de bare al produsului și vă arată ce ingrediente rele/satisfăcătoare/bune/naturale conține și câte o explicație scurtă la fiecare în parte.

Eu m-am tot jucat cu aplicația asta în ultimele zile și, dintre toate produsele de la mine de pe măsuță (de la branduri românești mici la branduri de lux și produse cu ingrediente bio), doar cele de la Uoga-Uoga au avut punctaj mare și zero ingrediente rele sau interzise. Cred că trebuie să fac upgrade la ce am pe acolo, dar mi-e cam milă, că am multe 😀

De exemplu, am o cremă de mâini nouă, în cutie (bulgărească), care conține un ingredient interzis în UE din martie 2021! Ideal ar fi să verificăm ce conțin produsele noastre, dar acum să fim serioși, chiar avem mereu timp să facem asta? Probabil că cel mai bine e să ne alegem câteva branduri de încredere și să cumpărăm doar produsele lor.

Capturi de ecran din aplicația INCI Beauty: în stânga analiza cremei de mâini și în dreapta punctajele produselor de la Uoga Uoga.

Cruelty-free

Cruelty-free (fără cruzime) înseamnă că produsul a fost fabricat fără să se facă rău vreunui animal, fie prin testare de produs, fie prin recoltarea ingredientelor. Deși în Uniunea Europeană este interzistă testarea pe animale, această procedură încă este efectuată în alte țări (China, Noua Zeelandă, Statele Unite), așa că e bine să ne informăm referitor la politica generală a brandului cu privire la testarea pe animale.

E important de ținut minte că un brand poate declara că produsul său nu a fost testat pe animale, dar, în realitate, să conțină ingrediente testate pe animale. Cel mai bine e să căutați logo-ul The Leaping Bunny, ceea ce înseamnă că produsul a fost certificat că nu conține ingrediente testate pe animale și că produsul final nu a fost testat pe animale.

Revenind la brandul Uoga Uoga de care vă spuneam, am tot citit despre istoricul lor și am fost impresionată că au început prin a produce măști de față pe care le dăruiau familiei și prietenilor, apoi au deschis un magazin online și apoi au ajuns să deschidă 7 magazine, să exporte în peste 10 țări și să se certifice la cele mai înalte standarde.

Și-au creat un brand pe faptul că folosesc ingrediente locale (argilă și chihlimbar baltic), prin faptul că folosesc ambalaje fără BPA, ambalaje de sticlă acolo unde se poate, ambalaje reciclate și oferă reduceri dacă aduci în magazine trei ambalaje goale ale produselor lor. În plus, țin seminarii pentru femei pentru a le încuraja să-și deschidă propriile afaceri.

Mi-a plăcut să citesc despre dezvoltarea lor, e o poveste de succes despre ce înseamnă să folosești resursele pe care le ai la îndemână pentru a crea un brand local. În plus, îmi plac foarte mult cosmeticele lor, în special gomajul pentru corp cu portocale, miroase foarte natural, nu are mirosul ăla chimic de citrice pe care îl întâlnești în general în alte produse similare, și tonicul de față Lacrimi de unicorn (produsele au și niște denumiri amuzante) cu apă de lavandă.

.

.

Articol scris în colaborare cu MyOrganic.ro.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.