Turist în București în mini-vacanța de 1 decembrie 2022

Pentru că m-a rugat un amic să-i dau câteva sugestii despre ce-ar putea face în București cu familia în mini-vacanța de 1 decembrie, i-am scris câteva vorbe și, pentru că a ieșit ceva care mi s-a părut util, am zis să-l pun și pe blog. N-am prea avut timp să periez textul, acuși am termen limită la o traducere de 350 de pagini, dar măcar am reușit să pun diacritice 😀

MUZEE

Antipa – Muzeul de Științe Naturale, zona Piața Victoriei (langa Guvern), vizavi se află și Muzeul de Geologie, dar recomand și oricare dintre muzeele de mai jos.

Muzeul Casa Ceaușescu – este o splendoare, recomand mai ales pentru adulți si copii mai mari, se viziteaza doar cu programare, dar merită, turul nu dureaza mult. Am scris despre el aici.

Muzeul Copiilor – este un muzeu cu mai multe expoziții care se viziteaza ghidat, dureaza cam o oră turul, dar copiilor mei le place foarte mult. Se viziteaza cu programare aici. Din punctul meu de vedere merită pentru copii de 3-12 ani, indiferent de turul ales. În general în fața Muzeului se desfășoara anual și un târg de Crăciun (cu patinoar), și avantajul e că există parcare subterană foarte bine organizată.

Orășelul Cunoașterii sau Casa Experimentelor sunt muzee de științe aplicate pentru copii, Orășelul Cunoașterii e mai departe, dar e mai frumos decât Casa Experimentelor pentru copii mai mici, însă Casa Experimentelor e mai centrală. Adecvate pentru copii de toate vârstele.

TÂRGURI DE CRĂCIUN

În București sunt o mulțime, dar anul acesta se anunță spectaculos Târgul West Side Christmas din parcul Drumul Taberei, la care se ajunge cu metroul de pe magistrala nouă (dacă vreți și o plimbare cu metroul). Tot în parcul Drumul Taberei sunt niște sere superbe, daca sunt deschise, vizitați-le. Și târgul din piața Constituției, cu Roata Panoramică, pare să fie drăguț.

SPECTACOLE

Recomand din toată inima orice puteți prinde la Opera Comică pentru Copii, este o instituție unică în Europa și toate spectacolele lor sunt la cel mai înalt nivel de profesionalism. Bilete luate în avans pentru că se vând ca pâinea caldă (nu este parcare în zonă, mergeti cu Uber/Bolt). În curtea Operei, va avea loc și un târg de Crăciun cu activități pentru copii.

Pe 2 decembrie de la 18.30/3 decembrie, orele 11 si 17 puteți vedea Spărgătorul de nuci, un balet absolut superb.

Alte teatre: Țăndărică (teatru de păpuși), Teatrul Ion Creangă (spectacole pentru copii mai mici).

ATELIERE

În Bucuresti sunt o groază zilele alea, pe la toate târgurile și expozițiile. În curtea Operei Comice sunt ateliere pentru copii mai mereu. Și mallurile vor fi pline, depinde ce vă doriți. E o cafenea frumoasa unde puteți picta vase din ceramica, asta e o chestie permanentă: Ceramic Cafe.

Mai e evenimentul ăsta la Maison 13, e un târg mic cu activități pentru copii (decorat turtă dulce, decorațiuni de Crăciun etc). În plus, aici găsiți, de obicei, si un decor foarte frumos pentru poze de familie în decor de sărbătoare.

Daca sunteți cu mașina și vă place să faceți poze, în perioada aia apare și decorul de sărbători al florăriilor din Dorobanți (Maison Dadoo – str Radu Beller si Florăria Iris, sunt apropiate una de alta) și se bat în decoruri spectaculoase la ușa lor – în exterior, anul trecut au fost minunate și daca le luați câte o ținută drăguță copiilor, puteți face niste poze acolo de zici că-s de studio.

MALL-URI

Daca vă tentează și ideea vreunui mall, recomand Park Lake, este cel mai drăguț mall din Bucuresti, situat lângă un parc foarte mare (dar ca idee, nu recomand să mergeți la mall, sunt prea multe alte locuri frumoase, plus că va fi mega aglomerat peste tot).

PARCURI

În București sunt multe parcuri frumoase, mai amenajate sau mai sălbatice. Daca vă plac senzațiile tari, recomand o plimbare cu roata panoramica din Orășelul Copiilor sau cu cea și mai mare din Parcul Tei (unde sunt cabine închise). E o experiență frumoasă și se vede minunat orașul de sus.

Orășelul Copiilor e un parc de distracții cu diverse tiribombe, de obicei plăcerea copiilor și pierzania banilor părinților (dacă vreți doar Roata, vă recomand să mergeți în Tei, pentru că Orășelul Copiilor e ca la miting la Guvern în orice weekend).

Alte parcuri: Herăstrău (unde se află și Muzeul Satului), Parcul Sticlăriei (parc salbatic, copiii se cam plictisesc, dar e frumos), parcul Tineretului (aproape de Orășelul Copiilor), parcul Carol (cu statuia Eroului Necunoscut), parcul IOR (=Alexandru Ioan Cuza, langa mall ParkLake), Cișmigiu (aproape de Calea Victoriei, care devine pietonală în weekend sau de sărbători legale și pe care puteți admira multe clădiri faine din București, puteți mânca o prăjitură la faimoasa Casa Capșa sau înghețată de la nenumăratele gelaterii artizanale – musai să faceți o plimbare pe Calea Victoriei într-una dintre seri).

ALTE ATRACȚII

Daca vreunul dintre copii este pasionat de citit, în Centrul Vechi, pe str Lipscani, este cea mai frumoasă librărie din România: Cărturești Carusel. Tot aici, în apropiere e și o librărie cu cărți în limba engleză (Antic Ex Libris). Altminteri, Centrul Vechi nu prea e pentru copii, ci mai degrabă pentru pasionații de viața de noapte.

Daca ajungeți prin zonă, vă recomand Van Gogh Cafe pentru un prânz, interiorul este absolut minunat decorat, cu reproduceri ale tablourilor lui Van Gogh. E localul preferat al fiică-mii de cate ori ieșim in Centrul Vechi. Mâncarea e așa și așa, dar decorul compensează.

În Centrul Vechi sunt și câteva muzee private: Muzeul Micul Paris și recent deschisul Muzeu al Fotbalului. În apropiere, pe Calea Victoriei este și Muzeul de Istorie.

Daca vă țin buzunarele și vreți să vă oferiți o experiență mai deosebită, la hotel Marmorosch (fosta banca Marmorosch din interbelic si o superbitate de clădire dpdv arhitectural, foarte importantă în istoria Bucureștiului) se poate rezerva ceaiul de dupa amiază. Am scris despre asta aici. Tot din categoria experiențe unice în România e și plimbarea cu tuktuk-ul prin zona centrală a orașului.

O alta clădire istorica este și Cafeneaua Veche 9, este în clădirea în care a fost deschisă pe la 1800 și ceva prima cafenea din Romania (și e tot în Centrul Vechi) și unde se spune că și-ar fi băut cafeaua Eminescu și Caragiale, ba chiar și Regele Carol II.

TRANSPORT ÎN COMUN

Pe transportul de suprafață recomand aplicatia 24Pay sau puteți plăti direct cu cardul la aparatele de validat sau prin sms la 7458 (trimiteți C pt o călătorie sau A pt abonament de o zi). Pentru metrou, recomand cartelele de 10 călătorii, dar puteți să dați și direct cu cardul la turnicheți.

Daca sunteți cu mașina, atenție mare unde parcați, aproape toate parcările din București sunt cu plată, să vă instalați aplicația amparcat.ro, e utilă și pentru alte orașe, nu doar pentru București. Riscați să vă blocheze mașina (de obicei vin repede și o deblochează, 50 lei prima abatere, nu prea se ridică, dar de ce să riscați?) În zonele centrale sunt și parcări subterane (zona Universitate, de ex).

MÂNCARE

Bucurestiul e plin de fast-food-uri dar și de restaurante bune, nu prea aveți cum greși, indiferent pe unde vă așezați să mâncați (decât dacă chiar sunteți foarte ghinioniști). Daca vreți o experiență, puteți căuta info despre Berăria H. E o hală enormă (ei îi zic mic orășel), cu mâncare cam scumpă (ca peste tot), dar e fain cand sunt concerte, e o atmosfera frumoasă.

De exemplu, pe 30 noiembrie au concert Smiley, daca vreunul dintre copii e fan (dar atenție la cei mici, muzica e foarte tare, să aveți căști de reducere a zgomotului dacă nu le place gălăgia). Aveți aici detalii: https://fb.me/e/26vobfXcp (Beraria H e in Parcul Herăstrău, foarte aproape de debarcader, daca cumva se vor mai face plimbari cu vaporașul, deși presupun că va fi prea frig pentru asta atunci)

Daca aveți copii mai mari pasionați de k-pop, în București sunt o grămadă de supermarketuri asiatice unde îți cumperi un ramen, pui apă fierbinte și îl mănânci în picioare afară (de ex lângă Universitate, pe str Ion Ghica 3, ieșirea de metrou dinspre Palatul Șuțu). E plin și de locuri cu Bubble Tea, care e nebunia tuturor copiilor acum (ceaiul acela cu biluțe de tapioca).

THERME

Pentru că am fost întrebată în mod expres și de Therme – să vă rezervați o zi întreagă pentru Therme și să țineți cont că va fi extrem de aglomerat.

Vă recomand să vă luați minim câte 2 prosoape/persoană pentru Therme, o să aveți nevoie să lăsați unul pe sezlong și unul sa-l luați cu voi + halate pt copii (seara se lasă rece chiar și înăuntru) și să mergeți de dimineață de la deschidere, altfel o să fie balamuc cu găsitul șezlongurilor.

Teoretic nu e permis cu apă și mâncare din afară (puteți lua apa copiilor, nu se controlează bagajele), dar au restaurante în interior și mâncarea e bună (ce-i drept eu am mâncat la zona Elysium).

Luați bilete la Galaxy, e zona unde e permis accesul copiilor și unde sunt și toboganele și daca un adult din familie vrea ceva mai deosebit, poate trece la Palm și Elysium (unde sunt saune mișto și unde nu au acces copiii) cu brățara și achitați diferenta la ieșire. Tot ce consumați în interior se pune pe brățară și se plătește la final, nu vă trebuie portofel/carduri în interior și chiar recomand să vă lăsați lucrurile de valoare la vestiar, ca să nu stați cu grija lor.

Să țineți cont că Bucureștiul este un oraș foarte aglomerat și va fi o nebunie peste tot, să plecați cu așteptările setate corect și cu multă răbdare. Fiind weekend liber prelungit, va fi multa lume plecată, deci măcar traficul va fi mai ok, dar la obiective va fi destul de aglomerat.

Aici mai aveți un un articol în care sunt poze de la Roata Mare, de la Van Gogh Cafe, de la Carusel etc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.