Cele mai frumoase cărți de iarnă și Crăciun pentru copii – 2022

A venit și momentul acela mult așteptat din an: recensământul cărților de iarnă și Crăciun pentru copii publicate de editurile din România în 2022. Se apropie și târgul de carte Gaudeamus (7-11 decembrie 2022) așa că haideți, scoateți creioanele și carnețelele și faceți listele!

Editurile sunt prezentate în ordine alfabetică. Știu că articolul e foarte lung, dar am vrut să pun totul într-un singur loc ca să puteți lua o decizie informată, comparând titlurile nou-apărute de peste tot. E posibil să mai actualizez, dacă mai aflu de ceva între timp, mai ales că unele cărți sunt în curs de apariție (unde nu aveți link la ele).

EDITURA ARS LIBRI

Crăciunul în marele arbore, Scrisori de Crăciun pentru Bufniță (o ediție superbă, cu scrisorele incluse), Ursulețul și luminițele strălucitoare (o carte cu lumini și muzică absolut minunată – am un filmuleț pe Instagram cu ea), Lista lui Moș Crăciun (un roman pentru copiii de 8-10 ani), Micul magazin de animale. Un miracol de Crăciun, Marea carte a Crăciunului. Recomand tot ce a publicat Ars Libri anul ăsta, sunt foarte frumoase!

EDITURA ARTHUR, divizia VLAD ȘI CARTEA CU GENIUS

La Arthur, noutățile de iarnă sunt în precomandă. Paddington și prima ninsoare (30.11.2022) și Băiatul și balena. Iarna (07.12.2022).

EDITURA BOOKLET FICTION

Tom Turbo și misterul Castelului de Crăciun (roman, 8-12 ani), Zăpăceală la școala de Crăciun, Aventuri de Crăciun/Un prieten dragon (specifice editurii Booklet Fiction sunt aceste cărți duble, cu două coperți diferite și două povești diferite).

EDITURA BOOKZONE

Cea mai frumoasă carte de povești – tradusă chiar de mine! O colecție de povești clasice de Crăciun mai cunoscute sau mai puțin cunoscute. Sunt povești despre speranță, despre bucuria Crăciunului la oameni și animale și despre ce înseamnă să fii bun și darnic cu cei care au nevoie.

Cu drag, un dar de Crăciun, Teo descoperă magia Crăciunului, Micul ren și marea dorință de Crăciun (în curs de apariție)

EDITURA CARTEA COPIILOR

Lotta și Crăciunul cu peripeții, Astrid Lindgren, Micul brad, Margaret Wise Brown, Crăciun în satul Hărmălaia, Astrid Lindgren, Tâmplarul Andersen și Moș Crăciun, Alf Proysen

EDITURA CASA

Editura Casa continuă seria începută cu Povestea Paștelui și ne aduce acum Povestea Crăciunului, plus o carte de căutare, Caută și găsește – Iarna și o carte de Advent: Alva și Moș Crăciun.

EDITURA CONTRAMUNDUM

Povestiri rusești de Crăciun – am ezitat un pic dacă să recomand sau nu cartea asta, având în vedere contextul actual, dar cartea conține povești de Crăciun ale unor autori ruși consacrați, precum Dostoievski, Tolstoi, Cehov, dar și niște relatări despre Crăciunul familiei Romanov sau o rugăciune scrisă de Împărăteasa Alexandra.

Eu am trecut chiar azi pe la librăria Sophia și am luat-o, pur și simplu am simțit nevoia să citesc altceva pe lângă ce mi-am pregătit deja și am mai găsit una similară, mai veche și mai ieftină (10 lei), publicată chiar la editura Sophia: Povestiri de Crăciun din clasicii ruși.

EDITURA CURTEA VECHE

Dorința ursulețului și o mult așteptată re-editare a cărții O dorință de Crăciun. Ambele sunt superbe, cu fotografii realizate de autori cu fiica lor alături de animale sălbatice reale.

EDITURA DPH

La DPH avem o nouă carte a Simonei Epure cu ilustrații de Lavinia Trifan (disponibilă la Gaudeamus, cu eveniment de lansare pe 10 decembrie), Șoricelul Fursec și un prieten minunat și o traducere: Un neașteptat Crăciun în pădure.

“Șoricelul Fursec și un prieten minunat” este o poveste despre importanța prieteniei, mai ales în preajma Crăciunului.

EDITURA FRONTIERA

O portocală de Crăciun, Patricia Polacco.

EDITURA KATARTIS

Lieselotte în zăpadă, Alexander Steffensmeier.

Spărgătorul de nuci, carte cu cheiță muzicală. Povestea de iarnă începe cu Friz și Clara, doi frați care-și așteaptă cu nerăbdare cadourile în seara de Ajun. Unchiul lor, Drosselmeier, le aduce un cadou special, un frumos soldățel Spărgător de nuci. Încântată de cadoul primit, Clara vrea să pună soldățelul în casa păpușilor, când… începe visul ei fantastic.

EDITURA LITERA

La editura Litera, avem cel mai impresionant volum, un Calendar de Advent cu povești Disney pentru copii (îl avem și noi și este foarte frumos, cu siguranță mai bun decât un calendar cu ciocolată – se găsește exclusiv pe site-ul Litera). Mai avem o carte de Julia Donaldson, Bradul de Crăciun, și alte câteva ilustrate: Ce-mi place mai mult decât Crăciunul, 7 zile până la Crăciun, Bocănilă și prima zăpadă, Spărgătorul de nuci (repovestire). Pentru cititorii începători, avem trei cărticele din seria binecunoscută cu animăluțe: Noaptea de Ajun. 10 povești magice cu animăluțe, Povești de iarnă. 10 povești magice cu animăluțe, Magia fulgilor de nea. 10 povești magice cu animăluțe.

EDITURA NEMIRA

La Nemira avem o carte minunată scrisă de Cristina Andone, Dar Motan greșește. În Dar Motan greșește intrăm în spiritul Crăciunului, iar cei mici învață despre greșeli, dar și despre prietenie, familie și despre cum poți repara lucrurile, dacă îți dorești asta cu adevărat. Mitanța, mâța din Franța și o bună sfătuitoare a lui Dar, îi oferă acestuia o baghetă specială care să îl ajute să își repare greșelile: „Vei ști să preschimbi în ceva prețios ceva ce părea greșit și deloc frumos.“ Motanul va descoperi că magia este în fiecare dintre noi și că, în viață, „Cine nu greșește nu crește.“

EDITURA NICULESCU

Marele atlas al Crăciunului, Alex Palmer

EDITURA PARALELA 45

Multe cărți frumoase anul acesta și la editura Paralela 45: 24 decembrie, O sută de oameni de zăpadă, Când Moșul era mititel, Cine va trage sania Moșului, Cum să-l prinzi pe Moș Crăciun, Mon Străciun, Omul de zăpadă magic, Povestea omului de zăpadă, Renii și Povestea de Crăciun.

EDITURA PANDORA M (TREI)

Miko și aventura din noaptea de Crăciun, Andreea Iatagan, ilustrații Diana Tivu. Rudolf, renul cu nas strălucitor al Moșului, răcește chiar înainte de sărbători, iar Crăciunul e în mare pericol. Miko, vulpița polară friguroasă, îl primește pe Rudolf în casa ei și îl îngrijește. Dar tot ea va trebui să salveze și Crăciunul. Oare va reuși?

Doar cinci somnici până la Crăciun, Jimmy Fallon, Oono & Ontje Prietenii sunt cel mai frumos dar, Cartea spiridușilor finlandezi.

EDITURA PORTOCALA ALBASTRĂ

Promoroacă – Michelle Houts, recomandată 7-12 ani.

EDITURA PREDANIA

Nu este apărută anul acesta, dar n-am apucat să v-o recomand anul trecut, o carte din seria Anne, fetița din casa cu frontoane verzi: Crăciun cu Anne, la editura Predania.

EDITURA RP EDITOR

RP Editor este o editură din Republica Moldova, care are distribuție și în România. Tu nu dormi, Isidor? este despre un urs care nu poate hiberna, așa că își face prieteni. Am lucrat și eu la redactarea acestei cărți și v-o recomand, e super drăguță.

EDITURA SIGNATURA

Vine iarna, Tony Johnston

EDITURA UNICART

Azorel, acasă de Crăciun

 

EDITURA UNIVERS

Cuvintele zăpezii, Valentina Maselli și Tot ce nu știai despre Moș Crăciun, Bianca Partenie (în curs de apariție, eveniment de lansare 10 decembrie), În căutarea iernii, Maria Paniagua.

EDITURA UNIVERS ENCICLOPEDIC JUNIOR

Multe cărți frumoase la Univers Enciclopedic Junior, ca în fiecare an. Clopoțel, poneiul de Crăciun, Micuțul pom de Crăciun, Cadoul de Crăciun (o carte broșată de tip ”caută și găsește”), Petronela-piure-de-mere. Bulgări de zăpadă și farse de spiriduși (un roman pentru copiii mai mari de 8-10 ani), Undeva în zăpadă, Magazinul cu jucării magice de Crăciun (foarte deosebită, am răsfoit-o și eu și mi-a plăcut mult), Tractorașul descoperă iarna, Un brad de crăciun pentru măcăleandru, Ben și ursulețul așteaptă Crăciunul, Broscuța vrea să înoate, Micuța Mimi așteaptă Crăciunul.

EDITURA VREMEA

O odisee a săniilor din strada Speranței, Ana Trestieni – O minunată carte cu ilustrații pentru copiii de ieri și copiii de azi, despre năzdrăvăniile care se făceau cu zeci de ani în urmă în București, pe strada Speranței. Peripeții, amintiri, voioșie – ingredientele celui mai nou titlu din colecția Mic dar șic.

..

One Reply to “Cele mai frumoase cărți de iarnă și Crăciun pentru copii – 2022”

  1. Mulțumesc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.