Noutăți pentru adolescenți și ecologiști la editura Casa

Editura Casa vine la Gaudeamus cu câteva noutăți care merită puse în sacul Moșului, pentru că sunt perfecte de dat cadou ecologiștilor sau minimaliștilor cărora nu știți niciodată ce să le dați sau preadolescenților/adolescenților.

Enciclopedia auto-sustenabilității

O ditai cartea, adresată, în mod deosebit, celor care locuiesc la casă (la țară, chiar) despre cum să te îndrepți spre un trai autonom. De la eficientizarea locuinței pentru a economisi energie până la producerea sau culegerea (”foraging”) de hrană, cartea asta le conține pe toate.

Găsiți informații despre creșterea animalelor (și conservarea cărnii lor), despre prelucrarea lemnului, producerea făinii și a substitutelor de lapte, pescuit, producerea cidrului, depozitarea recoltelor, fermentare, conservarea fructelor și legumelor, construirea unui deshidrator solar, culturi hidroponice, utilizarea diferitor tipuri de energie (solară, eoliană, acvatică) și multe, multe altele în 273 de pagini doldora de informații și poze.

Grădina Gaiei. Ghid de permacultură la scară mică

Aceasta nu este nouă, dar n-am apucat să scriu despre ea. O recomand acum pentru că merge bine împreună cu Enciclopedia auto-sustenabilității, este un compendiu de grădinărit sustenabil și merge dăruită atât începătorilor, cât și avansaților.

Marea carte a vinului

O altă minunăție de enciclopedie pe care o văd dăruită împreună cu un vin bun, despre tendințele în domeniul vinificației, despre cele mai mari domenii viticole, despre istoria și gustul vinului, cu peste 1000 de fotografii fabuloase.

Ghidul micii vrăjitoare: Cristalele și Astrologie

Două cărți pentru preadolescentele preocupate de cristale și astrologie. Îmi închipui că s-ar putea ca unii cititori să se sperie de titlul seriei (Ghidul micii vrăjitoare), dar etapa mistică este una prin care trec absolut toți adolescenții (cu precădere, fetele), indiferent că e vorba de religie, cristale, tarot sau astrologie.

Este modul lor de testa puțin apele unor lucruri pe care nu le cunosc și de a încerca să caute o scurtătură pentru dezlegarea tainelor universului, un mod de cunoaștere. Este inofensiv și nu are de ce să vă sperie (serios acum, pun pariu că și voi citiți horoscopul din ziar). Îmi aduc aminte că și eu citeam dicționare de simboluri, desenam tot felul de chestii și studiam despre plante medicinale sau cărți de interpretare a viselor.

Eliza a trecut și ea prin etapa cristalelor (și încă mai trece) și îi place să colecționeze tot felul de pietre semi-prețioase, fie sub formă de bijuterii, fie sub formă de bucăți pe care le expune în cameră. În mod evident, i-au plăcut mult cele două cărți, pe care i le-am dăruit de Moș Nicolae.

Alma și cei șapte monștri, Iria G. Parente, Selene M. Pascual

O alegorie despre depresie adresată adolescenților, despre cele mai mari frici ale lor, cele care îi paralizează și îi fac să aibă gânduri negre. Este despre călătoria Almei prin depresie și despre modurile prin care un adolescent poate să lupte eficient cu această boală.

Și nu uitați și de cărțile noi de Crăciun despre care v-am povestit deja:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.