Sărbători 2022: pregătiri, intenții, rezoluții și plimbări

Am ales să petrecem sărbătorile 2022 acasă, destul de atipic pentru noi, mai ales că în ultimii ani am tot fost la Iași. Dar pentru că trebuie să plecăm la Iași acum în ianurie pentru comemorarea de 7 ani a tatălui meu, ar fi fost obositor și costisitor să facem drumul cu toată familia de două ori.

Așa că a venit mama la noi, în schimb, și am stat pe acasă. Noi am început să sărbătorim din Ajunul Crăciunului, când ne-am întâlnit trei familii pentru obiceiul nostru anual de Secret Santa. Obiceiul ăsta a apărut dintr-un motiv practic: să cumpărăm mai puține cadouri (și să cheltuim mai puțini bani), dar a ajuns o tradiție frumoasă în care se implică toată lumea. Inclusiv copiii (da, și Vlad) cumpără cadouri din banii lor.

Ne-am întâlnit la căsuța surorii și cumnatului, am mâncat (fiecare familie aduce câte ceva), ne-am dat cadourile și copiii ne-au colindat. Anul acesta (nu știu de ce zic ”anul acesta”, că de fapt a fost anul trecut), Eliza s-a pregătit singură cu ajutorul Youtube și a învățat Galbenă gutuie la chitară. I-a ieșit minunat și am fost super mândră de ea.

Ne-am folosit și de cadoul de la 13 ani al Elizei, un aparat foto Instax, și am făcut poze instant, ca să le avem ca amintire.

De Crăciun, Moșul a fost destul de generos cu toată lumea și copiii au fost foarte încântați de cadouri. Nu pot să vă arăt video-ul, pentru că este personal, dar Eliza s-a emoționat foarte tare și a început să plângă când a văzut unul dintre cadouri: un tutu (cu body cu tot) pentru rolul Lebăda Neagră din Lacul Lebedelor.

Dacă aveți nevoie de tutu-uri, recomand site-ul Balerines, dar să comandați cu luni de zile înainte, sunt foarte aglomerați înainte de Crăciun și de serbările/spectacolele de final de an.

Pe lângă asta, și-a mai dorit ”ceva de la Pandora” și a primit un inel, o lampă-rață care se pare că este reprezentativă pentru un streamer pe care îl urmărește, cartea Harry Potter: Un an magic, oje colorate și un joc.

Vlad și-a dorit Bakugani, așa că a primit un set cu 4 bakugani. A mai vrut un set de experimente și am ales setul Giant Science Lab, care a fost un succes total, Vlad a făcut o mulțime de experimente din el, a fost încântat că avea și halat și ne-a bătut la cap zile întregi cu experimentele.

Tot de pe site la Educlass, am ales pentru Vlad și kit de paleontologie – e un joc foarte bun de dat cadou, pentru că se joacă cu el pe moment și apoi nu vă împiedicați de el prin casă 😀 În set găsiți un bloc de ipsos, niște unelte și planșă. Cu ajutorul uneltelor, copiii vor dezgropa scheletul de dinozaur și îl vor monta.

Cel mai mare hit cred că a fost detectorul de minciuni de la editura Diana. Ne-am amuzat teribil testându-ne cu acest detector improvizat și n-am scăpat niciunul netestat. Am râs în hohote când Vlad a pus degetul pe detector și a declarat ”sunt cuminte”. Nu cred că mai e nevoie să vă spun cum a reacționat aparatul :)))

Eu am primit cadou o brățară pe care mi-o doream de mult, iar soțului i-am luat un pick-up (din ăsta nou). A fost amuzant, pentru că l-am tot „amenințat” că îi cumpăr un palton pentru momentele când e nevoie să se îmbrace mai oficial și s-a panicat că i-am dăruit paltonul, atunci când a văzut cutia mare, ambalată (nu suportă hainele elegante).

În ziua de Crăciun, am stat acasă și m-am uitat la filme, nici măcar masă n-am pus, fiindcă noi mâncaserăm festiv cu o zi înainte și n-am mai simțit neapărat nevoia. În zilele dintre Crăciun și Revelion, ne-am plimbat mult, am fost la Târgul de Crăciun din Drumul Taberei (la concert Ducu Bertzi), prin Bucureștiul decorat de sărbătoare și în vizite la prieteni și rude.

De Revelion, am făcut o masă intimă, doar noi, mama și cu sora și cumnatul, și am mâncat pe la 7. Eu nu mai suport mâncatul târziu, nici măcar în ziua de Revelion. Chiar dacă am fost în familia restrânsă, ne-am îmbrăcat frumos și am aranjat masa ca de sărbătoare.

Inspirată de o decorațiune văzută pe blogul Elena Santos – Home & Garden, am printat niște ceasuri și le-am pus pe farfurii. La finalul mesei, fiecare a scris pe farfurie un cuvânt sau o expresie care să reprezinte o intenție pentru anul viitor, o intenție legată de propria persoană. Ne vom ține ”ceasurile” aproape și vom încerca să facem intenția respectivă să devină realitate.

În a doua zi a noului an, ne-am întâlnit din nou (aceeași formulă de la Secret Santa) pentru a desface bilețelele cu rezoluțiile așternute pe hârtie cu un an în urmă. Avem tradiția asta de câțiva ani: în noaptea de Anul Nou sau imediat după, scriem pe hârtie tot ce ne-am dori să facem/să ni se îndeplinească pentru noul an. Sigilăm bilețelele și le punem într-un borcan. Anul următor, le deschidem și vedem ce am reușit să facem, ce ne mai reprezintă și ce nu și la ce ar trebui să mai muncim. E mereu un moment foarte interesant!

Pentru ocazia asta, am improvizat un tort rapid cu cremă de lămâie: am făcut prăjitura Șapte pahare de pe blogul Teo’s Kitchen, la care am adăugat coajă rasă de lămâi netratate și pe care am copt-o într-o formă de tort. Am tăiat-o în două, am pus crema de lămâie (pe care o aveam la borcan, pregătită tot de mine) și am decorat cu glazură de zahăr pudră+zeamă de lămâie, bombonele și am scris cu carioci alimentare numele tuturor participanților.

La voi cum au fost sărbătorile, ce-ați făcut?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.