Tort Romania

dsc04952

Astazi este 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, si, desi nu sunt o patriota infocata, m-am gandit sa sarbatoresc intr-un mod deosebit aceasta zi si sa ma pregatesc pentru cand printesa mea va creste mare si ma va intreba de ce e ziua Romaniei azi si cati ani implineste si de ce nu-i facem si ei un tort, ca sa sufle in lumanari. Asa ca m-am gandit si m-am tot gandit si am inventat acest tort pe care l-am denumit tort Romania. Blatul si crema sunt un amestec din mai multe retete, dar conceptul si designul sunt in intregime opera mintii mele culinare 😀

1. Pentru blat aveti nevoie de: 7 oua separate, 4 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 1 pliculet de praf de copt, 6 linguri de lapte, 1 pliculet de zahar vanilat.

dsc04913

Se mixeaza galbenusurile cu zaharul, apoi se adauga laptele, faina (cate o lingura) si praful de copt. Separat se bat spuma albusurile cu o lingura de zahar vanilat si un praf de sare. Cele doua compozitii se amesteca incet, cu o spatula de lemn.

dsc04915

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se rastoarna aluatul si se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30 minute. Este gata cand trece testul scobitorii.

dsc04918

2. Pentru crema avem nevoie de: 3 galbenusuri, 2 plicuri mari de zahar pudra vanilat (160 grame), 1 lingura de faina, 200 ml lapte, 1 ciocolata neagra, 150 grame unt sau margarina.

dsc04919

Se bat galbenusurile cu zaharul vanilat, faina si laptele. Se pun pe foc intr-o craticioara. Separat se topeste ciocolata (eu am bagat-o la microunde, dar va recomand s-o topiti mai bine pe aragaz). Se amesteca ciocolata in crema care incepe sa se ingroase si se bate bine cu mixerul. Dupa ce capata consistenta unei creme mai groase, se ia de pe foc si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit bine, se adauga untul sau margarina si se bate cu mixerul pana se omogenizeaza complet.

3. Pentru finisare avem nevoie de: un sablon cu harta Romaniei, putin lichior pentru insiropat (daca il serviti la copii, folositi putina ciocolata calda) si bomboane M&M rosii, galbene si albastre, umplute cu ciocolata (mie mi-au trebuit 5 pachetele ca sa aleg suficiente bomboane de culoarea dorita).

dsc04924

Se taie blatul in doua si se decupeaza dupa sablon.

dsc04921

dsc04923

Se insiropeaza primul blat, se asaza un strat de crema, apoi al doilea blat, iar la final se imbraca in intregime cu crema de ciocolata.

dsc04940

Se decoreaza cu bomboanele M&M astfel incat sa se formeze steagul national al Romaniei.

dsc04945

La final se asaza un stegulet in locul unde se afla orasul vostru (dintr-o scobitoare si hartie autocolanta sau hartie simpla lipita cu lipici sau scotch dublu-adeziv). Eu am pus la Iasi pentru ca acolo m-am nascut si la Bucuresti pentru ca aici locuiesc in prezent.

Tortul acesta poate reprezenta o buna ocazie sa va invatati copiii mai mici cate ceva despre tara noastra: ce reprezinta ziua nationala, culorile steagului, unde se afla pe harta orasul in care locuiti, care e Moldova, Ardealul sau Muntenia. Ca alternativa, puteti decora cu forme de relief in loc de steag: bomboane albastre pentru Dunare, maro pentru lantul carpatic, verde pentru Delta si campia de vest.

Dupa ce am terminat tortul mi-a mai ramas crema si niste resturi de aluat pe care le voi servi ca un fondue. Am pus crema intr-o cupa, am taiat aluatul in bastonase si tot ce trebuie sa facem este sa inmuiem bastonasele in crema si sa le mancam. Mai putem adauga piscoturi sau cuburi de fructe infipte in scobitori.

dsc04957

 

Iar in timp ce “compuneti” tortuletul, va puteti invata copiii si un cantecel despre tara noastra: “Tara mea are lanuri manoase/Dealuri inalte, pline de flori/Apele limpezi si racoroase/Cerul albastru fara de nori.” Sau puteti canta “Drag mi-e jocul romanesc” sau “Romanasului ii place” – sigur sunt cantece pe care le stiti din copilarie.

0 Replies to “Tort Romania”

  1. foarte faina ideea ta felicitari

  2. mihaelafrunza says: Reply

    ti-am mai spus vreodata ca esti incredibila?

  3. Ce suoer ti-a iesit tortul, felicitari.
    Daca vrei poti veni si la mine pe blog, am un concurs duulece 😛

  4. Buna! Foarte buna idee, arata interesant, insa eu cred ca ai inversat culorile drapelului. In orice reprezentare a drapelului ordinea culorilor e albastru, galben, rosu. Bafta in continuare!

  5. Foarte draguta ideea si mai ales GUSTOASA!!! Bravo !

  6. Rezultatul final e perfect, presupun ca si gustul a fost pe masura
    Bravo

    1. Da, asa cum s-a exprimat fetita nasilor mei: este delicios!

  7. Суперская идея! Спасибо большое за свежую мысль! Просто изумительно…
    только где бы мне в России найти формочку Румынии(((

    1. Am intrebat o prietena si comentariul s-ar traduce mai mult sau mai putin prin: “Multumesc pentru idee, e grozava. Dar de unde sa iau in Rusia sablon in forma de Romania?”

  8. Sunt mama unui baietel de 1 an si 5 luni. Stau cu el acasa pana la 2 ani si am avut nevoie de o preocupare, asa ca mi-am facut un site: http://www.mesaje-felicitari.ro, care maine sau cel tarziu poimaine va fi gata. Deocamdata poate fi vazut la http://www.mesaje-felicitari.ro/index.php. Am o mare rugaminte: pot folosi ca baza pentru o felicitare de 1 Decembrie fotografia cu tortul Romaniei? Va multumesc.

    1. Buna Sorina, da poti folosi poza, dar va trebui s-o descarci de aici de pe site. Din pacate mi-am pierdut baza de date cu poze asa ca singura mea sursa sunt pozele de aici de pe site. Noroc ca e incarcata la o rezolutie destul de buna. Sa-mi dai link cu felicitarea cand e gata 😉

  9. testoasadeserviciu says: Reply

    Foarte faina ideea! Si pare si gustoasa :)))

  10. super ideea….am facut si eu azi o astfel de prajitura pt puiutzii mei…poate asa reusim sa le”insuflam” de mici putin patriotism :))

    1. Doris, asa e. Cine stie, poate copiii nostri vor fi cei care vor schimba tara in bine, n-avem de unde sti 😉

  11. hahahaha nu am crezut ca voi vedea vreodata asa ceva! : ))
    esti extraordinar de inventiva si de originala! tort cu Romania, cui i-ar fi dat prin cap?? bravo! : D >

  12. Sper sa va placa 😀
    http://unirearomaniei.blogspot.com/2011/05/steagul-romaniei-in-farfurie.html

    apropo la urmatorul tort astept o invitatie :)) o zi frumoasa

    1. Laura Frunza says: Reply

      Multumesc! Sunt foarte frumoase toate torturile pe care le-ai adunat acolo!

  13. […] [Sursa fotografiei] LD_AddCustomAttr("AdOpt", "1"); LD_AddCustomAttr("Origin", "other"); LD_AddCustomAttr("theme_bg", "ffffff"); LD_AddCustomAttr("theme_text", "444444"); LD_AddCustomAttr("theme_link", "cd4517"); LD_AddCustomAttr("theme_border", "2F2019"); LD_AddCustomAttr("theme_url", "AD92C3"); LD_AddCustomAttr("LangId", "1"); LD_AddCustomAttr("Autotag", "technology"); LD_AddCustomAttr("Tag", "cugetari"); LD_AddSlot("wpcom_below_post"); LD_GetBids(); Like this:LikeBe the first to like this post.   Leave a comment […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.