Pe stradă suntem mereu atenţi

Mesaj pentru părinţii care căutau o carte faină de tot care să îi ajute să le explice copiilor regulile (de circulaţie dar nu numai) atunci când merg pe jos, cu bicicleta, cu autobuzul/tramvaiul sau cu maşina: nu mai căutaţi, tocmai aţi găsit!

Pe strada suntem mereu atenti_coperta.indd

Cartea aceasta de la Corint Junior este fenomenală: conţine enorm de multe detalii, relatate pe înţelesul copiilor (cartea nu este doar bine tradusă, ci şi adaptată pe cât a fost posibil pentru copiii din România) şi se adresează, oarecum, copiilor care încep şcoala şi vor trebui să parcurgă o bucată de drum singuri (dar nu numai).pe strada1

Cartea îi are ca personaje principale pe Lucian şi pe Mara. Ei urmează să meargă la şcoală şi trebuie să înveţe cum să se comporte pe stradă, pe trotuar şi în mijloacele de transport pentru a fi în siguranţă. După capitolele introductive (Bine ai venit în lumea semnelor de circulaţie şi Uite cine se află pe trotuar), urmează un capitol intitulat “Cum să circuli pe stradă, astfel încât să nu ţi se întâmple nimic rău”. Aici copiii sunt învăţaţi pe care parte a trotuarului să circule, să nu sară în stradă dacă se sperie de ceva, să fie atenţi la cotituri şi să poarte elemente reflectorizante pe haine sau ghiozdan pentru a fi văzuţi mai uşor de conducătorii auto.

pe strada2

Urmează capitole despre semafor, cu detalii despre tipurile de semafoare, apoi despre zebră şi despre cum să traversezi o străduţă care nu are nici zebră, nici semafor. Informaţiile sunt însoţite şi de diverse joculeţe care să-i ajute pe copii să reţină mai uşor sfaturile din carte.

pe strada3

Capitolul despre biciclete mi s-a părut foarte interesant şi detaliat. Găsim aici informaţii despre cum să ne asigurăm că bicicleta este una potrivită şi în stare bună pentru a circula cu ea, cu ilustraţii despre modul corect de a purta casca şi ce încălţăminte să porţi când mergi cu bicicleta.

După informaţiile despre regulile de circulaţie pe bicicletă, urmează două capitole despre mersul cu autobuzul şi cu tramvaiul şi apoi unul despre mersul cu maşina. Aici sunt detaliate indicaţiile cu privire la folosirea unui scaun special şi a centurii de siguranţă. La final găsim patru pagini cu explicarea celor mai des întâlnite semne de circulaţie, un capitol despre joaca pe străzile închise traficului rutier şi câteva jocuri pentru fixarea cunoştinţelor acumulate.

Cartea e bogat ilustrată în stilul ilustraţiilor nemţeşti care mie îmi plac foarte mult, adică foarte detaliate, colorate şi adaptate pentru copii. Dacă aveţi seria Pixi (editura All) sau seria Hoinari prin anotimpuri (editura Casa), ştiţi la ce fel de ilustraţii mă refer.

Eu sunt atât de încântată de carte, încât, în afară de cartea primită de la Corint Junior, am mai comandat una de pe libris ca s-o fac cadou unei fetiţe care începe şcoala anul acesta şi despre care ştiu că va veni acasă, împreună cu fratele ei (de clasa întâi) fără să fie însoţiţi de un adult. Cred că amândoi copiii vor fi încântaţi s-o răsfoiască şi să înveţe din ea cum să circule corect pe stradă (deşi băieţelul a mers singur acasă un an de zile deja şi n-a păţit nimic, dar n-are cum să îi strice o carte aşa de frumoasă 🙂

9 Comment

 1. O pun pe lista si pe asta,mi se pare foarte interesanta , acum nu mai comand ca ma trimite sotul de acasa cu tot cu carti,dar am zic ca inainte de a incepe scoala voi face din nou un stoc .Ieri mi-a sosit jurnalul si imi place tare mult,tot ieri in acelasi colet mi-a venit si o carte pe care o aveam de foarte mult timp in vizor:Calatoriile catelusului Vincas in jurul lumii – Brigita Jovaisiene,este excelenta si asta.Doamna Laura,mai astept si alte recomandari ,ca sa le pot comanda deodata.O zi excelenta si va multumesc pentru toate informatiile pretioase pe care ni le dati!

 2. violeta.argatu says: Reply

  Mai doamna draga, ma omori… :)). Ascutitoare am luat, carti am luat…dar tu nu te mai opresti? :)). 😉

  1. Serios, ai luat ascuţitoare electrică? Super cool 😀 Nu poci ca să mă opresc pentru că am un teanc întreg de cele mai faine cărţi de prezentat. Doar timp sa fie!

   1. violeta.argatu says: Reply

    Doua am luat. :D, Azi le-am primit. Una pt mine :)) si una pt doamna lui Ioan. Le am pe birou, tre sa cumpar baterii. multumesc pt pont! abia astept sa o punem in functiune Ș)

    1. Vezi că le trebuie multe baterii, a Elizei merge cu 4 : ))

   2. violeta.argatu says: Reply

    pai tot d-asta ca a voastra de la ipoint am luat si eu. am citit pe cutie si ca nu vrea cu d-alea reincarcabile 🙂

 3. Anamaria says: Reply

  Si eu am comandat jurnalul de pe libris, azi dimineata l-am primit, arata chiar bine, l-am si rasfoit un pic! Sunt sigura ca finutei mele ii va placea, incepe clasa I in toamna! Multumesc pentru recomandari!

 4. andru says: Reply

  Ne-a prins si noua bine cartea asta. Nu de mult am dat peste ea la biblioteca si-am putut-o citi cu amandoi copiii!

 5. gilda says: Reply

  Multumesc! Cautam o carte din care un copil sa invete ca pietonii au si obligatii, nu doar drepturi…:)

Leave a Reply