Catalog Electronic de la Telekom – recomandare pentru şcoli

Îmi aduc aminte perfect momentul. Era cu câteva zile înainte să încep clasa întâi şi eram în sufragerie cu mama pregătind rechizitele: eu separam literele dintr-un alfabetar de carton iar ea îmi împacheta caietele cu nişte hârtie mov. Eram emoţionată că încep şcoala şi discutam cu ea despre cum va fi la şcoală şi atunci mi-a spus asta: nu ai voie să iei decât note de 9 şi de 10.

Pe moment n-am ştiut exact ce înseamnă, dar presiunea aceea, de a fi cel mai bun elev, m-a urmărit până am terminat liceul. Din cauza asta, când am luat, totuşi, prima notă mică, în clasa a patra (o notă de 8), nu le-am arătat părinţilor carnetul şi nici nu i-am spus mamei de şedinţa cu părinţii. Eram, efectiv, îngrozită, deşi cu mintea de acum, îmi dau seama că nu m-ar fi dezmoştenit pentru o notă de opt 😀 M-au certat, totuşi, pentru faptul că nu le-am spus de şedinţă, deşi am încercat să inventez o scuză jalnică, cum că îmi notasem pe o hârtie şi pierdusem hârtia, dar evident nu m-a crezut nimeni.

Eliza nu are de ce să nu mă cheme la şedinţe :D
Eliza nu are de ce să nu mă cheme la şedinţe 😀

La începutul anilor ’90 nu exista nicio metodă de comunicare între părinţi şi profesori, cu excepţia şedinţelor cu părinţii, iar între elevi şi profesori aproape deloc, căci nu se concepea ideea că şi elevul are ceva de spus. Prin urmare, dacă nu le-am spus alor mei de nota 8, n-au aflat. Şi dacă nu le-am spus de şedinţa cu părinţii, n-au aflat. Şi nici de corijenţa la fizică din clasa a noua nu au aflat decât târziu, după ce am trecut printr-o groază şi o depresie înfiorătoare, căci nu eram obişnuită cu note mici.

26 de ani mai târziu, lucrurile acestea s-au schimbat şi au apărut noi metode de comunicare în triunghiul părinte-elev-profesor. Grupuri pe reţelele de socializare, grupuri pe whatsapp, liste de distribuţie de email. Se schimbă mailuri, telefoane, mesaje, dar informaţia tot nu circulă în mod fluid şi nici nu ajunge la toată lumea aşa cum ar trebui. Din acest motiv, a fost creat Catalogul electronic – un punct de întâlnire pentru cele trei părţi implicate în procesul de învăţare. Acesta nu este un simplu catalog electronic, căci pachetul oferit de Telekom România include tablete pentru profesori, internet mobil, acces la platforma Adservio, plus module educative, la prețuri accesibile.

Am avut ocazia să testez platforma şi mi s-a părut un instrument extrem de util pentru toată lumea. Ca părinte, ai acces la notele copilului şi la informaţii despre evoluţia sa şcolară, menţii legătura cu ceilalţi părinţi ca să discutaţi lucruri care privesc întregul colectiv şi contactezi profesorii fără a-i deranja la ore nepotrivite cu telefoane. În plus, ai acces şi la o librărie online de unde poţi cumpăra manuale şi cărţi de care are nevoie copilul.

Ca profesor, ai la un loc tot ce ai nevoie pentru a fi cât mai eficient pe partea organizatorică a predatului: note, absenţe, proiecte cu elevii sau alte activităţi profesionale (cercuri pedagogice, comisii, simpozioane, activităţi metodice, concursuri, olimpiade etc). De asemenea, sunt secţiuni pentru a urca diverse fişiere şi fotografii la care să aibă access elevii şi o secţiune pentru a primi temele online. Pagina cu orarul este, de asemenea, foarte utilă, precum şi pagina “clasele mele”, unde poţi vedea situaţia şcolară a tuturor claselor la care predai. În plus, catalogul electronic calculează singur mediile şi emite rapoarte de evoluţie pentru fiecare elev. O să scapi, astfel, de foarte multă hârţogăraie care, ştim cu toţii, este îngrozitor de multă pentru un cadru didactic.

Ca elev, ai acces să vezi temele date de fiecare profesor (gata cu sunatul colegilor când eşti bolnav sau cu primitul de informaţii incomplete), îţi vezi notele şi absenţele (nu ştiu cum mai e în ziua de azi, dar când eram eu elevă putea trece şi un semestru întreg fără să-mi ştiu notele la unele obiecte), trimiţi profesorilor temele, menţii legătura cu colegii, îţi exersezi cunoştinţele şi chiar poţi afla probabilitatea de a fi ascultat la o anumită materie (cât de tare e asta? 😀 ) În plus, există şi o parte de socializare, căci poţi urca pe platformă poze cu clasa, la care să aibă toţi colegii acces.

Catalogul electronic de la Telekom este implementat deja în şase şcoli din ţară (Colegiul Naţional „A. T. Laurian” din Botoşani, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Grădinița și Școala Primară EUROED din Iași, Liceul Teoretic „Școala Europeană” din București, Grădinița și Școala IOANID din București, Colegiul Național „Spiru Haret” din București.) şi, conform feedback-ului directorilor, ale profesorilor, ale părinţilor şi ale elevilor, acesta funcţionează de minune şi este de mare ajutor tuturor beneficiarilor. Partea cea mai tare este că pachetul de bază de la Telekom include o tabletă Lenovo MIIX 310 cu sistem de operare Windows 10 preinstalat pentru profesori şi conectivitate mobilă 4G (prin SIM) precum şi acces la platforma Adservio, la un preț per elev începând de la 1,99 euro pe lună, preț fără TVA. Preţul final depinde de numărul de elevi din şcoală şi de necesarul de tablete (numărul de profesori).

M-aş bucura să-mi spuneţi ce părere aveţi despre implementarea catalogului electronic de la Telekom în şcoala voastră (atât ca părinte, cât şi ca profesor), dacă l-aţi considera util la ciclul de învăţământ la care se află copilul vostru/la care predaţi şi dacă v-ar face viaţa mai uşoară. Dacă am noroc şi sunteţi părinţi/profesori de elevi la şcolile mai sus menţionate, orice feedback despre catalog ne-ar fi de mare ajutor!

Save

Save

2 Replies to “Catalog Electronic de la Telekom – recomandare pentru şcoli”

  1. Buna noi suntem la liceul Al. Vlahuta si suntem abonati la Adservio. Suntem foarte multumiti si suntem la curent cu toate notele si absentele cu doar 60ron/an. Se merita banutii. Eu il recomand si sa stiti ca simplifica si sedintele cu parintii, nu mai pierzi timpul cu cititul notelor.

    1. Multumesc pentru feedback!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.