Ce se întâmplă dacă?

Pentru că vă ziceam că o să povestesc mai multe despre experienţa mea cu operaţia la ochi, [înainte de asta pentru că efectiv nu am timp] iată un articol cu întrebările la care am căutat (şi la unele nu am găsit) răspuns pe Google.

Poate cândva o să mai caute cineva în disperare ca mine răspunsuri la întrebări aparent stupide şi o să găsească articolul şi n-o să se mai panicheze ca mine. Răspunsurile ne sunt oferite de domnul doctor Andrei Filip de la clinica Ama Optimex unde mi-am făcut eu Relex Smile, căruia aş dori să-i mulţumesc pentru disponibilitatea de a-mi răspunde la întrebări dar şi pentru faptul că mi-a permis să filmez în incinta clinicii (vine şi documentarul, promit!).

De asemenea, sunt foarte recunoscătoare întregului personal al centrului operator pentru grijă şi atenţie, sunt nişte oameni extraordinari!

  1. Pot să orbesc acum sau în viitor în urma operaţiei la ochi (oricare dintre ele, PRK, Lasik, Smile)?

Operațiile pentru reducerea dioptriilor sunt considerate operații cu un grad foarte ridicat de siguranță, cu o rată de reușită fără complicații de peste 99%. Atât timp cât operația decurge normal și pacientul respectă indicațiile postoperatorii complicațiile sunt extrem de rare. Când vorbim despre complicații, ne putem gândi practic la orice. Dar se spune despre aceste operații că au un grad de risc mai mic decât o călătorie cu mașina pe autostradă.

  1. Dacă îmi fac Lasik şi am flap, se poate dezlipi dacă am accident de maşină şi mă loveşte airbagul? Dar dacă iau o minge în faţă la fotbal?

Riscul de dezlipire al flapului este ridicat în cazul tehnicii LASIK clasice, acest risc scade la tehnica FemtoLASIK, la care flapul este decupat cu ajutorul femtolaserului de mare precizie, are marginile verticale și astfel oferă o stabilitate postoperatorie mai mare.

  1. Ce se întâmplă dacă se dezlipeşte flapul?

În mod normal dacă pacientul se adresează în timp util unui medic specialist, flapul se reașază, existând șanse mari de recuperare.

  1. Ce se întâmplă dacă îmi intră în ochi apă de mare sau apă cu clor de la piscină după Lasik sau Smile? Se poate duce apa sub stratul superficial de cornee tăiat?

Nu are cum să intre apă de mare sau din piscină sub flap sau în incizia de la SMILE dacă respectați indicațiile postoperatorii conform cărora nu aveți voie să mergeți în astfel de medii o anumită perioadă.

La SMILE, incizia este foarte mică, în jur de 2 mm, se închide foarte repede, astfel că vindecarea este rapidă și în câteva zile vă puteți relua aproape toate activitățile obișnuite. La mare puteți merge foarte repede după operație, după câteva zile. La piscină, abia după o lună fără restricții, nu pentru că ar intra apă în incizie, cum spuneam, nu are cum, ci pentru că apa din piscină are clor, o substanță alergenă, și mai mulți microbi care pot produce conjunctivite, altfel, dacă pacientul folosește ochelari de înot, poate merge după 72 de ore. Astfel, deși vindecarea survine în câteva zile, e bine să evităm o infecție la nivelul ochilor.

La LASIK și FemtoLASIK, timp de o lună după operație nu aveți voie să mergeți la mare sau la piscină, complicațiile fiind diverse infecții la nivelul ochilor pe care e obligatoriu să le evităm.

Pe site-ul nostru, aici http://www.amaoptimex.ro/informatii-pacienti/, puteți vizualiza instrucțiunile postoperatorii, la întrebarea ”Ce trebuie să fac după operația de reducere dioptrii?”. Și mai multe despre fiecare tehnică puteți citi pe www.scapadeochelari.ro, un site dedicat exclusiv informării despre operațiile pentru reducerea dioptriilor.

  1. Ce se întâmplă dacă îmi intră mascara în ochi după Lasik sau Smile?

Este exact ca în cazul apei din piscină, poate produce diverse infecții la nivelul ochilor, dar și traumatisme. Și în cazul produselor cosmetice aveți restricții, la SMILE 72 de ore, la FemtoLASIK o lună.

După cum vedeți, SMILE, fiind cea de-a 3-a generație de chirurgie refractivă, pe lângă faptul că ne permite să corectăm dioptrii foarte mari cu laser pe care cu alte tehnici laser nu le puteam corecta (până la -15 dioptrii combinate miopie și astigmatism), a adus un confort foarte ridicat postoperatoriu, cu o recuperare extrem de rapidă.

  1. Trebuie să declar că am operaţie de reducere a dioptriilor când îmi fac sau îmi reînnoiesc carnetul de conducere?

Acest lucru ține de legislație, instituțiile publice cred că pot lămuri acest aspect. Din câte știu eu trebuie să declarați dacă aveți probleme cu vederea și purtați ochelari, în cazul în care ați făcut o operație de reducere dioptrii, vederea este normală și orice medic oftalmolog vă va da avizul, pe ei îi interesează să vedeți bine.

  1. Pot lucra perioade îndelungate la calculator, având în vedere că nu mai am ochelari cu lentile protectoare speciale pentru ecrane luminoase?

Da, puteți. După o operație de reducere dioptrii și după ce vindecarea este completă, puteți face orice vă doriți. Însă, ecranele calculatoarelor, televizoarelor, dispozitivelor mobile emit lumină albastră, care pe termen lung poate dăuna ochilor. Așa că, dacă lucrați mult la calculator, este bine să vă protejați ochii cu ochelari cu lentile speciale și dioptrii zero. Este valabil pentru toți oamenii, nu numai pentru persoanele care au făcut o operație pentru reducerea dioptriilor.

În plus, în ultimii ani s-au făcut diverse studii conform cărora lucrul îndelungat la calculator sau folosirea îndelungată a diverselor dispozitive mobile poate influența creșterea miopiei, care în cazul unei persoane operate poate fi confundată cu regresia dioptriilor. Așa că, este bine ca la un interval de o oră, maxim două, să faceți o scurtă pauză, de câteva minute, timp în care trebuie să priviți în depărtare.

  1. Pot face sport de performanţă după Lasik sau Smile?

Da, după SMILE.

După LASIK, nu recomand, de fapt, aceasta este o procedură contraindicată în cazul sportivilor de performanță sau care practică sporturi de contact din cauza riscului mare de dezlipire al flapului.

  1. O să am vreo problemă cu ochii iarna când sunt temperaturi sub zero grade afară?

Nu 😊, cu excepția cazurilor în care aveți o sensibilitate la nivelul ochilor, dar nu are legătură cu operația de reducere dioptrii.

  1. Cum îmi protejez ochii pe termen lung pentru a le păstra sănătatea şi acurateţea vederii? Trebuie să iau suplimente, să reduc timpul la ecrane luminoase, să dorm mai mult, să port ochelari de soare etc?

Răspunsul este ”da” la toate întrebările, dar repet, nu au legătură cu operația, orice persoană, indiferent că a făcut o operație la ochi sau că nu are probleme cu vederea, ar trebui să aibă grijă de ochii săi.

Sunt anumite alimente pe care e bine să le consumați, căci ajută ochii să fie sănătoși, cum ar fi legumele verzi, peștele. Să nu petreceți foarte mult timp la calculator, la televizor, pe tabletă sau telefon, iar dacă petreceți să faceți pauze dese și să purtați ochelari cu lentile de protecție. Somnul, desigur, are efecte foarte bune asupra ochilor, așa că trebuie să vă odihniți corespunzător. Iar ochelarii de soare trebuie să fie de calitate (nu contrafăcuți, aceștia vă fac mai mult rău) și trebuie purtați atât vara, cât și iarna, căci razele ultraviolete pot dăuna în timp ochilor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.