Afaceri locale – Prisaca Bârnova

Îmi doream de multă vreme să ajung să vizitez o prisacă, mai ales că am tradus şi o carte despre asta (Autobuzul Magic – În stupul de albine), dar nu am reuşit până acum când, prin mijlocirea lui Alice Ciobanu, am ajuns să vizitez, în Iaşi, Prisaca Bârnova. Am vrut s-o iau şi pe Eliza cu mine, dar ea a refuzat total, prinsă într-o fobie recentă faţă de insecte. Ulterior, când i-am zis că am văzut-o pe regina albinelor, s-a cam ofticat şi a tot insistat să mai mergem o dată, dar i-am spus că nu e posibil deocamdată.

Prisaca Bârnova e gard în gard cu Mănăstirea Bârnova, un alt loc care merită atenţia voastră, mai ales că monahii de aici au înfiinţat o mică fermă de capre şi au la vânzare lactate de capră (am cumpărat caş de capră, foarte bun!). Nu se ajunge greu din Iaşi, mai ales dacă ştiţi drumul spre Pietrărie, doar că la bifurcaţia cu Pietrărie o luaţi în dreapta, nu în stânga. Radu, proprietarul prisacăi, e o gazdă binevoitoare, gata să povestească oricui despre pasiunea lui pentru apicultură.

prisaca-barnova_stup

Povestea lui e povestea multor tineri antreprenori care îşi iau inima în dinţi şi încearcă o afacere care să le aducă satisfacţiile pe care munca la birou nu le-ar putea aduce niciodată. Absolvent de facultate în domeniul IT, după câţiva ani de rupt spatele în faţa calculatorului, şi-a dat seama că nu asta vrea să facă în viaţă. Cu opt stupi de la bunicul lui şi cu încă vreo câţiva cumpăraţi de el, a înfiinţat Prisaca Bârnova.

Şi nu doar că a înfiinţat-o, dar a şi dezvoltat această afacere aşa cum numai tinerii entuziaşti, dispuşi să se lupte cu hăţişul birocraţiei, reuşesc s-o facă: prisaca are astăzi în jur de 300 de stupi, o parte din producţie este certificată organic, are un magazin în cel mai mare complex comercial din Iaşi (Palas), un magazin online şi exporturi în străinătate. În plus, ei sunt şi “creşă” de mătci, pe care le vând altor apicultori. Chiar am putut asista la procesul de mutare a larvelor în cuiburi speciale de crescut mătci şi a fost o experienţă foarte interesantă.

Am mai văzut şi cum se scot fagurii, cum se curăţă, cum se centrifughează mierea. Eu am fost toată viaţa fascinată de miere, mereu am în casă cel puţin 3-4 borcane de miere diferită şi pe unde mă tot, tot mai cumpăr. Când am fost în Italia acum un an şi jumătate, ghiciţi ce mi-am adus? Miere de eucalipt şi miere de flori de portocal 🙂 La Prisaca Bârnova nu găsiţi miere asa exotică, dar găsiţi miere de salcâm, de tei, de rapiţă, polifloră.

prisaca-barnova

Pe lângă miere, de la Prisaca Bârnova mai puteţi cumpăra polen, pastură, lăptişor de matcă, faguri, ceară, dar şi produse apicole derivate – miere cu fructe, siropuri de fructe, oţet.

Prisaca Bârnova primeşte copii în vizită în perioada Şcoala Altfel, fiind dotaţi cu salopete speciale protectoare pentru copii. Recomand din toată inima o vizită la prisaca lui Radu, o să le placă la nebunie!

Puteţi comanda mierea de pe site, o puteţi cumpăra din magazinul din Palas sau puteţi face, pur şi simplu, o vizită acasă la albine, în comuna Bârnova din judeţul Iaşi! Pe Radu îl mai găsiţi cu miere şi produse apicole pe pietonala Ştefan cel Mare atunci când se desfăşoară diverse târguri de sărbători.

One Reply to “Afaceri locale – Prisaca Bârnova”

  1. Interesanta experienta!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.