Malala pentru dreptul fetelor la educaţie – editura Cartemma

În timp ce noi ne pregătim de întoarcerea la şcoală, cumpărând rechizite şi haine, analizând manuale şi vânând cele mai bune instituţii de învăţământ, există în lumea asta locuri în care copiii nu merg deloc la şcoală. Pe de o parte din cauza sărăciei, aşa cum se întâmplă în multe comunităţi din Africa (dar despre asta o să vă povestesc când va apărea o altă carte la care lucrez acum), pe de altă parte pentru că nu au voie deloc să meargă la şcoală.

Despre faptul că, în unele ţări arabe, fetele nu au voie să studieze, am discutat cu Eliza odată când a prins la televizor un documentar despre Malala Yousafzai, adolescenta care a fost împuşcată pentru că a îndrăznit să continue să meargă la şcoală, în ciuda interdicţiei puse de talibani. Din fericire, Malala nu a murit în acel atentat, ci s-a recuperat şi acum locuieşte în Anglia, de unde continuă să lupte pentru dreptul tuturor fetelor de a merge la şcoală.

Cu armele, putem ucide terorişti. Dar, prin educaţie, putem ucide terorismul.

Mi-aş fi dorit atunci să existe o carte despre Malala (o variantă mai scurtă şi pe înţelesul ei, pentru că există şi un volum mai complex la editura Arthur), pe care s-o parcurg împreună cu Eliza, pentru că nu prinsese documentarul de la început şi nu înţelegea exact de ce o fată nu ar avea voie să meargă la şcoală.

Cred că a fost una dintre puţinele dăţi când am văzut-o pe Eliza impresionată cu adevărat de ceva, ea preferând în general să-şi selecteze cu mare grijă persoanele sau cauzele spre care îşi direcţionează empatia. Pentru ea, a merge la şcoală este ceva la fel de firesc ca respiraţia şi nu înţelegea de ce cineva ar interzice fetelor (şi doar fetelor) să studieze.

Din fericire pentru toţi cei pasionaţi de acest subiect, a apărut recent la editura Cartemma cartea Malala pentru dreptul fetelor la educaţie. Este o carte ilustrată în care este prezentată, pe scurt şi pe înţelesul copiilor, viaţa Malalei. La final există, pentru acurateţe istorică, şi câteva pagini despre Malala şi poporul ei, Pakistan, despre situaţia curentă a fetelor din Pakistan, despre persoanele care au inspirat-o pe Malala (precum Gandhi, Nelson Mandela, Martin Luther King dar şi eroina afgană al cărei nume îl poartă, Malalai).

malala_cartemma

Paginile mele preferate sunt cele în care sunt reproduse cele mai faimoase citate din discursurile ei. Sunt atât de emoţionante şi menite să ne inspire pe toţi, copii sau adulţi!

Există oameni care cred că le revine altora datoria de a acţiona. Eu îmi spun: de ce-ar trebui să aştept să o facă altcineva? De ce să nu fac eu primul pas?

Malala este cea mai tânără câştigătoare a premiului Nobel pentru pace.

malala_p1a356

Cartea este scoasă în condiţii grafice de excepţie, cu copertă cartonată şi ilustraţii superbe, pline de culoare şi optimism. Deoarece conţine paragrafe despre represaliile talibanilor şi despre împuşcarea Malalei, ar fi bine să citiţi cartea înainte de a i-o oferi copilului vostru. Sunt copii mai sensibili care au nevoie de pregătire prealabilă pentru a citi despre asasinate şi războaie (scenele respective nu sunt reproduse în ilustraţii).

Eu o recomand pentru 7+. Este o carte care ar trebui să stea permanent pe biroul copiilor voştri, pentru a le reaminti că educaţia este unul dintre cele mai importante lucruri şi că “un copil, un profesor, o carte şi un stilou pot schimba lumea!” (mi se face pielea de găină doar reproducând această afirmaţie, este preferata mea!)malala_p1a3530

În colecţia Oameni ca noi, a mai apărut la Cartema şi Wangari Maathai, femeia care a plantat milioane de copaci, o altă câştigătoare a Premiului Nobel pentru pace.

One Reply to “Malala pentru dreptul fetelor la educaţie – editura Cartemma”

  1. Cred ca e foarte interesanta cartea….iti recomand pentru Eliza, daca nu a citit si Povesti de seara pentru fete rebele. Fetita mea a fost impresionata de fiecare personaj din carte si si-a dorit sa afle mai multe informatii despre unele dintre ele. Multumim pentru recomandare!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.