Back to school: idei pentru pacheţelul de şcoală

Unul dintre cei mai mari factori de stres ai mei, pe parcursul celor deja şapte ani de când Eliza merge într-o instituţie de învăţământ, a fost pacheţelul de şcoală. Mereu îmi făceam planuri foarte mari, cu pacheţele complexe şi variate şi, invariabil, sfârşeam prin a-i pune zilnic acelaşi lucru.

Recunosc, faptul că Eliza preferă să primească zilnic în pachet acelaşi sandviş a fost de mare ajutor, plus că de câte ori încercam să variez primeam comentarii de genul: a fost interesant sandvişul cu omletă, dar data viitoare…. SAU a fost ciudat să mănânc iaurt cu linguriţa, când toată clasa avea sandvişuri.

Măcar ştie să dea feedback, nu? 😀

În orice caz, astă-vară mi-am făcut eu un plan şi am încercat câteva variante de pacheţel care să fie ceva mai nutritive şi mai variate decât clasicul sandviş + fruct/dulce pe care i-l dădeam de obicei. Am fotografiat proiectul şi sper să vă inspire şi pe voi!

Înainte să citiţi, aş vrea să fac o menţiune: Eliza mănâncă pachetul în pauza mare, care este undeva la 10 fără un sfert, deci pachetul nu stă ore întregi în ghiozdan, să se degradeze mâncarea. Dacă aveţi un copil care are pauza mult mai târziu, probabil că va trebui să modificaţi conţinutul pachetului şi să puneţi alimente mai rezistente la temperatura camerei.

De asemenea, noi nu consumăm în casă chestii despre care creierul îmi zice că ar trebui să fie dulci, dar sunt sărate, gen brioşe cu brânză, gofre cu mărar şi chec cu şuncă. Am încercat diverse variante, nu i-a plăcut nimic şi am lăsat-o baltă. Dacă vouă vă plac, aveţi câteva sugestii interesante pe blogul Florinei Badea.

Luni:

Sandviş (evident 😀 ) cu două brânzici Delaco (arată frumos în pacheţel, dar s-a dovedit, până la urmă că nici Elizei nici lui Vlad nu le plac brânzicile astea), legume (castravete, roşie cherry), plus fructe (zmeură). Înlocuiţi brânzica şi conţinutul sandvişului cu ce vă place vouă. De asemenea, eu folosesc pentru Eliza doar pâine integrală dar când am făcut pozele nu aveam în casă 😀

pachetelul-de-scoala-luni

Marţi

Wrap cu brânză tartinabilă şi somon afumat, castravete, ardei gras, biscuiţi digestivi. Wrapul cu somon afumat e printre preferatele Elizei, vedeţi aici cum se face.

pachetelul-de-scoala-marti

Miercuri

Quesadilla cu caşcaval/mozzarella şi pui, legume (castravete, ardei, roşie cherry), 1 brînzică şi o prăjiturică tăiată în jumate (ceva de la Tedi, doar pentru că o aveam în casă, primită, în general nu cumpăr prăjiturele ambalate). Evident, puteţi renunţa de tot la micile dulciuri, Eliza insistă să aibă pentru că toţi copiii au, şi îmi calc pe suflet.

Quesadilla se face super simplu, sunt tortilla wraps puse în tigaie peste care se presară caşcaval ras şi fâşii de pui – eu îl tai foarte mărunt, îl marinez şi îl trag la tigaie, dar puteţi folosi şi resturi de la friptură, pui rotisat sau chiar şuncă tip Praga.

pachetelul-de-scoala-miercuri

Joi

Omletă în tigaie antiaderentă, resturi de pui rămase de la quesadilla, legume (morcov, ardei gras, roşie cherry), caşcaval.

pachetelul-de-scoala-joi

Vineri

Tot omletă, 2 felii de mortadella, baghete de morcov, roşii cherry, caşcaval, mix de nuci. Puteţi înlocui mortadella cu bucăţele de pui sau cu jumătate de felie de pâine integrală.

pachetelul-de-scoala-vineri

Evident, sugestiile sunt orientative. Nu sunt nutriţionist ca să creez nişte pacheţele perfect echilibrate din punct de vedere nutriţional, eu, mai degrabă, am încercat să combin chestii care îi plac Elizei, care pot fi mâncate cu mâna fără să se murdărească şi care pot fi preparate super repede seara sau dimineaţa.

Caserolele astea compartimentate sunt o minune şi le-am tot folosit în vacanţă să le umplem cu gustări atunci când plecam undeva. Pot fi folosite pentru fructe, nuci şi seminţe, sandvişuri, ba le puteţi lua şi la job cu mâncare gătită şi diverse legume băgate în compartimentele mai mici. Le-am luat de la Jumbo, au costat foarte puţin, sub 10 lei una.

pachetelul-de-scoala-fructe

Alte cinci idei pentru pacheţelul de şcoală, dar mai puţin elaborate ca astea de azi puteţi citi în articolul meu Cinci idei de sandvişuri şi gustări pentru pauza mare.

7 Replies to “Back to school: idei pentru pacheţelul de şcoală”

  1. Vazusem pe paprik…branzica proaspata, avocado (pasta), bucatele de rosie, castravete, salata verde in lipie. Arata ca o shaorma cu de toate, dar umplutura era sanatoasa.

    Budinca de cartofi cu alte legume (brocolii, amestec mexican etc.) – dupa reteta cartofi gratinati.

    Clatite cu branzica si marar tocat.

    Zilele astea imi zicea cineva de niste batoane facute din fructe uscate tocate (prune, merisoare, stafide etc.), nuci, mix de seminte, bobite de catina si miere. Nu am incercat sa fac, dar suna bine.

  2. Super util articolul! Ce marcă de tortilla ai folosit? Eu am gătit o dată și le-am folosit câteva zile dar aș prefera să și cumpăr când nu am timp să le fac.

    1. Orice găsesc la Mega sau Lidl, nu am o marcă anume.

  3. Cred că zilele acestea am intrat de 2-3 ori pe zi pe articolul ista 🙂 ca să îl postez pe grupuri de mame, unde apare mereu binecunoscuta întrebare: “Mămici, ce puneți in pachetul de gustare de la gradi/școala in afara de clasicele sandviciuri / fructe? Eventual cu ce umpleti sandviciurile” 🙂

    Iar pentru mine o sa ma inspir la mic dejun corporatist 🙂 desi nu imi iese niciodata!

    1. Mie mi-a ieşit şi azi (am luat iaurt, o pâinică de secară şi unt), dar am avut şi vreo două zile când am fost pe fugă şi am scăpat la covrigi 😀

  4. Ce bine ca nu scapati in dulciuri. Eu nu scap, la fi-miu, fara un “ceva dulce”.
    A abia a inceput pregatitoarea. Mananca acasa, mananca si la scoala. Si sencvis si fruct si..da, desigur, dulce…
    La inceput am crezut ca arunca mancarea, parca era prea mult, asa ca l-am rugat sa lase in cutie ce nu mananca..raman doar niste coji/margini din senvis.
    Ma voi inspira din ce ai scris tu, desi eu pregatesc totul dimineata si inca mi-e foarte greu sa ma organizez. (deh, la gradi puteam sa il duc pana in 9..si cam la 9 ajungeam..acum avem 8 limita..greu-greu :P)
    Multumesc 🙂

    1. Ba mai scăpăm, să nu crezi că nu! Dar încerc să limitez cât mai mult posibil îngurgitarea de dulciuri :))))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.