Pe-un picior de plai – carte de colorat despre satul românesc

Ştiţi de când am cartea Pe-un picior de plai? Din vară de la Bookfest. Şi nu am apucat să vă povestesc de ea şi chiar îmi pare rău. Dar ce alt moment mai bun s-o fac decât apropierea Zilei Naţionale a României? Şi nu doar că vă povestesc dar, în colaborare cu editura Litera, vă oferim pentru imprimat trei fişe din carte, ca să le folosiţi ca material educaţional la activităţile despre 1 decembrie.

coperta-pe-un-picior-de-plai

Cartea este concepută şi ilustrată de Ana-Maria Gordin Marinescu şi este o frumuseţe. Desenele sunt împărţite pe zone geografice şi la fiecare avem câteva versuri dintr-un cântec sau o poezie specifică, un costum popular, elemente specifice zonei (ştergare, ceramică, un covor, o traistă), un animal şi o casă cu toate acareturile în jurul ei.

editura-litera_fisa-gratuita1

Eu vă mărturisesc că n-am îndrăznit să colorez în ea. Nu e aşa de uşor, trebuie să te informezi puţin cu privire la culorile potrivite, la felul în care acestea sunt aşezate pe fiecare obiect, la designul specific fiecărei zone etnografice. E o carte care nu te face maestru la colorat ci te pune la treabă să studiezi şi să ajungi să cunoşti multe lucruri care ţin de satul românesc.

editura-litera_fisa-gratuita2

Pe baza fişelor din carte se pot face multe lecţii la şcoală. Le daţi o fişă şi îi rugaţi să o studieze să vă spună ce trăsături definitorii are casa respectivă sau costumul popular ilustrat, le puteţi explica cum se numesc diferitele piese de îmbrăcăminte sau ce ocupaţii aveau ţăranii din vechime. Le puteţi arăta piese de ceramică sau imagini cu costume populare similare cu cele din carte şi să-i rugaţi să coloreze fişa inspirându-se de acolo.

editura-litera_fisa-gratuita3

Se pot face nenumărate activităţi pornind de la această carte, de asta nici n-am vrut s-o colorez pentru că, odată colorată, n-aş mai fi putut s-o folosesc ulterior. Cred că mi-ar fi plăcut să găsesc în carte şi imagini cu paginile colorate, să mă inspir de acolo, dar ştiu că rostul cărţii nu e să ne facă să ne exersăm capacitatea de a reproduce ceva, ci capacitatea de a ne documenta, de a potrivi, de a ne imagina.

Vă rog să nu preluaţi fişele de pe blogul meu decât pentru a le imprima pentru acasă sau la clasă. Nu le postaţi online, pe pagini de Facebook, pe grupuri, pe Scribd sau pe forumuri. Dacă doriţi să le distribuiţi, o puteţi face doar distribuind articolul meu, pentru care editura Litera a autorizat preluarea. Distribuirea acestora în afara articolului meu este interzisă.

One Reply to “Pe-un picior de plai – carte de colorat despre satul românesc”

  1. am vazut o si eu asta vara in librarie si am simtit si eu ca ma intimideaza :). dar e un material didactic foarte bun pentru scoala sau pentru diverse ateliere de creatie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.