Din biblioteca lui Vlad – cărți de Paște pentru copii

Pentru că se apropie Paștele și pentru că am făcut recent ordine în bibliotecile noastre, căutând cu disperare Unde a dispărut Pișpirel? și negăsind-o, am scos tot ce am găsit în materie de cărți de Paște și am zis să reiau lista, chiar dacă am mai scris despre asta (aici). Unele sunt re-editate, altele sunt noi, pe altele le știam doar după copertă anul trecut și am apucat să le răsfoiesc între timp.

Cărți religioase

Poveștile sărbătorilor creștine de Ștefan Sgandăr, editura Exigent, conține 17 povești a căror acțiune se petrece în preajma Crăciunului și a Paștelui. Sunt întâmplări cu animale sau cu oameni, dar accentul este pe Nașterea, respectiv Învierea Domnului. Au în interior ilustrații schițate, alb-negru.

 

Iisus și Învierea, din colecția Biblia ilustrată pentru copii, editura Litera prezintă toată povestea răstignirii lui Iisus, de la Cina cea de Taină până la Înălțare. Are ilustrații color, destul de explicite, și este o carte care i-a dat coșmaruri Elizei când era mică, dar dacă vreți să abordați cu copiii voștri semnificația Paștelui din perspectivă religioasă, poate fi un material util.

Recenka și ouăle de Paști de Patricia Polacco, editura Frontiera, nu este propriu-zis o carte religioasă, dar nu aș încadra-o nici la categoria cărți cu iepurași. Este despre o bătrână care încondeiază ouă și am scris despre ea, mai detaliat, aici.

Cărți cu iepurași și alte vietăți

Marea carte a anotimpurilor este o nouă apariție la editura All. Conține povești pentru toate anotimpurile, cu sărbătorile aferente. Pentru Paște sunt vreo 5 povești. Ilustrațiile sunt color, în stilul cărților cu Pixi, deja arhicunoscute de copii și părinți. Sunt povești foarte simpatice!

 

 

Bobiță, Buburuză și jocul de societate este cea mai recentă apariție din colecția Bobiță și Buburuză de la editura Casa. Conține două povești, dintre care una de Paște, despre cum gâzele-fete se pregătesc cu prăjituri tradiționale (clătite, pogăcele, ștrudele) și ouă vopsite să primească băieții la stropit. Stropitul este un obicei de Paște întâlnit mai degrabă în zona Ardealului și mi s-a părut foarte drăguț că a fost inclus într-o carte pentru copii.

 

Paște fericit, iepurașule! de la editura DPH ni-i prezintă pe Țupi și pe tatăl lui în timp ce se pregătesc să decoreze și să ascundă ouăle. Ei merg împreună să adune ouăle din hambar, le fierb, apoi le vopsesc pe fiecare în parte. Apoi cei doi ascund ouăle prin parc ca să le găsească copiii. Ne pregătim de Paște! Învățăm să numărăm are un subiect similar, dar e în versuri și numără iepurașii care fac pregătiri pentru Paști. Ambele cărți au ilustrații bogate și viu colorate.

 

Povești drăgălașe de Paște de la editura Univers Enciclopedic Junior conține scurte povestioare sau poezii despre copii, iepurași, ouă vopsite sau cozonaci de Paște. Cea mai simpatică poveste e cea în care ninge de Paște și fetița se sperie că nu mai vine Iepurașul. La ce schimbătoare e vremea în România în ultima vreme, nu m-aș mira să o pățim și noi!

Mimo în țara iepurașilor de Paște este despre iepurașul unor copii care este invitat să ajute la vopsirea ouălor în țara Iepurașilor de Paște. Mimo nu se descurcă așa grozav la fiert ouă, dar este maestru la decorat. În țara iepurașilor de Paște, fiecare face ceea ce știe mai bine!

 

Surpriza de Paște este o carte despre doi copii care se trezesc în dimineața de Paște și nu găsesc niciun cadou sau ouă ascunse de iepurașul de Paște. Ba mai mult, și părinții par să fi dispărut! Pe masa din bucătărie se află un coșuleț cu ouă, o lumânare de Paște și un cozonac în formă de miel, dar nimic altceva. În cele din urmă, copiii își găsesc părinții în grajd, alături de un miel proaspăt fătat. Tata îi invită pe copii la micul dejun festiv, pentru ca iepurașul să aibă și el timp să ascundă ouăle.

Cine a salvat Paștele spune povestea unei cârtițe bosumflate care detestă culorile, dar care ajunge să livreze ouăle de Paște prin galeriile ei subterane, după ce Iepurașul își scrântește piciorul, iar prietenii lui dau greș cu livrarea. Până la urmă, cârtița posacă ajunge să adore culorile și primește cel mai colorat ou de Paște de la prietenii ei!

 

Unde ești, iepurașule de Paște? este o carte subțire, cu câte două versuri pe pagină, care îi invită pe copii să-l găsească pe iepuraș pe fiecare pagină. De fiecare dată, el este ascuns și i se văd doar urechile, lăbuțele, codița etc.

Iepurașii descoperă primăvara este despre doi pui de iepurași care descoperă ce înseamnă primăvara și Paștele pentru fiecare animăluț din pădure, dar și pentru familia lor. Pentru unii înseamnă că se încălzește afară, pentru alții faptul că își pot termina proviziile pentru că vor găsi hrană proaspătă, pentru alții e semn că înfloresc florile, iar pentru iepurași înseamnă că vor duce ouă colorate copiilor.

Cărți cu activități

De Paște ne jucăm și decorăm, editura Litera, o carte ca o revistă, cu recomandări de activități artistice pentru Paște. Conține 17 idei de colaje, felicitări, ouă decorate, decorațiuni, diverse sugestii pentru dactilopictură și tehnici pentru pictat simboluri de primăvară. Este o traducere după o carte Usborne.

 

Easter fun de la Usborne conține, la fel, idei de felicitări, tehnici de pictură, colaje, ghirlande decorative și chiar ceva dulce pentru Paște. Eu am o ediție frumoasă, integral cartonată, cu filele prinse cu arc, ușor de răsfoit. Din ea am făcut acum ceva timp o felicitare cu brândușe și un iepuraș din carton. Cărțile de la Usborne le găsiți la reprezentanții Usborne din țară.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.