Hai cu mine la muzeu – Muzeul Golești, Argeș

Al doilea muzeu din seria Hai cu mine la muzeu, este Muzeul viticulturii și pomiculturii Golești. Despre acest muzeu auzisem acum câțiva ani când am văzut un scurtmetraj pentru copii filmat acolo. Mi-am pus în plan să-l vizitez, dar intenția s-a concretizat abia acum două luni, când am ajuns în apropiere, la Topoloveni, cu ocazia unui concurs de gimnastică de-al Elizei.

Amplasament și tarife

Muzeul Golești se află pe Strada Radu Golescu, Nr. 34 în Ştefăneşti, Argeş, la aproximativ 10 km distanță de Pitești. Se poate ajunge acolo cu mașina sau cu transport în comun din Pitești (cu plecare de lângă Hotel Ramada).

Tarif acces: 7 lei adult/2 lei copil.

Program: Vara: luni – închis, Ma-Du: 9-18.00 / Iarna: luni – închis, Ma-D 8-16.00.

Scurt istoric

Muzeul a fost înfinţat în 7 iunie 1939, de Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul Dinicu Golescu. Clădirea principală a fost restaurată în jurul anilor 1942-1943, iar secția de viticultură și pomicultură s-a înființat în 1966.

Exponate

Muzeul este pe tiparul ”muzeu al satului”, cu spații destul de vaste în aer liber, dar și cu diverse colecții muzeale interioare. Fiind un muzeu al pomiculturii, există foarte mulți pomi, pe care regret că nu i-am prins înfloriți, căci ar fi fost un spectacol cu adevărat deosebit.

Muzeul are în jur de 10 hectare, deci suficient spațiu pentru plimbări pe lângă copaci și printre case țărănești, cu spații verzi generoase, răzoare de flori, pomi și arbuști, viță de vie.

Copiii vor fi încântați să vadă oile plimbându-se nestingherite prin curtea Bisericii de lemn, se pot plimba cu poneii (12 lei plimbarea – personalul de la ponei mi s-a părut foarte amabil și prietenos, sper că nu a fost doar o întâmplare) sau pot lua lecții de echitație (cu programare prealabilă).

Lângă zona de plimbări cu ponei, există un loc de joacă foarte drăguț și ceea ce părea a fi un chioșc cu răcoritoare, dar probabil funcționează doar vara.

Noi am avut ceva de mâncare la noi și am mâncat așezați pe o bancă, dar îmi închipui că vă puteți așeza și pe iarbă, căci nu am văzut nicăieri vreun semn de ”nu călcați iarba”.

De asemenea, am înțeles că de la 1 aprilie s-ar deschide și tiroliana amenajată în parc și am văzut lângă ea și un sistem inedit de leagăne (momentan în construcție), care seamănă cu vechile caruseluri de la bâlciurile sătești (nu știu dacă s-a deschis între timp).

Cred că este un muzeu de vizitat începând cu primăvara, după înflorirea pomilor până toamna târziu, pentru a admira natura în toată splendoarea sa. La muzeu se organizează și diverse activități: expoziții, conferințe, ateliere de meșteșuguri, tabere de vară, concerte de colinde, cursuri de dansuri populare.

Pentru a citi mai multe despre importanța istorică a acestui loc și despre personalitățile care au trecut pe acolo, vă invit să citiți acest articol detaliat.

Cei din Pitești sunt foarte aproape de muzeu, iar din București se face aproximativ o oră și jumătate până acolo. Dacă veniți din București, luați-vă gustări și apă la voi. Nu am reușit să identific niciun restaurant în apropiere (cu excepția celor din Pitești). Zona nu e foarte ofertantă din punct de vedere turistic, deși în apropiere mai există un obiectiv de interes: Parcul dendrologic Ștefănești și Vila Florica (Conacul Brătienilor din Ștefănești).

Pentru mai multe fotografii de la Muzeul Golești, accesați albumul de pe pagina de Facebook a blogului.

Și nu uitați să descărcați fișa de vizitare a muzeului! Cu siguranță o să vreți să scrieți câteva impresii în ea!

Primul articol din serie poate fi citit aici.

Distribuie acest articol pe Facebook dacă ți-a plăcut și vrei să le spui și prietenilor! Apasă pictograma cu Facebook de mai jos! Iar dacă vrei să fii la curent și cu celelalte articole din serie, abonează-te la blog sau dă like paginii de Facebook Blog Laura Frunză.

 

2 Replies to “Hai cu mine la muzeu – Muzeul Golești, Argeș”

  1. Ce frumos!
    Iti las un link al unei youtuberite pe care o urmaream mai demult. Mama ei este muzeograf la Muzeul Golesti si acum 2 ani a fost la muzeu si a facut un tur impreuna cu mama ei care a oferit tot felul de informatii interesante:
    https://m.youtube.com/watch?v=8iGqQftJzU0

    1. Laura Frunză says: Reply

      Multumesc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.