Recomandare: cum să alegi ghiozdanul potrivit pentru copilul tău

O să dau startul articolelor despre începutul școlii cu un subiect pe care mă țin de ceva vreme să-l tratez pe blog, mai ales că, după cinci ani de școală, am acumulat ceva experiență și cam știu cum să aleg ghiozdanul potrivit în funcție de nevoile avute.

Cred că Eliza a schimbat vreo 7-8 ghiozdane în toți acești ani și a avut cam de toate: și mai ușoare și mai grele, și de cârpă și de plastic și cu licență (Soy Luna, Albă ca Zăpada) și simple (cu flori), și unele care au rezistat până la finalul anului școlar și altele care s-au rupt foarte repede.

După primii doi ani, am realizat foarte repede că ghiozdanul potrivit e o investiție și că nu merge să-l iei chiar pe cel mai ieftin pentru că te poți trezi cu el în brațe după un semestru sau se rupe fundul sau copilul are dureri de spate de la el (toate bifate de noi!).

Din păcate, în școala de stat românească se cară foarte mult. Copiii mici de 7-8 ani trebuie să care zilnic câte 5-6 kilograme constând în manuale, auxiliare, caiete, rechizite, alte cărți, încălțăminte de schimb, sticlă de apă, pachețel. Prin urmare, un ghiozdan greu nu va face altceva decât să adauge kilograme inutile la ceea ce are deja de cărat.

Din experiența mea, iată care ar fi ghiozdanul ideal:

  • să fie foarte ușor când e gol, ideal sub un kilogram.
  • să aibă la spate un sistem care să prevină transpirația, să existe o zonă-tampon între ghiozdan și spatele copilului.
  • să aibă curele late, ajustabile.
  • să aibă buzunar exterior, lateral, pentru sticla de apă (să nu mai ajungă printre caiete).
  • să fie compartimentat, ideal cu un compartiment exterior, închis cu fermoar, pentru pachețel.
  • suplimentar, ar fi de ajutor să aibă partea de jos întărită, pentru că acolo se uzează cel mai repede.
  • tot suplimentar, ar ajuta acum pentru clasa a cincea (când iese târziu de la școală) niște benzi reflectorizante pe ghiozdan.

Tot din experiența mea, iată câteva sfaturi despre cum trebuie purtat ghiozdanul:

  • mereu pe ambii umeri, cu greutatea distribuită cât mai egal în interiorul lui.
  • nici în mână, pentru că un umăr va fi mai jos și unul mai sus (ca și la purtatul pe un singur umăr) și coloana se va deforma.
  • nu recomand deloc ghiozdanele pe roți! Copilul se va întoarce mereu după el și va forța coloana la o poziție defectuoasă.

Pentru că eu am avut și am probleme foarte mari cu spatele, sunt foarte atentă la cum se dezvoltă coloana Elizei. Insist să facă sport, nu îi dau voie să care ghiozdanul pe un singur umăr și îi atrag atenția când stă la birou (cauză pierdută aici, tot cocoșată stă, așa că trebuie să contracarez cu sportul). O evaluare la kinetoterapeut devine obligatorie dacă observați vreun semn de deformare a coloanei. Aveți mai jos un grafic care să vă ajute în acest sens:

Graficul a fost făcut de compania Herlitz, care produce singurele ghiozdane recomandate de Societatea Română de Pediatrie. Tot ei ne recomandă și câteva exerciții care să ajute la întărirea musculaturii spatelui, atunci când nu există nicio problemă vizibilă. Eu mai recomand suplimentar și înotul.

De la Herlitz am ales anul acesta pentru Eliza ghiozdanul Unicorn Nights din colecția Herlitz Bliss – mi s-a părut singura colecție potrivită pentru copii așa mari, majoritatea produselor axându-se pe copii de clase primare. Prețul acestui ghiozdan variază în funcție de locul din care îl cumpărați, dar este între 180 și 200 de lei.

Nu știu care este durata lui de viață, dar cred că merită acești bani chiar și pentru un singur an școlar. Având în vedere cât cheltuim oricum la începutul fiecărui an școlar, cred că un ghiozdan care protejează coloana copilului nostru ar putea trece lejer în topul listei noastre de priorități. Dacă aveți experiențe cu ghiozdanele Herlitz, m-aș bucura să mi le lăsați în comentarii, aș vrea să știu dacă am șanse să-l folosească măcar doi ani.

Ghiozdanele din colecția Bliss sunt ghiozdane sport, cu partea principală din pânză groasă și fundul dublat cu piciorușe, pentru a avea stabilitate când e pus jos, lângă bancă, și pentru a fi mai ușor de întreținut. Înălțimea curelelor se ajustează în trei pași și, pe deasupra, are și o centură care se închide peste torace, pentru o susținere mai bună.

Aici puteți vedea exact cum arată:

Dacă vă place ghiozdanul nostru sau vă plac, în general, ghiozdanele de la Herlitz, le găsiți în mai toate magazinele de rechizite din țară, în supermarketuri și online.

4 Replies to “Recomandare: cum să alegi ghiozdanul potrivit pentru copilul tău”

  1. Multumesc frumos pentru articol!
    Noi tocmai am ghiozdanul pt clasa pregătitoare, am avut si unul de la Herlitz pe lista, dar am ales altceva pana la urmă. E un ghiozdan de calitate, dar din pacate nu are buzunar exterior pt sticla de apa. Nici nu m- am gandit ca ar putea ajunge apa pe carti, caiete.
    :((
    Astept cu interes si alte postari. 🙂
    Numai bine!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Daaaa, noi am patit-o si stii cum e: tot patitu-i priceput 😀

  2. Noi suntem la prima încercare cu Herlitz. Dar, din ce am văzut la cel pe care îl avem, mă bucur că ne-am trezit mai târziu. Este incomparabil cu multe clase peste ce a folosit copilul anii trecuți. Și, la cum am analizat eu giozdanul, am așa un sentiment că va rezista și aterizărilor forțate pe asfalt… Ce, nu știi că ghiozdanele pot zbura? Multe ghiozdane din clasa fetei mele au învățat, anul trecut, să zboare 😉 Tind să cred că va ține mult acest ghiozdan. Și asta pentru că are fii-mea doi colegi cu ghiozdane de la Herlitz care, la final de an, arătatu tot ca noi, după N lupte cu ele. Mai murdărele, nah, dar materialul și cusăturile erau OK!
    P.S. Fix modelul cu unicorn îl are și Alexia!

    1. Buna,noi avem de 2 ani un ghiozdan achiziționat din Carrefour cu 100 lei.A rezistat clasei a patra și a cincea și celor 11 kg 😭carate în ultimul an.Spalat în mașină la 30 grade,nu s-a rupt.Are și piciorușe de plastic care sunt super ok când este pus pe verticala .A,și a avut bonus și un penar cu fermoar la fel că și ghiozdanul(negru cu un Smiley galben).Deci își merită banii😁

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.