La cumpărături cu preadolescenta: de la fuste la trening, via teniși cu pisici

Multă lume care are copii preadolescenți (10-13 ani, în special) se plânge de faptul că e foarte dificil să le mai găsească haine care să le și vină și să le și placă. Pe la multe branduri de haine, mărimile la copii se termină undeva la 146 (maxim 152), după care se trece la hainele de adolescente, care sunt, uneori, prea lălâi sau în culori și imprimeuri prea plicticoase pentru fetele aflate la început de gimnaziu.

Când caut haine pentru Eliza, problema principală e că nu se desprinde încă de fundițe, paiete, imprimeuri colorate etc, și nu prea găsesc mărimea ei în cadrul colecțiilor de copii. Iar dacă mă duc spre mărimea XS de la hainele de adulți, descopăr că nu i se potrivesc deloc croielile, mai ales la bluze și tricouri.

Prin urmare, m-am bucurat foarte tare când am intrat la Smyk și am văzut că au haine pentru copii în mărimi care ajung până la 170, iar la încălțări în mărimi care ajung la 38. Am fost sigură că, în sfârșit, Eliza își va putea alege ce dorește și de la haine și de la pantofi și așa a fost.

Ne-am dus cu gândul să cumpărăm o ținută pentru prima zi de școală. Știam deja că au apărut deja rechizitele, ghiozdanele și hainele speciale pentru școală: cămăși, bluze și tricouri în nuanțe de alb (cu sau fără imprimeuri) și fuste/pantaloni în culori neutre, precum bleumarin, gri și negru.

În magazin ne-am întâlnit cu Gabi Urdă, consilier vestimentar, pe care o știu de mulți ani și care a făcut odată shopping la mine în șifonier, ajutându-mă să-mi trasez niște idei cu privire la cum vreau să arate stilul meu vestimentar. Interacțiunea cu Gabi de atunci m-a ajutat foarte mult, așa că am rugat-o imediat să mă ajute să aleg ceva potrivit pentru Eliza.

Gabi ne-a propus câteva ținute mai sobre, din piese care se pot combina între ele și care ar fi fost minunate pentru prima zi de școală. Elizei i-a plăcut mult combinația dintre o cămașă cu pisicuță la buzunar, o fustă cu buline și un cardigan, cu espadrile cu pisicuțe. Mie mi-a plăcut aceeași combinație, dar cu sacou.

Am mai probat o rochie neagră, o tunică bleumarin cu o curelușă subțire în talie și colanți și blugi cu tricou alb. Niciuna nu a fost combinația câștigătoare. Ne plăceau toate, dar parcă ba nu i se potriveau siluetei, ba nu păreau în concordanță cu personalitatea ei. În fond, Eliza cel mai bine s-a simțit probând ținutele sport: tricouri, pantaloni de trening, pantaloni lejeri de sală, adidași cu pompoane.

Dar nu putea merge la școală în prima zi în tricou sport și pantaloni de trening, nu?

După ce am răscolit prin tot magazinul, soluția salvatoare a venit sub forma unei bluze tip cămașă (deci ceva care să nu fie nici prea elegant, nici prea casual) și a unei perechi de jeggins bleu (combinație de blugi cu colanți). Vom adăuga o curelușă pentru a sublinia talia, iar elementul copilăros și jucăuș va fi dat de espadrilele albe cu urechi și botic de pisicuțe. Evident, ținuta finală o să v-o arăt în prima zi de școală, o ținem secret până atunci 🙂

Sfaturile mele pentru părinții de preadolescente:

  • nu renunța, chiar dacă ai impresia că nu-ți place nimic. Încearcă diverse combinații inedite și chiar și haine care nu ți se par așa grozave pe umeraș. Eu vă garantez că nu există magazin în care să nu găsiți măcar o ținută pentru copilul vostru, dacă o căutați cu atenție și știți ce și cum să combinați.
  • transformă haina: adaugă accesorii, curele, suflecă mânecile, scoate manșetele cămășii pe sub mânecile cardiganului, poartă o rochie scurtă pe post de tunică, dacă adaugi la ea o fustă creion sau colanți.
  • copiilor le plac lucrurile mai extravagante – pompoane, blănițe, paiete, sclipici. Chiar dacă ție, ca părinte, nu-ți plac, fă un compromis și combină-le cu ceva mai sobru, ca să creezi un echilibru. De ex, Eliza a probat niște adidași cu pompoane uriașe; sinceră să fiu, nu-mi plăceau când i-am văzut prima oară. Dar în combinație cu pantaloni negri, parcă se vedeau altfel, nu mai păreau așa de extravaganți.
  • probează întotdeauna, nu cumpăra ceva direct de pe umeraș: după vreo două ore de probat, Eliza era terminată, nu mai voia să probeze nimic. Mi-a zis la vreo două chestii ”sunt bune, gata”, dar când am convins-o, totuși, să probeze, a văzut că nu i se potriveau.
  • identifică croielile potrivite pentru silueta copilului tău și îți va fi mai ușor la cumpărături pe viitor.
  • fii foarte atent la materiale și la cum trebuie îngrijite. Noi am renunțat la o cămașă care avea nevoie de călcare, sinceră să fiu, nu am vrut să-mi bat capul s-o calc după fiecare purtare.

Sfaturile lui Gabi pentru părinții de preadolescente

  • Pentru că e o perioadă de formare chiar și într-ale valorilor estetice si vestimentație, e bine să le lăsați pe fetele preadolescente să își manifeste cât mai mult creativitatea, să decida asupra hainelor și accesoriilor pe care le poartă, să învețe să își asume reacțiile pe care le provoacă.
  • Da, este musai să le ghidăm în ce înseamna prea mult expus, ridicol, vulgar, nepotrivit cu contextul etc., dar fără presiune prea mare și fără sa impunem.

Despre Eliza, Gabi mi-a spus că a remarcat imediat că penduleaza între a fi o fire sportivă și o domnișoară căreia îi plac paietele, puful, rozul și unicornii, că pentru ea primează confortul și libertatea de mișcare, dar cu un twist de girl power și că, în timp, firesc, va renunta la pufi și unicorni și va rămâne cu o înclinație evidentă către sportswear.

Ne-a mai spus, ceea ce intuiam și eu, că vom face slalom între hainele de adolescente, preadolescente și cele de damă xs, lăsând-o pe ea să aleaga ce și cum combină ca să se simta în largul ei și acceptata de cercul ei de prietene.

Dacă vreți și voi să probați haine de la Smyk sau să cumpărați rechizite simpatice cu unicorni, sirene și paiete, găsiți magazine Smyk în București (Afi Palace, Promenada, Park Lake, Mega Mall), Timișoara, Deva, Baia Mare, Ploiești, Sibiu, Oradea, Constanța, Galați, Satu Mare și Bistrița.

2 Replies to “La cumpărături cu preadolescenta: de la fuste la trening, via teniși cu pisici”

  1. Ce frumoase ținute a probat Eliza! Îi stă bine și în cele mai sobre, și în ținutele sport!
    Am fost și noi la cumpărături în Smyk și mi-a păcut tare mult oferta lor de ținute pt. școală, doar că Laura are uniformă standard… O să ținem cont de sfaturile voastre anul viitor, când vom trece și noi în clasa a V-a, și Laura speră să scape de uniforma școlară!

  2. Reserved are marimi pana la 164 (13ani).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.