Gardasil 9 și vaccinarea anti-HPV în România

Pentru că nu există subiect mai controversat ca vaccinarea care să transforme mai repede niște oameni în două tabere care se spurcă una pe alta, o să vă avertizez de la început că, în cazul acestui articol, o să moderez și o să șterg comentariile agresive din ambele direcții. Încurajez fiecare părinte să ia cele mai bune decizii pentru copilul său, cu mențiunea că nu consider că aceste decizii sunt neapărat cele mai bune și pentru copiii altora.

Și acum să revenim la subiectul de azi: câți dintre voi ați auzit de Gardasil 9 sau de vaccinul anti-HPV?

Pentru că Eliza va face în curând 11 ani și eram, în mod eronat, informată că vaccinul anti-HPV se face începând cu vârsta de 11 ani, am început să mă documentez mai mult pe această temă. Având în jurul meu prietene apropiate care au trecut prin chinurile vieții așteptând rezultate care să confirme sau infirme cancer de col uterin, mi-am promis mie însămi că dacă voi putea face ceva vreodată ca Eliza să nu treacă prin asta, o s-o fac.

În România, decesele de cancer sunt mult mai frecvente ca în afară – cancerul de col uterin are cea mai mare rată de îmbolnăviri și mortalitate din Europa. Cancerele femeilor (de sân, de col uterin) sunt descoperite destul de târziu, în țara noastră lipsind programele adecvate pentru depistarea și tratarea la timp a acestor maladii.

În plus, condițiile în care sunt tratate aceste cancere sunt îngrozitoare: din spitale lipsesc aparatele de radioterapie, precum și medicamentele necesare pentru chimioterapii. Nici cu tratamentul uman nu ne putem lăuda, pacienții plângându-se adesea de modul în care sunt tratați de către personalul medical și auxiliar.

Prin urmare, prevenția este cea mai bună armă pe care o avem, ca femei, în România. Controale periodice la sâni, teste Papanicolau făcute anual de la 18 ani încolo și, dacă stă în puterea noastră/e conform cu valorile noastre, să ne vaccinăm copiii. Vaccinul Gardasil se adresează atât fetelor, cât și băieților, deoarece multe dintre tipurile de cancer cauzate de HPV se pot face și de către bărbați.

Ca să aflu mai multe informații, am contactat-o pe doamna doctor Irina Costache, autoarea blogului Mămica pediatru, care mi-a pus la dispoziție câteva materiale despre acest vaccin.

Ce este Gardasil 9?

Gardasil 9 este un vaccin utilizat la bărbați și la femei începând cu vârsta de nouă ani pentru protejarea împotriva următoarelor afecțiuni cauzate de nouă tipuri ale papilomavirusului uman (tipurile HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58):

  • leziuni premaligne (excrescențe) și cancere care afectează colul uterin, vulva sau vaginul și anusul;
  • veruci genitale

Cum se administrează?

  • 2 doze pentru copii cu vârste între 9 și 14 ani. A doua doză se va administra în interval de 5-13 luni de la prima doză.
  • 3 doze pentru copiii peste 14 ani și adulți. A doua doză se administrează la două luni după prima, iar a treia la patru luni după a doua.

Cum se intră în posesia vaccinului în România?

La momentul acesta vaccinul nu mai este gratuit în România. Autoritățile au precauții în a achiziționa dozele necesare deoarece, din cauza comunicării defectuoase, acum 10 ani, mii de doze au expirat în stocuri, populația refuzând să-și vaccineze fetele.

Însă, pentru a convinge Ministerul Sănătății că trebuie să achiziționeze acest vaccin (care este destul de scump), trebuie să faceți o cerere la medicul de familie prin care să vă exprimați acordul pentru vaccinare. În prezent, medicii de familie colectează aceste acorduri pentru a convinge autoritățile să achiziționeze din nou vaccinul, de data asta doar în cantitățile solicitate.

Ca să vă faceți o idee, încă nu s-a achiziționat vaccinuri pentru cereri depuse în 2018, de asta e important să faceți cererea cât mai repede, să vă asigurați că prindeți fereastra de vârstă pentru două doze.

De ce să vaccinați?

  • În România, rata de supraviețuire în cazul cancerului de col uterin este de 50%
  • În ultimii 10 de ani, de la eșecul campaniei naționale de vaccinare anti-HPV, numărul cazurile de cancer de col uterin s-a dublat.

O să vă rog să citiți acest articol din revista Scena9, ca să vedeți cât de serioase sunt lucrurile și cât de prost stăm noi, ca țară, la acest capitol. Tot de acolo o să aflați și prețul acestui vaccin – 625 de lei o doză! Înțelegeți acum de ce e așa important să mergem la medic să facem cerere că îl dorim? Câți dintre noi ne permitem să dăm 1250 de lei pe două doze de vaccin pentru a ne ști fetele în siguranță?

De asemenea, pentru cei care vor să se informeze, recomand să vizionați proiectul ”Laura Brennan: This is me”, despre o tânără irlandeză care a murit de cancer de col și care, după diagnosticare, a dus o luptă încrâncenată pentru a promova vaccinarea cu Gardasil pentru preventia cancerului de col uterin.

Pentru alte informații despre vaccinarea cu Gardasil și cancerul de col uterin puteți urmări pagina HPV – Awareness și Lupta împotriva Cancerului de Col Uterin.

12 Replies to “Gardasil 9 și vaccinarea anti-HPV în România”

  1. Si eu am întrebat asistenta medicului de familie daca Ami, la vârsta ei, 12, mai trebuie sa faca un vaccin. Mi a spus ca nu. Ulterior, dupa ce am întrebat de HPV, m a trecut doamna doctor pe o lista de asteptare. O listă scurtă intr-adevar. Nu am stiut ca este atat de scump. Dar nu m a intrebat nimeni, anterior, daca vreau sa o vaccinez, si merg destul de des la doctorul de familie cu ceilalți doi mititei.

    1. Nici pe noi nu ne-a intrebat niciodata. I-am dat eu un mesaj s-o intreb si nu mi-a raspuns niciodata. Maine ma duc la cabinet, ca oricum vreau informatii despre vaccinul anti-meningita si o sa o rog sa ne treaca pe lista si pentru Gardasil.

  2. Am auzit dar nu m-am documentat in adevaratul sens al cuvantului. Acuma am mai citit si nu m-am lamurit care sunt caile de transmitere a virusului. Sunt revoltata pentru ca in Romania nu se face preventie, nici macar atunci cand esti tot sub ochii medicilor. Suntem asa inapoiati, noi ca pacienti trebuie sa fim informati, sa stim unde sa mergem si ce sa cerem. Diagnosticul vine in stadii avansante dar si acolo e de multe ori cupla medicilor care bagatelizeaza simptomatologia sau analizele, tot ei ulterior pun deoparte doveziile care indicau o problema, preferand sa spuna ca pacientul a venit tarziu.
    In oncologie sunt centre regionale in care lucrurile functioneaza, bineinteles ca acolo sunt costuri cu deplasarea si cazarea.
    Ramane sa cantarim riscurile si beneficiile pentru noi si copiii nostri si sa nu ne gandim ca noua nu ni se poate intampla. Cancerul e o realitate prezenta si dureroasa pentru care societatea romaneasca nu e pregatita, in general. Multumim, Laura!

  3. In Israel, unde locuim noi vaccinul intra in schema obligatorie si prin urmare e gratuit. Se face in scoli in clasa a 8-a, asa ca fata mea il va face anul acesta. La inceput se vaccinau doar fetele, acum fiica mea imi spune ca il primesc si baietii. Eu nu am avut curajul sa nu o vaccinez pe Maya. Traim intr-o tara cu clima sub-tropicala unde virusii sint ca in rai, in plus Orientul Mijlociu nu este vestit din cauza curateniei si igienei, asa ca, daca pot preveni ceva, o fac… De exemplu, nu i-am facut vaccinul impotriva Rotavirus si am ajuns cu fata in spital, sever deshidratata. Avea trei ani. Pe urma, inca doi ani la inceperea gradinitei se procopsea cu virusul, din fericire forme mai usoare, dar tot trebuia sa spal voma de pe pereti… Asa ca noi sintem pro-vaccinare 100%.

    1. In multe tari e gratuit. La noi, din cauza proastei informari de la prima campanie, dozele gratuite s-au pierdut iar statul nu mai vrea sa achizitioneze altele. E o debandada totala din punctul acesta de vedere.

  4. eu am pierdut ocazia cu Ilinca, am aflat prea tarziu de el si nici cu Teodora nu stiu daca mai prind, o sa fac cerere.Am inteles ca vin greu, plus ca e limita de varsta cand se face gratuit, dupa care trebuie sa platesti.

    1. Da, vin foarte greu, din pacate. Si daca ratezi fereastra, dupa aia dai o caruta de bani. Si cine-si permite 1800 de lei pentru 3 doze? Nici eu nu-mi permit!

      1. Si cele pt meningita sunt f scumpe din pacate, mai ales daca faci ambilor copii.

  5. pe noi ne-a intrebat dr. de familie daca vrem, cand am fost sa-i fac Ilincai vaccinul de 14 ani

  6. Nedelea Mihaela says: Reply

    As vrea sa iti cer permisiunea de a folosi acest articol la ora de dirigentie.

    1. Sigur ca da, il poti folosi! Dar imi imaginez ca, fiind o situatie asa delicata, trebuie sa ceri acordul parintilor inainte, nu?

  7. Nedelea Mihaela says: Reply

    Multumesc frumos! Trebuie ca mai intai sa imi fac o planificare la dirigentie care sa includa teme ce tin de sanatate. sau pot sa propun tema la consilierea parintilor. Aduc argumente specifice si mai departe actionez in functie de acceptul sau reticenta cu care ma voi intalni. Cam asa a fost si la bullyng. Bine, eu ma voi intoarce pe parcursul anului, nu chiar de sapt. viitoare. Dar, cand mai prind cate un pic de timp si cand gasesc subiecte de actualitate imi schitez cate una alta. Si, dupa cum am mai scris aici, reprezinti o sursa de inspiratie.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.