Cum am obținut cardul european de sănătate din confortul casei mele

Oricine a interacționat vreodată cu vreo instituție a statului sau a avut vreodată nevoie de vreo hârtie de la stat știe că atunci când pornești pe drumul ăsta, îți trebuie răbdare, dosar cu șină și pingele rezistente la pantofi ca să umbli pe la toate ghișeele.

După cât a umblat o prietenă de-a mea după cardul european de sănătate (au întors-o din drum ba că nu era adeverința bună, ba că le mai trebuia nu știu ce), când am avut nevoie să le scot și eu pentru mine și copii, m-am înarmat cu toate hârtiile și mă pregăteam să mă duc la naiba în praznic unde e CASMB (prin Băneasa), unde ajungi cu autobuzul dar nu poți traversa decât dacă înconjuri foarte mult 😀

Și apoi a venit pandemia și am lăsat-o baltă, oricum nu se mai întrevedea nicio plecare unde să avem nevoie de carduri. Dar când ne-am întors în București, am zis totuși să fiu prevăzătoare și să dau o căutare pe internet, că poate s-a schimbat procedura și se poate și online.

Într-adevăr se putea și online.

Aveți aici lista completă a platformelor unde se pot solicita online diverse acte de la Casa de Asigurări de Sănătate București.

Eu am dat mai întâi un email la rai@casmb.ro unde am solicitat informații. În mod surprinzător, au răspuns chiar a doua zi, redirecționându-mă spre o platformă unde trebuie să încarci actele necesare pentru a solicita cardul.

Aceasta este platforma respectivă: https://www.casmb.ro/ATL_uploads_pf_card_european.php

Am intrat pe platforma respectivă, am scris numele, prenumele, CNP-ul, adresa de corespondență, adresa de email și numărul de telefon și am încărcat copia CI și adeverința de salariat (e un formular tipizat).

Pentru copii, am trecut numele și CNP-urile lor, numărul meu de telefon, adresa mea (fizică și de email) și am scris la observații ”solicitare copil minor”. Am anexat doar certificatul de naștere.

Am primit o notificare automată că cererea a fost înregistrată și că voi fi contactată telefonic dacă mai au nevoie de ceva.

Nu m-a contactat nimeni pentru că nu a fost nevoie. A doua zi am primit email că cererea e în regulă și că voi primi cardul în aproximativ 7 zile lucrătoare, prin curier.

Cardurile au venit super repede. Pe 17 iunie am primit confirmarea și pe 24 au și venit. Aveți grijă că vin cu Pink Post, un serviciu de curierat care nu te sună înainte. Eu m-am trezit la opt dimineața că sună la interfon 😀

A fost cea mai civilizată și mai rapidă interacțiune cu o instituție a statului și încă una pentru care nici măcar n-a trebuit să ies din casă! Voi aveți astfel de povești aproape fantastice? 😀

3 Replies to “Cum am obținut cardul european de sănătate din confortul casei mele”

  1. Povesti chiar asa de fantastice nu am. 😀
    Doar una destul de civilizata de acum cativa ani (care nu stiu, insa, cum se desfasoara acum, in timpul pandemiei): schimbatul cartii de identitate dureaza numai 5 minute la Iasi. Programarea am facut-o online, cu 2-3 saptamani inainte, tot acolo am aflat si care e lista actelor necesare. In ziua programarii n-au fost cozi, nimic, totul a fost civilizat si a durat f putin, exact in intervalul orar stabilit.

  2. Linkul nu mai functionează 🙁

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.