Patru filme europene simpatice de văzut pe Netflix

Când mă așez la televizor să văd un film, fie pe Netflix, fie pe HBO Go, uneori îmi ia mai mult timp să scotocesc prin ofertă, decât să mă uit efectiv la film 😀 M-ar ajuta mult dacă ar exista niște categorii mai bine definite sau posibilitatea de a selecta după an sau după proveniența filmelor, dar așa trebuie să orbecăi pe acolo și să văd trailere până mă decid la ce să mă uit.

Și uite așa am găsit eu câteva filme europene, simpatice, de consum, cu care m-am delectat în câteva seri.

18 Regali/18 Presents – film italian, dramă.

L-am văzut într-o seară cu Eliza la tot mai rarul nostru Movie night. E ok de văzut cu copiii mai mari, e cam trist și are o singură referință la sex. E despre o mamă care, însărcinată cu primul ei copil, descoperă că are cancer, așa că decide să îi lase viitoarei fiice 18 cadouri, câte unul pentru fiecare aniversare până la 18 ani.

Numai că fiica, odată crescută, urăște aceste cadouri pentru că ziua ei coincide cu ziua morții mamei (care a murit la naștere) și cadourile îi aduc aminte de asta mereu. În plus, cadourile nu i se potrivesc mai deloc, pentru că, evident, ele reprezintă proiecția mamei cu privire la ce cadouri îi vor plăcea și nu lucrurile care îi plac cu adevărat.

În ziua în care împlinește 18 ani refuză să mai deschidă cadoul de la mama și chiar să participe la petrecere și, în urma unui accident de mașină, ajunge înapoi în timp și o cunoaște chiar pe mama ei de atunci, când era însărcinată cu ea. Astfel, ajunge să îi cunoască motivațiile cu privire la alegerea cadourilor și să facă parte din viața ei, pentru scurt timp.

Este un film superb, emoționant, noi chiar am plâns la el.

Un peau, boucoup, aveuglement/Blind date – film francez, comedie romantică

Pe ăsta l-am descoperit, butonând singură telecomanda într-o seară pe Netflix și mi s-a părut foarte haios și dulce, în stilul ăla absurd dar mai realist al filmelor europene și fără bufoneria exagerată a filmelor americane.

E vorba despre o pianistă timidă și antisocială care se mută pentru prima oară singură, cu chirie, într-un apartament legat de apartamentul unui alt chiriaș, un inventator și mai antisocial decât ea. Și pentru că apartamentul este legat cu un perete ne-izolat, dintr-o locuință în alta se aude absolut totul.

După ce, inițial, se șicanează reciproc prn zgomote provocate intenționat, cei doi ajung la un consens și chiar la un fel de relație pe nevăzute (ei nu se văd deloc, doar vorbesc prin perete), pe care o consideră varianta ideală a relațiilor: au parte de conversații și seri frumoase fără bătaia de cap a intimității și locuitului efectiv împreună.

Evident, până la urmă descoperă că nu e chiar așa, dar asta după ce au pornit deja pe drumul schimbării personale.

Conține multe referințe la sex, l-aș recomanda pentru 16+

Gente que viene y bah/In family I trust, spaniol, comedie

O comedie despre o familie trăznită ai cărei membri își sabotează singuri relațiile, joburile și unii pe alții. Filmul reușește să fie haios de la un capăt la altul, chiar dacă uneori îți vine să îi scuturi puțin pe protagoniști, ca să vadă ce prostii fac și să-și asume consecințele.

Bea este o arhitectă apreciată în mare oraș. După ce, în glumă îi face cunoștință iubitului ei cu o jurnalistă faimoasă și acesta o înșală cu respectiva, Bea își pierde și jobul și se întoarce înapoi acasă în orașul natal, unde locuiesc mama (care practică ceva diagnosticare cu biorezonanță), sora primăriță (mamă singură a unui băiat pre-adolescentin într-o etapă nihilistă), încă o soră proaspăt devenită mamă și care ascunde un secret rușinos și fratele homosexual care refuză să-și asume un angajament într-o relație.

Când apare și un potențial Făt-Frumos călare pe o mașină scumpă, roz, iar cetățenii satului vor să o dea jos pe primăriță pentru că nu sunt de acord cu planurile ei de dezvoltare, nu e rost decât de o grămadă de umor de situație, foarte simpatic pus în scenă.

Un film fără prea multe conflicte morale, cu puțin sex (dar cu multe referințe), pentru o seară chill. Recomand pentru 16+

A pesar de todo/Despite everything, spaniol, comedie

Patru surori descoperă, la moartea mamei lor, că au fost concepute cu tați diferiți. Conform testamentului mamei lor, ele trebuie să-și găsească tatăl pentru a primi moștenirea. Numai că această căutare se dovedește dificilă pentru cele patru surori, fiecare având propriile probleme și dileme în viață.

Astfel, căutarea tatălui se dovedește nu doar o căutare a propriilor origini biologice, ci o căutare a identității și a scopului în viață.

O comedie simpatică, relaxată, cu multe referințe la sex (verbale și vizuale/nu degeaba mama făcuse patru fete cu patru bărbați diferiți 😀 ). Recomand pentru 16+

Voi ce ați mai văzut pe Netflix în ultima vreme?

9 Replies to “Patru filme europene simpatice de văzut pe Netflix”

  1. nici nu mai stiu de cand n-am deschis netflixul.Nu mai am rabdare sa ma uit la filme, in special cele noi sunt asa de propagandistice, mai bine nu :)). De obicei seara dau drumul la vreun show politic, pe fundalul caruia adorm in doua minute :))

    1. Sa nu-ti imaginezi ca eu ma uit prea des :))) N-am niciodata timp sa vad ceva cap-coada. Dar week-endul acesta, chiar am simtit nevoia sa zac putin, eram asa de obosita… Si am zis sa evit filmele americane, sunt satula de ele, au o incarcatura dramatica prea mare pentru gustul meu.

      1. da, cred.Am si eu momente din astea, mai ales dupa perioade grele.Mi-am amintit, ultima oara am vazut pe netflix documentarul acela cu casatoriile aranjate, foarte mult mi-a placut, am stat pana dimineata sa-l termin :))

        1. Ala indian?

  2. Nu stiu daca sunt pe placul tau, pe Netflix am vazut acum ceva timp:
    – “Coboram la prima” (film romanesc, 2018) – despre cat de esential e sa nu judecam pe nimeni; din ceea ce-mi amintesc nu contine scene nepotrivite si nici injuraturi, dar nu cred ca e potrivit pentru copii pentru ca filmul dezbate probleme ale adultilor;
    – “The Young Victoria” (film britanic, din 2009; din ceea ce-mi amintesc, contine o scena scurta despre noaptea nuntii si o referinta la sex – nu e vulgara, dar putea lipsi, clar).
    Simt nevoia sa vad filme bazate pe intamplari reale; daca tot pierd timpul doua ore, macar sa-l pierd cu folos si sa aflu ceva despre lucruri care au existat. De cand am devenit mama ceva s-a schimbat in interiorul meu si nu mai pot viziona orice film, simt ca pierd vremea (inainte ma uitam pe banda rulanta la tot felul de filme si seriale).

    1. “Coboram la prima” il stiu, l-am vazut in cinema cand a aparut. E superb!

  3. Per cel norocos -foarte fain pentru adolesceni , cu multe teme de discutie. Pentru Eliza cred ca e putin prea serios dar de la 17-18 ani in sus recomand cu drag.

    1. Multumesc! O sa ma uit eu mai intai si apoi cu ea, daca e cazul.

  4. Fiica-mea a devorat “Stranger Things” in ultima vreme (pe care eu nu l-am vazut, ma si indoiesc ca era potrivit pentru varsta ei). E fana absoluta, nu am vazut-o niciodata asa pasionata de un film, si-a facut si tablouri in camera, stie totul despre personaje…
    Iar eu cu taica-sau ne uitam impreuna la “Dark”, despre care am inteles ca e tot un fel de “Stranger Thibgs”, doar ca nemtesc si mai bun. Primul sezon a fost ok (adica e un film foarte, foarte bine facut, insa nu e chiar genul meu, de aceea zic doar “ok”). Pe la jumatatea celui de-al doilea sezon m-am plictisit ingrozitor, iar acum l-am inceput pe al treilea doar pentru ca ne-am zis sa ducem, totusi, pana la capat tot serialul.
    In rest, eu vad ca cucuvelele, noaptea, tot felul de seriale politiste, de preferat scandinave in ultima vreme. Nimic de recomandat in mod special.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.