Cele șapte surori, Lucinda Riley – rezumat pentru iubitorii seriei

ATENȚIE, ACEST ARTICOL CONȚINE SPOILERE, CITIȚI DOAR DACĂ AȚI CITIT DEJA UNUL SAU MAI MULTE VOLUME!

Pentru că volumele seriei apar așa distanțate unul de altul (cam la șase luni distanță), eu am început să cam uit ce se petrece în primele volume pe măsură ce avansez cu celelalte (am citit Povestea Maiei in iunie 2019 și Sora Perlă în decembrie 2020).

Așa că m-am gândit să-mi fac niște fișe cu informațiile principale din fiecare volum și cu originea surorilor, ca să-mi fie mai ușor să le consult pe măsură ce avansez cu lectura.

Dacă nu ați citit până acolo, vă rog să nu parcurgeți articolul până la final și să vă opriți la volumul pe care l-ați citit deja. E păcat să vă stricați plăcerea lecturii, aflând dinainte ce și cum.

Pe scurt despre serie

Cele șapte surori este o serie de inițial șase volume scrise de autoarea Lucinda Riley (și continuată până la șapte de fiul ei, Harry Whittaker, după decesul timpuriu al scriitoarei). Seria urmărește destinele a șase femei adoptate în copilăria mică de un miliardar cărora fetele îi spun Pa Salt.

Până la decesul acestuia, fetele nu știau nimic despre originea lor, dar Pa Salt le lasă fiecăreia o scrisoare, un obiect și un înscris pe o sferă armilară pentru a pleca în căutarea familiei biologice. Pașii le poartă în diverse colțuri ale lumii, unde vor găsi nu doar povestea unei femei puternice din trecutul lor, ci și dragostea și, uneori, și menirea lor.

Cele șase fete au fost botezate după stelele din constelația Pleiadele sau Cele șapte surori: Maia, Alcyone (Ally), Asterope (Star), Caelano (Cece), Taygete (Tiggy), Electra și sora lipsă, Merope.

Pe lângă poveștile romantice care merg în paralel (trecut-prezent), seria este despre femeile puternice care au influențat, uneori dintr-o postură ingrată, istoria. Veți afla o mulțime de lucruri interesante despre anumite evenimente sau personaje faimoase, precum și detalii captivante despre țările în care călătoresc cele șase fete.

Preferata mea cred că a fost cartea a treia, despre Star, deoarece personajul din trecut se intersectează cu Beatrix Potter, scriitoarea de cărți pentru copii.

Să începem…

.

.

Vol 1: Povestea Maiei

Inscripția de pe sfera armilară: ”Nu lăsa niciodată teama să-ți decidă soarta.”

Maia este traducătoare, locuiește la Atlantis și ascunde un secret în trecutul ei: în facultate a rămas însărcinată și a dat copilul spre adopție. Ea primește de la Pa Salt o scrisoare care o îndrumă spre Brazilia (Rio de Janeiro) și o plăcuță triunghiulară de gresie, cu o inscripție, care se dovedește a proveni de pe statuia Mântuitorului din Rio.

În Brazilia, Maia îl are drept ajutor pe scriitorul Floriano Quintelas (tată singur al unei fetițe), ale cărui cărți Maia le tradusese în trecut.

Scrisorile în posesia cărora ajunge Maia o duc pe urmele unei femei pe nume Izabela Rosa Bonifacio care se presupune că ar fi pozat pentru mâinile statuii lui Iisus. Izabela s-a îndrăgostit la Paris de un sculptor pe nume Laurent Brouilly, cu care are o aventură scurtă după ce se căsătorește cu Gustavo Aires Cabral.

Copilul rezultat din căsătoria respectivă, Beatriz, se bănuiește a fi de fapt al lui Laurent. Beatriz este bunica Maiei și este încă în viață când Maia ajunge în Brazila. Beatriz s-a căsătorit cu Evandro Carvalho și au avut o fiică, pe Cristina. Cristina este mama biologică a Maiei, a fost dependentă de droguri și a abandonat-o pe Maia într-un orfelinat. Se presupune că a murit.

Beatriz moare și îi lasă moștenire Maiei proprietățile din Brazilia. Maia se mută în Brazilia pentru a fi împreună cu Floriano.

.

.

.

Vol 2 Sora Furtună Povestea lui Ally

Inscripția de pe sfera armilară: ”Când vei da de greu, te va ajuta forța ta interioară.”

Ally este cea de-a doua care pleacă în căutarea originilor ei și asta doar pentru că, după moartea subită a iubitului ei, Theo, un navigator, se simte debusolată. Ally primește de la Pa Salt o broscuță (o statuetă micuță) și destinația Norvegia pe urmele cântăreței de operă Anna Landvik.

Anna a fost o simplă țărăncuță, recrutată și educată pentru a deveni cântăreață de operă. Ea îl va cunoaște pe Jens Halvorsen, un violonist, și va fugi împreună cu el. Soarta le va fi potrivnică, astfel că Anna se trezește singură și săracă într-o țară străină. Este salvată de Edvard Grieg, faimosul compozitor, alături de care va rămâne câțiva ani până se va întoarce soțul care o părăsise.

Anna naște un copil pe nume Horst (presupus a fi copilul lui Edvard Grieg), care se căsătorește cu Astrid și împreună au un copil pe nume Jens Horst (Pip). Volumul trece prin trei planuri temporale (cel al Annei Landvik, cel al lui Pip și prezentul cu Ally). Pip o va cunoaște pe Karine și vor avea împreună un copil pe nume Felix.

Felix este tatăl biologic al lui Ally. El mai trăiește, a fost un compozitor talentat, dar acum este un alcoolic. Se dovedește că Ally are și un frate geamăn, pe Thom, cu care Ally simte imediat o conexiune.

În demersurile ei, Ally este ajutată de un pianist, Willem Caspari. Deși nu pare să se lege o relație romantică între ei, cei doi se înțeleg foarte bine. Ally descoperă că este însărcinată cu copilul lui Theo și decide să rămână în Norvegia pentru a-și cunoaște mai bine rudele și a-și urma cariera muzicală (Ally cânta la flaut).

Ally a fost dată spre adopție la naștere, din motive necunoscute, de către mama ei, Martha, care a născut gemeni. Martha și Felix nu erau căsătoriți, Felix nu a recunoscut copiii, iar familia Marthei a repudiat-o deoarece avea copii ilegitimi. Numele ei din certificatul de naștere a fost Felicia.

.

.

.

Vol 3 Sora umbră Povestea lui Star

Star este sora discretă, mereu în umbra lui CeCe, de care nu s-a despărțit niciodată. Citatul ei de pe sfera armilară este: ”Stejarul și chiparosul nu cresc unul în umbra celuilalt.”

Star primește de la Pa Salt statueta unei pantere de onix, care se dovedește a fi de proveniență Faberge și rămâne în Anglia, deoarece indiciile o duc spre librăria Arthur Morston Books, un anticariat, unde îl cunoaște pe Orlando, care îi oferă o slujbă.

Slujba ei o va duce la casa de la țară a verișoarei lui Orlando, Marguerite Vaughn, care crește un băiețel hipoacuzic, pe Rory. La moșia vecină locuiește Mouse, fratele lui Orlando.

Star își va afla originile din jurnalele Florei MacNichol (fiica ilegitimă a regelui), fiica unor nobili de țară. Flora se îndrăgostește de Lordul Archie Vaughn (care simte același lucru), dar, din cauza originilor ei dubioase, Flora nu se poate căsători cu el. Acesta se va căsători, până la urmă, cu sora ei, Aurelia.

Flora va cumpăra o moșie la țară și se va retrage acolo singură, în vecinătatea moșiei lui Beatrix Potter, cu care va lega o prietenie. Acolo, Flora va lua în grijă un bebeluș rămas orfan. Atunci reapare Archie, rămas văduv, și îi propune să se întoarcă la el.

Aurelia tocmai născuse o fetiță, apoi murise. Până la urmă, cei doi declară că Aurelia a născut gemeni și copilul adoptat de Flora, Teddy, va crește ca fratele copilului născut de Aurelia, Louise, și moștenitorul de drept al titlului de lord.

Teddy va avea o aventură cu o fată din sat, iar fata rămâne însărcinată. Flora îi dă bani pentru a se întoarce la familia ei și a-și crește copilul, deoarece Teddy refuza să își asume responsabilitatea.

Archie moare în război, iar iresponsabilul Teddy moștenește toată averea și proprietățile. Louise primește o moșie mai mică, adiacentă și, drept cadou de nuntă din partea Florei, librăria Arthur Morston, pe care și ea o primise moștenire de la Beatrix Potter. Orlando și Mouse sunt descendenții lui Louise.

Teddy se căsătorește cu o irlandeză pe nume Cecilia O’Reilly și îl au pe Michael, tatăl lui Marguerite.

Ally descoperă că este înrudită cu Teddy prin Tessie, țăranca repudiată cu atât de mult timp în urmă. Tessie și-a crescut singură fiica, pe Patricia Smith, care s-a căsătorit cu Alfred Brown și au avut-o pe Petula Brown. Petula a născut-o pe Ally (Lucy Charlotte) la 18 ani. Cât era plecată la facultate, mama ei a declarat-o moartă pe Ally și a dat-o spre adopție.

Petula, actualmente Sylvia Grey, nu a știut niciodată că fiica ei mai trăiește. Se cunosc acum și reuniunea este una fericită.

Ally descoperă că Rory este, de fapt, copilul lui Mouse, a cărui soție a murit, dar a fost crescut de Marguerite pentru că acesta nu a fost capabil să-și asume responsabilitatea. Cei doi par să lege o relație sentimentală, iar Star se decide să rămână acolo la moșie, alături de ei, lucru care o supără pe sora ei, CeCe.

.

.

.

Vol 4 Sora Perlă Povestea lui Cece

Dezamăgită de faptul că sora ei a părăsit-o, CeCe, o artistă dislexică, pleacă în Tailanda, în locurile în care a fost cândva foarte fericită călătorind cu sora ei. Citatul ei spune așa: ”Prin mila Domnului sunt cine sunt.”

În Tailanda cunoaște un tip pe nume Ace cu care are o scurtă aventură. Imediat după aceea, descoperă că acesta era un escroc căutat internațional și care va fi prins din cauza ei (o fotografie făcută de ea ajunge pe mâinile nepotrivite).

Din Tailanda, CeCe pleacă în Australia să-și caute familia biologică, având doar scrisoarea de la Pa Salt și o fotografie alb-negru cu un pictor faimos, Namatjira, și cu un băiețel.

CeCe merge pe urmele lui Katherine McBride, fiica unui preot din Anglia care ajunge în Australia ca însoțitoarea unei doamne. Acolo îi cunoaște pe gemenii familiei Mercer, Andrew și Drummond. Deși se îndrăgostește de rebelul Drummond, Kitty se va căsători cu mult mai liniștitul Andrew, cu care va avea un copil pe nume Charlie.

Cu puțin timp înaintea ei, o sclavă aborigenă pe care Kitty o salvează și o îndrăgește, dă naștere unei fetițe pe nume Alkina (Cat). Camira devine servitoarea și confidenta lui Kitty.

Cât timp Andrew va fi plecat într-o călătorie, Kitty și Drummond își vor reînnoda relația. Tragedia lovește familia Mercer, atunci când tatăl băieților și cei doi fii vor muri pe mare. Se dovedește că doar tatăl și Andrew au murit, dar Drummond coborîse într-un alt port. Din dorința de a fi împreună cu Kitty, Drummond se întoarce pretinzând că este Andrew, însă Kitty nu acceptă înșelătoria și îl alungă.

Charlie și Alkina cresc mari și se îndrăgostesc. Evident, ea fiind aborigenă, dragostea lor este interzisă. Alkina rămâne însărcinată și refuză să se căsătorească cu Charlie, așa că fuge. Naște copilul în deșert și moare.

Întâmplarea face ca Drummond, devenit păstor nomad, să găsească copilul, își dă seama al cui e și îl duce într-o misiune creștină. O duce acolo și pe Camira, care îl va crește pe micuțul Francis Abraham. Francis este bunicul lui CeCe, este un pictor cunoscut și locuiește în continuare într-o zonă retrasă din Australia.

Francis s-a căsătorit cu Sarah și au avut-o pe Elizabeth. Elizabeth a luat-o pe cărări greșite și a fugit cu iubitul ei, un aborigen pe nume Toba, care a părăsit-o. A murit la scurt timp după naștere. Pearl Abraham, devenină CeCe, este adoptată de Pa Salt, care se presupune că venise în Australia pentru a-și găsi niște rude.

Povestea lui Kitty Mercer are un final oarecum fericit: ea se va reuni cu Drummond și vor locui până la finalul vieții în Europa.

În Australia, CeCe o cunoaște pe Chrissie, ea e cea care o va ajuta în demersul de a-și găsi familia. Chrissie se îndrăgostește de CeCe, dar ea nu este convinsă că îi poate răspunde la sentimente.

CeCe va rămâne în Australia cu bunicul ei pentru a-și continua cariera artistică. Se va dedica picturii, dar înainte de asta, va încerca să-l ajute pe Ace să primească o pedeapsă mai indulgentă.

.

.

Vol 5 Sora Lună. Povestea lui Tiggy

Povestea lui Tiggy e puțin mai deosebită, în sensul că nu ea își caută activ istoria personală, ci această o găsește pe ea, înainte chiar ca ea să-și citească scrisoarea de la Pa Salt.

Citatul ei de pe sfera armilară: Rămâi cu tălpile lipite de covorul proaspăt al țărânei, dar înalță-ți mintea spre ferestrele universului.

Tiggy se angajează pe un domeniu întins din Scoția, moșia Kinnaird, ca îngrijitoarea de animale sălbatice. Stăpânul acestei moșii este Charlie Kinnaird, de profesie medic, căsătorit și tatăl unei adolescente de 17 ani pe nume Zara.

La moșia acestuia, Tiggy îl cunoaște pe Chilly, un țigan bătrân, care recunoaște în ea pe strănepoata unei verișoare. Tiggy află astfel că se trage dintr-o familie de țigani din Granada și că străbunica ei a fost Lucia Almaycin, La Candela, o cunoscută dansatoare de flamenco, cu un talent extraordinar.

Chilly îi povestește lui Tiggy despre familia Luciei, despre cum fetița părea să se fi născut cu „duente”, adică o chemare interioară spre dans și despre cum tatăl ei a exploatat-o încercând să facă bani pe seama ei. Dar Lucia, ambițioasă, a reușit să ajungă o vedetă și a trăit doar pentru dans, chiar și atunci când a rămas gravidă.

Spre deosebire de celelalte cărți, aceasta nu este despre o poveste de dragoste tragică din trecut sau nu în sensul clasic al cuvântului. Lucia l-a iubit pe Menique, dar nu suficient de mult cât să renunțe la dans. Și nu a făcut acest lucru nici de dragul copilului ei, Isadora, pe care a abandonat-o la scurt timp după naștere, întorcându-se să danseze.

Isadora va fi, astfel crescută de bunica ei și de verișoara Angelina, cea cu haruri de ghicitoare și vindecătoare, verișoară în vârstă pe care Tiggy o va întâlni personal când va merge în Granada. Deși Isadora s-a căsătorit din dragoste și Tiggy a fost un copil dorit, soțul i-a murit în timp ce era gravidă, iar ea a murit la naștere, astfel că Tiggy a fost dată spre adopție cu condiția ca Pa Salt s-o aducă înapoi la maturitate.

Pe planul prezent, Tiggy se îndrăgostește de Charlie, care se dovedește a fi prins de ani de zile într-o căsnicie nefericită, cu o femeie manipulatoare care sfârșește prin a-l înșela cu un al bărbat din familie (același care împușcă un cerb alb și pe Tiggy).

În volumul acesta, un rol important îl joacă și Ally, care apare de mai multe ori și dă naștere unui băiețel, chiar în peșterile din Granada unde s-a născut cândva și Tiggy. Pentru că Tiggy posedă un simț aparte care o face să vadă spirite, ea îi transmite lui Ally un mesaj de încurajare de la Theo.

În acest volum, Tiggy descoperă o pivniță ascunsă în care pare a fi un seif dosit în spatele unor rafturi cu vin. La final, Tiggy și Ally se întreabă ce ascundea Pa Salt în acel seif. Tiggy nu se este convinsă că Pa Salt este mort, deoarece nu poate comunica deloc cu spiritul lui.

În cele din urmă, Tiggy se stabilește la Kinnaird unde își propune să vindece animale cu ajutorul plantelor, după rețetele învățate de la Angelina.

.

.

.

Vol 6 Sora Soare. Povestea Electrei

Nici Electra nu își va căuta activ povestea, ci povestea o găsește pe ea. Bunica ei îi scrie și îi propune să se întâlnească. Asta declanșează o serie de evenimente cu puteri transformatoare în viața Electrei, pentru că se va hotărî să își folosească faima într-un scop nobil.

Citatul ei de pe sfera armilară: Viața nu este o taină ce trebuie dezlegată, ci o realitate care trebuie trăită. (citat din Kierkegaard)

Electra este fotomodel de culoare și duce o viață extrem de superficială și de nefericită. Pentu a-și înăbuși nefericirea și senzația de inadecvare, Electra consumă droguri și mult alcool. Într-o seară, aproape că se sinucide din greșeală, așa că decide să accepte intervenția surorii ei, Maia, și a prietenilor și se internează la The Ranch, o clinică de dezintoxicare pentru oameni bogați.

Acolo îl cunoaște pe Miles, fost avocat de drept corporatist, actualmente consilier voluntar la o clinică pentru tinerii defavorizați în Harlem. Alături de el, Electra descoperă bucura și satisfacția de a ajuta pe cineva și își propune să strângă fonduri pentru un centru de primire modern pentru dependenții de droguri. Alături de bunica ei, o cunoscută lobbyistă pentru drepturile negrilor, Electra va vorbi la Concertul pentru Africa despre dependența de droguri în rândul tinerilor.

În paralel, aflăm povestea originilor Electrei. Totul începe în 1938 cu o fată bogată și albă din America, Cecily Huntley Morgan, care pleacă în Kenya, la invitația nașei sale, Kiki. După o oprire și un interludiu amoros nefericit în Anglia, Cecily ajunge în Kenya și descoperă că e gravidă. Din disperare, acceptă propunerea în căsătorie a unui fermier singuratic pe nume Bill. Din cauza preeclampsiei, Cecily pierde copilul.

Bill are legături strânse cu masaai din zonă, așa că într-o zi o roagă pe Cecily să adăpostească o prințesă masaai, care rămăsese gravidă cu un războinic de rând, dar era promisă unui prinț din alt trib. Njala (= „stea” în limba maa) naște, dar familia o obligă să abandoneze copilul în pădure, unde îl găsește Cecily. Deși în ochii lumii vor spune că este fetița servitoarei, Cecily o va crește pe Stella ca pe copilul ei. Întoarsă în vacanță în State, când Stella avea șase ani, Cecily își va înfrunta și apoi părăsi familia de dragul fetiței negrese și, alături de foste colege de la facultate, se va alătura unei mișcări pentru promovarea drepturilor negrilor. Nu se va mai întoarce în Kenya la soțul ei până la bătrânețe, când se vor revedea și vor relua legătura pierdută.

Stella va deveni o avocată și o activistă cunoscută, o va avea pe Rosa, copil cu tulburări comportamentale, care va deveni dependentă de droguri. Va fugi de acasă la adolescență și o va naște pe Electra, apoi va muri. Un alt drogat va preda copilul unei case de primire pentru copiii născuți de mame toxicomane, unde o va găsi Pa Salt.

.

.

.

Vol 7 Sora Pierdută

Cartea aceasta este diferită de celelalte, în sensul că Sora Pierdută – Merry McDougal – nu își caută originile, ci este căutată, la rândul ei, de către celelalte surori.

La finalul volumului anterior, avocatul familiei DAppliese vine cu o veste neașteptată: are un indiciu cu privire la sora pierdută și e nevoie ca celelalte surori să meargă s-o caute să se asigure că este ea.

Așa începe o călătorie prin jurul lumii, în care, pe rând, surorile ajung în Noua Zeelandă, Canada și Europa în căutarea surorii lor.

 

Indiciul (un desen cu un inel cu smaralde) duce spre Merry McDougal și spre fiica ei, Mary, tocmai în Noua Zeelandă. Deoarece Mary a fost adoptată, surorile cred că ea ar putea fi sora pierdută, dar, pe măsură ce avansăm cu lectura, începem să intuim că, de fapt, Merry este cea căutată.

La fel ca și în celelalte volume, ne întoarcem și în timp, pe vremea rezistenței irlandeze (în Irlanda de Sud) împotriva ocupației britanice cu luptele sângeroase care au secerat o mulțime de vieți între 1920 și 1922, și vom afla mai multe despre rolul jucat de femei în aceste răzmerițe, cu precădere de tânăra Nuala Murphy, cea care se va dovedi a fi fost bunica lui Merry.

În paralel aflăm și povestea reală a lui Merry: ea descoperă că a fost găsită într-un coș pe treptele părintelui James și că cel mai bun prieten al acestuia, Ambrose Lister, a plătit un cuplu sărac, Maggie și John, s-o ia drept copilul lor, în locul copilului pe care Maggie tocmai îl născuse mort. Când a fost găsită, Merry avea asupra ei doar inelul cu smaralde, după care este acum identificată de celelalte surori.

Sfera armilară indică coordonatele unui conac din Irlanda, Argideen House, o casă aflată în apropierea satului unde a fost găsită Merry. Investigând, Merry află că familia care a deținut casa pe vremea când s-a născut ea se numea Eszu. Dacă vă aduceți aminte, Eszu este numele de familie al personajului negativ din serie. Zed Eszu este cel care a lăsat-o însărcinată pe Maia la 18 ani (când Maia a dat copilul spre adopție), apoi a încercat s-o seducă pe Tiggy (fără succes) și a avut aventuri cu Electra.

De asemenea, vasul tatălui lui Zed se afla în apropierea lui Titan (iahtul lui Pa Salt) atunci când a avut loc așa-zisa înmormântare a lui Pa Salt. Eszu este o anagramă pentru Zeus, cel care, în mitologia greacă a Pleiadelor, ar fi avut copii cu trei dintre surori. D’Appliese se dovedește a fi o anagramă a cuvântului „Pleiades” (Pleiadele), iar Pa Salt o anagramă a numelui Atlas, tatăl Pleiadelor din mitologie.

La finalul acestui volum, Merry află prin intermediul unei scrisori și al unui portret în cărbune al mamei ei că este fiica lui Pa Salt, pe numele său real, Atlas, și al unei femei misterioase care a dispărut cu copilul nou-născut, aflându-se în pericol.

Acum nu ne mai rămâne de făcut decât să așteptăm apariția ultimului volum, Atlas. Povestea lui Pa Salt, pe 11 mai 2023. Cartea poate fi deja precomandată pe site-ul editurii Litera.

Și dacă tot ne pregătim de încheierea seriei, să ne amintim de acest interviu pe care i l-am luat Lucindei Riley, cu scurt timp înainte să moară și în care am povestit despre seria Cele șapte surori.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.