Turist în România – tradiții și meșteșuguri în Pădurea Craiului

În ultimul articol despre aventura noastră prin Pădurea Craiului, vă voi povesti despre meșterii populari și ocupațiile lor, unele unice în țară și întâlnite doar în acest areal, precum și despre alte obiective care merită vizitate în zonă.

Ceramica albă de Vadu Crișului

În Pădurea Craiului există un singur atelier de ceramică albă vizitabil, cel al meșterului popular Petru Hasas și al fiicei sale, Maria Poli. În atelier se fac vase din ceramică albă, o argilă care se găsește în împrejurimi (argila albă pe care o știm și de la Plafar, cea de uz cosmetic). Nu îi veți întâlni pe cei doi meșteri la târgurile de profil din țară, ei participă doar local la un târg la Negreni și în rest lucrează pe comandă sau primesc turiști la atelier.

În prezent, Maria Poli și soțul ei construiesc un atelier nou, unde se vor putea organiza ateliere de olărit și unde turiștii vor putea vedea tot procesul de producție.

Meșterul Petru a fost foarte primitor cu noi, deși ne-am dus fără programare, ne-a explicat cum se prelucrează argila albă, ne-a arătat cuptorul în care se ard peste 100 de vase odată, și ne-a povestit cum se pictează și cum se glazurează vasele.

Dacă doriți să vizitați atelierul, căutați pe Google Maps Atelier ceramică Vadu Crișului sau sunați la 0743 385 100 pentru o programare a vizitei.

Vioara cu goarnă

Acest instrument muzical inedit este unic în România și, probabil, în modul în care este fabricat aici, unic și în lume. Noi am vizitat atelierul meșterului Dorel Codoban din Lazuri de Roșia, singurul meșter de viori cu goarnă din Bihor. Din păcate, meșterul nu mai trăiește, dar doamna Codoban ține vie memoria lui în atelierul său, transformat acum în mic muzeu.

În atelier veți vedea viori cu goarnă, produse finite dar și piese și viori începute, precum și alte instrumente muzicale. Meșterul construia viori folosind mecanisme de patefon și a construit inclusiv o vioară cu două goarne. În zonă se desfășoară și un festival anual al viorii cu goarnă, organizat de Consiliul Local Bihor.

Dacă vreți să ascultați o vioară cu goarnă, puteți opri la moara Roșia, unde un morar cam țicnit de 90 de ani o să vă miruiască și o să vă pună să pupați niște icoane și apoi, în schimbul unui bacșiș, o să vă cânte la vioară. Doamna Codoban ne-a confirmat că vioara respectivă a fost fabricată tot de soțul dumneaei.

Ouă încondeiate

Deși cea mai faimoasă zonă din țară pentru împistritul ouălor rămâne, incontestabil, Bucovina, în Pădurea Craiului, în satul Drăgoteni, comuna Remetea se desfășoară anual în Vinerea Mare, festivalul Oul de Paști. Ouăle împistrite de la Drăgoteni sunt vopsite doar cu roșu, cu motive inspirate de portul tradițional din zonă.

Noi nu am reușit să vedem nimic legat de această tradiție, ne-am fi dorit mult să fi existat un mic muzeu al ouălor împistrite din Drăgoteni, dar poate se va face pe viitor. Între timp, am citit pe site-ul Pădurea Craiului că, pentru a descoperi cum se vopsesc ouăle în satul Drăgoteni, turiștii sunt îndemnați să își programeze o vizită la Dorina Hanza la numărul 0726 185 124 sau 0770 132 409.

Bisericile din lemn

Nu doar Maramureșul are Bisericile sale din lemn frumoase, ci și în Bihor veți găsi adevărate bijuterii arhitecturale din lemn. Noi am vizitat doar una singură – Beznea –  și am rămas impresionați de frumusețea ei.

Sunt în jur de șapte astfel de Biserici în zonă, în: Vârciorog, Vălani, Gurbești, Șoimuș-Petreasa, Beznea, Valea Crișului și Josani.

Casa Proverbelor

În com Bratca, satul Beznea, există un mic muzeu (un complex, de fapt, format din trei structuri micuțe: căsuțele Întelepciunii, ale Bunătății și Mulțumirii – sursa Digi24) dedicat proverbelor și vorbelor de duh.

În muzeu sunt expuse diverse obiecte, însoțite de proverbe. Din păcate, deși am mers de două ori acolo, am sunat, am dat și mesaje, nu am reușit să luăm legătura cu nimeni pentru a-l vizita. Poate voi aveți mai mult noroc. Pe poartă este afișat un număr de telefon la care se poate suna pentru a programa o vizită: 0744 118 932.

Gastronomie

Nu pot să nu menționez și mâncarea din zonă, dacă tot vorbim de tradiții. Deși majoritatea restaurantelor servesc mâncare standard, vă recomand să căutați păstrăvăriile din Pădurea Craiului, unde puteți mânca păstrăv proaspăt cu cel mai bun mujdei pe care l-am gustat vreodată, făcut cu smântână din aia groasă și dulceagă specifică zonei.

Noi am mâncat la păstrăvăria Lazuri, unde primești și sirop natural din partea casei, iar peștele este prins și gătit pe loc. A fost cel mai proaspăt și mai gustos păstrăv mâncat în toată viața mea!

Noi am avut noroc că am stat la Casa Bătrâna și gazda, Andreea, ne-a și gătit, așa că am putut să ne bucurăm și de câteva feluri de mâncare locale. Evident, la prânz, când umblam pe coclauri, am mâncat shaorma, paste și pizza pe la diverse terase, dar cina a fost mereu cu mâncare caldă și delicioasă gătită de gazda noastră. În Pădurea Craiului sunt mai multe astfel de locuri unde puteți mânca la gazdele voastre, așa că nu ezitați să le căutați.

Alte detalii despre călătoria noastră în Pădurea Craiului puteți citi aici:

Această călătorie a fost posibilă datorită Asociației Pădurea Craiului și blogului Kinder Trips, care ne-au provocat să explorăm zona în cadrul unui press trip.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.