Cursuri de limba engleză pentru copii: experiența noastră cu Flying Colours

Știu că, în perioada asta, părinții caută cursuri și activități extrașcolare pentru copii (îmi dau seama de asta pentru că articolul meu mai vechi despre cursuri de engleză în București are mai multe accesări ca de obicei), așa că vreau să vin în ajutorul lor povestind experiența de un semestru a Elizei la centrul de învățare a limbii engleze Flying Colours din București, dar care oferă și cursuri online, deci e util părinților din toată țara.

Să vă spun mai întâi un pic din istoricul Elizei cu limba engleză. Ea a intrat la școală la o clasă de limba germană, deci nu a avut contact cu limba engleză până în clasa a treia, când am decis să facă niște meditații ca să poată da examen în clasa a cincea la un liceu. A făcut meditații în clasele a treia și a patra, examen n-a mai dat fiindcă n-a mai vrut, iar dintr-a cincea a luat engleza de la capăt la școală, ca a doua limbă străină.

Sincer să vă spun, nu a făcut mari achiziții în perioada aia, pentru că nu prea o agrea pe doamna profesoară și încă nu descoperise utilitatea limbii engleze pentru ea 😀 (adică să urmărească vloggeri străini). Eliza învață mult mai bine în comunitate, interacționând cu alții, un pic în competiție chiar, așa că un curs organizat ar fi fost cea mai bună soluție, dar la momentul acela, deși am avut intenția, nu ne-am permis un curs de un an de zile la un centru.

Apoi a urmat în 2020, vara, o mini-tabără online de limba engleză cu profesoară și copii din străinătate și parcă i s-a deschis așa tot universul. Și-a dorit foarte mult să facă un curs la un centru acreditat pentru examenul Cambridge, dar pentru că situația din țară era instabilă și ea stătea foarte mult la laptop deja, nu m-am stresat prea mult să mă documentez și să caut ceva potrivit.

Întâmplarea a făcut până la urmă să vină cursul la noi, nu noi la el, când am participat la un concurs pe pagina de Facebook Familia Hai Hui și am câștigat pentru Eliza un curs la Flying Colours, centru acreditat de testare Cambridge. Chiar am simțit că e unul dintre momentele acelea când universul lucrează în favoarea ta și îți dăruiește ce-ți dorești (mă rog, Elizei, nu mie 😀 )

Eliza a început cursurile din ianuarie 2021, mai întâi online (pentru că eram la Iași), apoi offline din februarie. O să fac o paranteză să vă mărturisesc că nici măcar nu știam exact unde e sediul, Eliza s-a dus singură de la început, cu metroul și apoi pe jos. Pentru ea a fost un extraordinar exercițiu de independență, care i-a dat multă încredere în ea.

Cu teacher Anda a fost chimie de la prima oră. Eu nu am participat niciodată, nu știu exact cum se desfășoară orele, dar cred că îmi pot imagina de ce Eliza a fost atrasă de personalitatea exuberantă a doamnei profesoare. Copiilor le plac profesorii cu care se pot împrieteni și care nu ridică un zid între ei, acei profesori care fac din învățarea unei limbi străine un proces de dezvoltare personală.

În aceste câteva luni petrecute la centru, Eliza a avut o evoluție surprinzătoare chiar și pentru mine. În martie, cred, a dat o simulare a examenului Cambridge, pentru care am primit un feedback detaliat. Apoi la început de iulie a dat examenul real, pe care l-a trecut cu 147 de puncte din 150 (calificativ A, nivel B1). O să revin cu un articol mai detaliat despre aceste nivele de certificare Cambridge, pentru că nici eu nu le-am înțeles foarte bine și a trebuit să studiez un pic să văd despre ce e vorba.

Ce am apreciat foarte mult de-a lungul semestrului a fost că am tot primit feedback despre ea și evoluția ei în cadrul cursului și despre punctele la care are de lucrat. La final am primit un feedback de la doamna profesoară care m-a emoționat foarte tare. Nu că nu știam ce copil am, dar e plăcut s-o mai auzi și de la alții din când în când, te mai validează ca părinte 😀

Cursurile se axează destul de mult pe conversație, poate și de aceea Eliza și-a dezvoltat mult vocabularul și îndrăzneala de a vorbi în limba engleză. De asemenea, a citit și mai multe cărți în limba engleză, în cadrul unui joc de lectură inițiat de doamna profesoară, prin care copiii citeau o carte pe săptămână, apoi făceau schimb cu alt coleg, astfel încât până la finalul cursului, să le fi citit pe toate.

Atunci când a primit rezultatele la KET, Eliza m-a sunat pe video call atât de emoționată, încât îi dăduseră lacrimile. Pentru ea a fost încununarea unui efort susținut de câteva luni de zile și s-a bucurat enorm de rezultat. Acum mai trebuie să și ajungem la Londra, la studiourile Harry Potter așa cum i-am promis 😀

În anul acesta școlar, Eliza va urma cursurile de pregătire pentru examenul PET, așa că vom reveni pe parcurs cu detalii despre evoluția ei, dar și cu articole și materiale video despre importanța învățării limbii engleze la copii.

Iar dacă vă tentează un curs de pregătire a examenului Cambridge, la Flying Colours găsiți cursuri pentru toate vârstele, inclusiv pentru elevii care se pregătesc pentru examenul de evaluare națională (cl 8) și pentru bacalaureat. Certificatele obținute pot înlocui examenul de limbă engleză la admiterea într-o clasă de intensiv engleză sau se substituie examenului de limba engleză de la bac. Cursurile se desfășoară atât online, cât și fizic, la sediul lor din zona Rosetti.

5 Replies to “Cursuri de limba engleză pentru copii: experiența noastră cu Flying Colours”

  1. Felicitari!!
    Examenul PET este nivelul B1. Dacă a luat Ket cu calificativul A inseamna ca se poate pregăti pentru Pet, dar Ket este nivelul A2.
    Cu Pet calificativ A poate merge linistita la liceu bilingv.
    Succes mai departe!!

    1. Multumesc! Ca sa fiu sincera, nici eu nu le intelegeam foarte bine. Asa ca am tot citit despre asta si am fost surprinsa sa vad ca, desi a dat oficial KET-ul, a luat un calificativ de nivel superior. Si asta doar in cateva luni de pregatire.

      1. Adina Scîntei says: Reply

        Păi tocmai a primit rezultatul și fetița mea care a dat KET și scrie acolo B1. Nici eu nu înțeleg exact nivelurile astea, dar o fetiță din grupa nu a făcut punctajul minim de 140 de puncte pentru B1, așa că scrie A2 pe diplomă, ceva în gen Flyers (la primele 3 niveluri trebuie să ai 5 scuturi din alea).
        Spre deosebire de Eliza, Ema mea deși vorbareata cu adulții, cu copiii are un fel de trac, cu unii dintre ei, îi e frică ca sunt răutăcioși, mereu ar vrea doar cu profesor ora, dar la engleză merge de mică la un centru din Galați de care sunt foarte mulțumită. Și la fel de mândră de ea că a luat KET, ea a dat în clasa a treia și era în grupa cu copii de a cincea și a șasea.

  2. Felicitari pentru Eliza, ma bucur pentru reusita ei!
    Multumim pentru aceste informatii care, pentru mine, au venit la timp, chiar cand le cautam.
    Noi nu suntem din Bucuresti, deci, automat, putem alege doar cursurile online.

  3. Felicitari!! ma buruc pt reusita ei!
    Si sigur o sa ii placa la studiourile Harry Potter, si eu adult am fost impresionata.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.