Să aprindem lampioanele: activitate și lectură pentru Sfântul Martin

În lumea catolică, pe 11 noiembrie, se sărbătorește Sfântul Martin, ocazie cu care copiii și adulții meșteresc lampioane și ies cu ele în adevărate procesiuni luminoase prin oraș. 11 noiembrie e și data la care, în Germania, se dă startul carnavalurilor (Fasching), așa că e o zi de mare sărbătoare.

Nu știu dacă și catolicii din România fac lampioane de Sfântul Martin, dar nu văd de ce nu ne-am învăța toți copiii, indiferent de orientare religioasă, despre diversitate și despre frumusețea sărbătorilor altor religii. Așa că noi vom face lampioane de Sfântul Martin și vom citi cartea Sfântul Martin și ursulețul de Antonie Schneider, ilustrații Maja Dusikova, apărută recent la editura Univers Enciclopedic Junior, în traducerea Marilenei Iovu.

Despre sărbătoarea Sfântului Martin, voi citi cu Vlad din fișa despre sărbătorile lunii noiembrie din kit-ul pe care l-am primit de la Copilărie printre ierburi. Dacă și vouă vă plac kit-urile educaționale pentru copii care încurajează explorarea naturii, atunci sigur o să vă placă să o urmăriți pe Cristiana pe pagina Copilărie printre ierburi (Instagram și Facebook) și să comandați cutiile ei lunare.

Apoi vom face un lampion, doar că noi vom meșteri alt model decât cel recomandat în kit, e un model la care m-am gândit eu, să fie cu cât mai puțină muncă și cât mai puțin deranj și de preferat să nu se plictisească Vlad în proces 😀

Materiale: o pungă de hârtie pentru sandvișuri, o lumânare-pastilă cu LED, un perforator magnetic cu steluțe.

Pungile mele de hârtie nu aveau fund plat, așa că am pus în ele niște cărți și am apăsat pe ele, până am creat eu fundul. Apoi, folosindu-mă de cărți ca suport, am perforat toate părțile cu perforatorul magnetic. Dacă doriți un lampion mai scund, puteți tăia punga la dimensiunea dorită.

Puneți în interiorul pungii lumânarea cu LED și bucurați-vă de magina proiecțiilor cu steluțe chiar dacă nu ieșiți nicăieri la o procesiune a lampioanelor!

Seara, puteți citi împreună cartea Sf Martin și ursulețul, o poveste frumoasă despre bucuria de a dărui. Ursulețul de pluș al Marinei asistă la o scenetă în care cavalerul Martin își taie mantia în două cu sabia pentru a înveli un om sărman, așa că își dăruiește lampionul unui băiețel care l-a pierdut pe al său.

Și puteți completa toată activitatea cu niște biscuiți cu steluțe, noii biscuiți preferați ai lui Vlad!

Ce ziceți, faceți un lampion pentru Sfântul Martin și îl postați pe Facebook ca să umplem lumea de lampioane făcute de copii?

Alte idei, dacă nu aveți perforator magnetic:

Felinar din hârtie de calc și cutie de brânză topită

Felinar din cutie de suc și hârtie de calc

2 Replies to “Să aprindem lampioanele: activitate și lectură pentru Sfântul Martin”

  1. ce faaain!imi place ideea, le spun fetelor, poate facem si noi

  2. Frumoasă ideea cu lampioanele. Nu prea am contact cu lumea catolică și nu cunosc povestea Sf. Martin și nici obiceiurile legate de ea. Consider că ar trebui să cunoaștem obiceiurile și sărbătorile importante ale celor din comunitatea în care trăim și chiar să participăm la ele atăt timp cât nu apar constrângeri și nu contravin sau sunt opuse sarbatorilor noastre.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.