Kit de ”prim-ajutor” pentru preadolescente: prima menstruație

Pe teme legate de preadolescenți urmăresc multe site-uri și bloguri din afară, pentru că la noi nu găsesc informația de care am nevoie, într-o formă adecvată. Majoritatea articolelor sunt perorații complicate ale unor psihologi sau texte generaliste fără miez și mi-e greu să mă identific cu ele. Așa că citesc articole de pe site-uri americane sau australiene, scrise de mame, din perspectiva lor și cu multe sfaturi sau exemple concrete care mă ajută să înțeleg diverse situații în care sunt pusă.

Așa am dat peste un articol legat de cum să pregătești un kit pentru prima menstruație (”first period kit”, kit=set sau trusă) și mi-am dat seama ce idee grozavă e și cât de frumos poate fi pus în practică.

Prima menstruație pentru fete e un moment care poate fi atât minunat (mai ales dacă este pregătit corespunzător), cât și stânjenitor sau chiar înspăimântător. Fiecare fată reacționează diferit. Unele se pot speria chiar și dacă știu despre ce e vorba, altele abia așteaptă momentul respectiv.

Acum ceva vreme am tradus o carte despre cum se cresc fetele (o carte superbă, abia aștept să apară!) și acolo era un capitol întreg dedicat pregătirii și celebrării primei menstruații. Recunosc că mie mi s-a părut un pic exagerat să pregătim un ”ritual de trecere” pentru momentul în care unei fete îi vine prima menstruație, dar dacă vă știți ceva mai înclinați spiritual, de ce nu?

Ca o paranteză, vă recomand să vizionați împreună cu fiica voastră filmul Girl Flu/Pubertatea unei fete, este o comedie despre o fată de 12 ani căreia îi vine prima menstruație în cel mai prost moment. Și nu doar că nu știe absolut nimic despre asta (nici măcar modul corect de a pune un absorbant), dar nici mama ei nu o ajută prea mult (mamă care organizează și un ritual de trecere, ca cel menționat mai sus). Filmul a fost difuzat o vreme pe HBO GO, dar acum nu mai e, așa că îl puteți căuta pe internet.

Dar să revenim la kit-ul de ”prim ajutor” pentru când debutul menstruației intervine în afara casei, la școală, în tabără sau oriunde altundeva unde nu sunteți și voi ca să-i oferiți sprijin material și moral.

Ce conține un asemenea kit?

Un portofel/portfard/necessaire frumos, de dimensiuni relativ reduse, dar suficient de încăpător, cu fermoar și care să arate suficient de drăguț astfel încât să nu-i fie rușine să plece cu el în mână la baie și nici să nu își dea de gol conținutul dacă îl vede cineva în ghiozdanul sau bagajul ei.

Eu am vrut să cos singură unul, ca să adaug o tentă personală kit-ului, dar apoi mi-am dat seama că nu merită efortul. Am găsit într-un magazin (Smyk) un portofel cu paiete la 20 de lei și părea să îndeplinească toate criteriile, așa că l-am luat pe acela.

Unul sau două absorbante de unică folosință. Cred că, indiferent ce tip de materiale sanitare o să vreți să folosească fiica voastră (tampoane, absorbante de pânză refolosibile, cupă), pentru prima dată, mai ales dacă e în afara casei, ar fi indicat să folosească absorbante de unică folosință.

În România, există o singură gamă dedicată adolescentelor și se numește Bella Teen. Din păcate, nu pot spune că au ceva deosebit față de cele clasice, pentru că au aceeași dimensiune. Sper ca, la un moment dat, să apară și la noi pe piață gamele dedicate preadolescentelor, care sunt de dimensiuni mai reduse (mărci din afară Kotex, Always, Lil-lets).

Șervețele umede – un pachet micuț sau șervețele ambalate individual. Pachețelul cu unicorn e de la Pepco, mi s-a părut super simpatic. Dar puteți opta pentru șervețele umede intime, se găsesc diverse tipuri. Eu am mai avut de la Barza, șervețele umede intime cu bicarbonat. E nevoie de șervețele pentru a se șterge pe mâini sau în zona intimă, înainte de a folosi absorbantul.

Lenjerie de schimb și o pungă mică cu fermoar pentru cea folosită. În cazuri de urgență, evident că poate pune absorbantul pe lenjeria pe care o poartă deja, mai ales dacă nu s-a pătat așa de rău, dar e mai bine să aibă ceva de schimb pentru situațiile mai abundente, în special ca să nu păteze și hainele de deasupra.

În funcție de cât de încăpător este portofelul, puteți adăuga și o pereche de colanți sau o eșarfă/un batic care să poată fi legat în jurul taliei, în caz că se pătează foarte tare. Nu uitați de scena din film cu pantalonii albi 😀

Ceva pentru durerile menstruale. Aici depinde de voi ce anume doriți să puneți în kit. Poate fi o capsulă de Nurofen Junior, un plasture cald (eu am unii de la Barza, se lipesc pe lenjerie și emană o căldură de cred că pot fi folosiți și iarna în pantofi 😀 – în poză e cel care seamănă cu un protej slip supradimensionat), un remediu homeopat sau un amestec de uleiuri esențiale.

Un bilețel cu un mesaj de încurajare, o poezie, un text inspirațional, ceva ce v-a plăcut vouă. În articolul de unde m-am inspirat, se recomanda o broșură sau o cărticică micuță despre menstruație, dar noi nu avem așa ceva, așa că mergem pe ideea unui bilețel.

Cum vi se pare ideea?

15 Replies to “Kit de ”prim-ajutor” pentru preadolescente: prima menstruație”

  1. MARIANA RAICIU says: Reply

    Buna,
    Multumim pentru articol. Eu il consider util si mai adauga ceva noutati la ceea pentru ce ne pregatim, dar e frumos sa vezi totul pus organizat. Fetita mea are 10ani si sper eu ca mai avem cel putin 2 ani sa ne pregatim 🙂

    Felicitari pentru rubrica “pre-teens tips”! e de folos. Impartasesc si eu impresia ca multe articole sunt fara substanta sau idei practice pe multe subiecte legate de pre-adolescent/adolescent.

  2. F bun articolul. Eu i-am pus asa ceva la scoala, in ghiozdan, adolescentei mele. In afara de lenjerie de schimb insa o sa ii spun sa isi ia in trusa.
    Fiind clasa a opta intotdeauna e cate o fata luata prin surprindere si rezerva ei a fost utila de multe ori mai ales ca, in primii ani, menstruatiile pot fi neregulate si sa nu vina ceas.
    Prima oara s-a intamplat vara si era acasa, a decurs totul normal pt ca stia ce se intampla, i-am explicat tot. Pt dureri i-am dat No-Spa, e mai eficient decat Nurofenul la noi.
    Absorbante foloseste marime normala, i-am luat si eu unele mai mici dar se pata mereu. Nu sunt bune decat in prima/ultima zi. La scoala ia unele cu 4 picaturi pe ele, sa fie sigura ca nu va avea accidente.

    1. Buna ideea cu No-Spa, o sa o tin minte. Imi aduc aminte ca si eu tot un soi de antispatic cred ca foloseam, se chema Piafen, dar era inutil, nu ma ajuta deloc.

  3. Aceste 2 carti sunt in curs de aparitie in limba romana?:
    “10 things girls need most to grow strong and free, Steve Biddulph, editura Humanit”
    “Learn to Love Your Body”
    Cam cand vor aparea?
    Printre ele se afla si cartea de care scriai in articol?
    Multumesc
    Mari

    1. Lear to Love Your Body a aparut deja, la editura Litera, se cheama Ma iubesc asa cum sunt.
      Cartea lui Biddulph e cea de care vorbeam in articol si e in curs de aparitile la Humanitas, dar nu stiu exact cand apare, si eu o astept cu mare interes, desi am citit-o deja cand am tradus-o 🙂

  4. Nedelea Mihaela says: Reply

    In primul rand felicitari! Pt. articol, pt. campanie, pt. sugestii, pt. tot! Sper sa fie citita de cat mai multe persoane. Pt. ca este necesara. Foarte multe fete la clasa a V-a nici nu au discutat cu cineva despre menstruatie si igiena din timpul ei, iar la orele de educatie pt. sanatate facem biletele anonime in care se adreseaza intrebari si asa se mai elimina din ceea ce este inca considerat tabu.

    1. Exista educatie pentru sanatate la noi in tara la clasa a cincea?

  5. Nedelea Mihaela says: Reply

    Eu am avut acest optional la clasa a V-a pana acum 2 ani cand am intrat in concediu de crestere copil.

  6. Laura, ai idee daca seria de carti scrise de Valorie Schaefer (“The care and keeping of you…”) sunt cumva traduse si in romaneste? Noi locuim in Canada si mi s-au parut cele mai bune resurse aditionale pentru fetite in crestere (exista doua variante, inainte si dupa 10 ani, fetita mea are 10 ani acum si o sa trecem la a doua carte), explica absolut tot (fizic, psihic, etc), aici invata mult si la scoala, eu acasa oricum vorbesc cu copiii foarte deschis, dar am constatat ca daca au uneori intrebari se mai ghideaza dupa informatiile din carte, are foarte multe explicatii si exemple practice si e scrisa pe un ton foarte normal. Exista si varianta pentru baieti (fiu-meu are 12 ani) dar e scrisa de alt autor, la fel de misto. Mi-a placut articolul, foarte practic!

  7. Cat se mai hlizeau baietii cand gaseau absorbante in ghiozdanele fetelor. Si ce strategii de dosire in buzunare, ca sa nu fii vazuta cand voiai sa mergi la baie ca sa schimbi absorbantul! Excelenta ideea cu portfardul pt trusa asta. Si cate sticle cu apa fierbinte tineam pe burta in liceu, ca sa mai calmeze durerile… Nu stiam ca exista plasture cald.
    Noi am primit la scoala carticica despre menstruatie prin clasa a opta, parca (2001), in cadrul unei campanii de la always. Am ramas doar fetele in clasa, la o ora si o tipa ne-a povestit multe si ne-a raspuns la diverse intrebari, apoi am primit un pachet cu mostre, carticica si pliante. Tin minte ca erau mai multe subiecte atinse, inclusiv cum sa masori sanii ca sa afli ce nr si ce cupa pt sutien ti se potriveste. Tineam carticica in sifonier. 🙂
    Felicitari, Laura, pentru articole. Foarte practice!

    1. Mai ai carticica? :)))) Pare destul de utila.

  8. Felicitări, Laura! Foarte utile şi interesante postările despre pre-adolescenţi. Minunată ideea cu kit-ul. Chiar o voi pune în aplicare!

  9. Eu iau de ceva vreme cate un No-Spa(sau Spaverin/Antispasmin care sunt mai ieftine) de 40 mg sau unul de 80 mg (forte) daca durerile sunt mari impreuna cu un Tador (dexketoprofen). Avantajul la tador consta in faptul ce spre deoserbire de alte antiinflamatoare este bland cu stomacul.
    Imi amintesc si eu ca prin clasa a 7-a au venit unii de la Always si ne-au oferit cate un kit din acesta cu pliante si absorbante si au vorbit cu noi.

  10. salut
    de cand am vazut acest articol in 2019 mi am facut mental note pe el sa revin cand va fi cazul si la fi mea. iata ma azi inapoi ca are 10 ani si i as face pachetelul deja :)) intre timp au aparut absorbante pt ele oare?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Nu au aparut, dar din experienta multor mame care mi-au scris (si a noastra) o sa folosesti Always nr 2 si din alea de noapte (nr 5) la greu, iar daca nu e cu heavy flow, Always nr 1 in pachete albe (cu bumbac) sunt cele mai bune, sunt relativ micute.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.