Fabricat în România: distanțare de oameni, dar apropiere de natură

Am citit undeva pe Facebook chestia asta (îmi pare rău că nu mai rețin unde) și mi-a rămas în minte ca un motto foarte potrivit pentru vremurile astea și pentru ceeea ce vă voi prezenta azi în secțiunea Fabricat în România.

Pe Mioara Mihai o știu de foarte mulți ani, am mai și scris despre ea când am povestit despre activitățile clubului Morișca. Am postat atunci un interviu care mi-a mers la suflet și pe care l-am intitulat: O poveste de succes.

Iată că Mioara, sau Mimi, cum îi spunem noi, prietenii, s-a întors pe blogul meu cu o altă poveste: una despre cum este să fii mic antreprenor, în special în perioada pandemiei. De data asta, Mimi ne-a povestit despre Hortieco, businessul soțului ei, Cosmin Mihai, și despre două produse noi pe care le au: kituri do it yourself pentru hrănitoare și cuib artificial de păsări.

Spune-ne câteva cuvinte despre Hortieco, când a fost înființată, care a fost obiectivul inițial, ce produse ați dezvoltat în primă fază.

”Povestea începe cu un copil pasionat de natură, în special de plante și de  păsări. În gimnaziu a crescut porumbei și găini de rasă; părinții l-au încurajat să-și dezvolte pasiunile atât cât le permitea spațiul din curte. Odată cu admiterea la facultate s-au schimbat și prioritățile – a renunțat la voliere și la păsările din curte, dar a continuat să studieze despre păsările sălbatice, pe care le îndrăgea din copilărie. Copilul din poveste este Cosmin Mihai, soțul meu.

Cosmin este propietarul magazinului on-line Hortieco, primul (și probabil singurul) atelier din România care produce cuiburi, hrănitori și alte accesorii pentru atragerea păsărilor și a altor viețuitoare sălbatice. În  2010 a început să proiecteze și să testeze diverse modele de cuiburi artificiale. În 2015 a început să vândă primele modele de cuiburi și hrănitori pentru păsări și a lansat și înregistrat oficial marca Hortieco, care certifica originalitatea produselor sale.

Hortieco a luat naștere din drag de păsări – în special și de natură – în general. ”Horti” + ”eco” = visul unui inginer horticultor care își dorește să fie de ajutor celor care vor să grădinărească ecologic. Dacă atragi în grădina ta păsări, arici, lilieci sau albine – acestea nu doar că îți umplu grădina de viață și culoare, ci sunt de un real folos, având în vedere că ele consumă mulți dintre dăunătorii din grădini.

Cum credeți că a schimbat pandemia obiceiurile de cumpărare ale românilor? Cum v-a afectat pe voi?

De nevoie și de teamă am ajuns să cumpărăm mult on-line. Apoi, la unele categorii de populație a scăzut  puterea de cumpărare. Față de anii de dinainte de pandemie am fost afectați în ceea ce privește atelierele despre păsări pe care le țineam în grădinițe sau în cadrul săptămânii ”Școala altfel” – perioada aceea de primăvară și luna decembrie erau cu vânzări mai mari.

Noi am avut din start magazin on-line și am adaptat doar strategiile de promovare. În plus, pandemia a reprezentat o ocazie foarte bună să dezvoltăm două kit-uri bazate pe cele mai îndrăgite produse.

Ați lansat două produse inovative: kiturile pentru hrănitoare și cuib. Cum ați ajuns la ideea asta unui kit în loc de a vinde un produs finit?

Aici apar și eu în poveste, Mimi (Mioara Mihai). Înainte de pandemie lucram cu copiii în cadrul Clubului Morișca și organizam vânători de comori, jocul Micul detectiv urban, ateliere de creație sau ateliere în natură. Realizam împreună cu soțul meu atelierele despre păsări – eu mă ocupam de jocuri și de decorarea creativă a cuiburilor și a hrănitorilor, iar el făcea demonstrații de asamblare și le povestea copiilor despre păsări.

La începutul pandemiei mă pregăteam să închei concediul de creștere copil și să revin la lucru, însă toate planurile au căzut. Cu atelierele despre păsări nu mai puteam merge nicăieri. Îmi era dor să fac ceva pentru copii, dar să pot sta și cu fetița noastră și să nu ne expunem virusului.

Țin minte că ne plimbam prin pădure și întorceam situația pe toate părțile. Soțul avea în minte ideea kit-ului de mai mult timp, dar eu nu o agream pentru că voiam interacțiune și contact direct cu copiii. La atelierele fizice e o altă atmosferă, reușești să transmiți energie altfel decât în on-line. Dar am zis: ”Bine, hai să încercăm”.

Am făcut planuri, am  testat, am pictat ilustrații, am amenajat în colțul casei un  locșor pentru filmat clipurile de prezentare, tutoriale și alte materiale utile. Fiind un atelier mic, le-am făcut noi doi pe toate, cât de bine ne-am priceput (și continuăm să îmbunătățim).

Pe 1 decembrie 2020 am lansat primul kit din seria ”Cutia cu aripi” – kit-ul pentru hrănitoare.

De ce o hrănitoare pentru păsări? În timpul sezonului rece putem fi de folos păsărilor sălbatice care nu mai găsesc hrană, astfel că este indicat să montăm hrănitori pe care să le alimentăm cu semințe crude, fără sare.

Noi punem semințe de floarea soarelui de mai bine de 10 ani și e o mare bucurie să stăm iarna în fotoliu și să urmărim pe fereastră cum prinde viață grădina acoperită de zăpadă: vin pițigoi mari, pițigoi albaștri, cinteze, florinți, botgroși, vrăbii de casă, ciocănitori de grădini și alte specii.

Pe 8 martie 2021 am lansat al doilea kit din seria ”Cutia cu aripi”: kit-ul pentru cuib.

Pentru că s-a redus considerabil numărul arborilor scorburoși din habitatele antropice, s-au împuținat și locurile de cuibărire ale păsărilor care preferă scorburile pentru creșterea puilor. Astfel, este indicat să montăm cuiburi artificiale de tip ”scorbură” pe arborii mai subțiri din grădinile noastre, din spațiile verzi sau pe zidurile clădirilor.

Este important să fie un cuib cu un volum potrivit și corelat cu dimensiunile orificiului de intrare; dacă dimensiunile nu sunt corecte, cuibul nu va fi ocupat de păsări – va rămâne doar o căsuță decorativă. Cuiburile noastre sunt testate cu succes și corespund cerințelor ecologice și biologice ale speciilor țintă.

Pe scurt, prin aceste kit-uri propunem mai mult decât o activitate din zona ”arts and crafts”: este o invitație de a petrece timp offline, mai aproape de natură.

Care este reacția publicului cu privire la ele?

Am primit reacții foarte bune, mai ales din partea celor care cunoșteau deja activitatea noastră. Pentru publicul larg este nevoie de mai multă popularizare a acestor activități, dar și de educație – să înțeleagă care sunt criteriile după care se orientează atunci când cumpără un astfel de obiect (cum ar fi cuibul), dacă vor să fie și util păsărilor, nu doar cu rol decorativ.

Care sunt planurile voastre de viitor?

Pentru viitor ne propunem să dezvoltăm și alte kit-uri care să aibă la bază produse marca Hortieco deja testate. De asemenea, luăm în calcul să realizăm și conținut video pentru popularizarea subiectului și educarea publicului larg în ceea ce privește protejarea păsărilor sălbatice în special și a naturii, în general, cum ar fi acest video cu răspunsuri la întrebări frecvente despre hrănitori.

Să montezi o hrănitoare sau un cuib reprezintă un prim-pas de a te apropia de păsări. Apoi ai putea merge pe teren să studiezi păsările din alte habitate.

Pentru copii și nu numai, ”birdwatching-ul” este un exercițiu foarte bun pentru dezvoltarea răbdării și a atenției la detalii, o ocazie de a petrece timp în natură și de a se înfiripa o pasiune din care să faci o profesie mai târziu. De exemplu: soțul meu, care a început să meargă în tabere de ornitologie de la 11 ani, a ajuns ca la 30 să susțină o teză de doctorat bazată pe cercetări legate de păsările utile din ecosistemele horticole.

Ne dorim ca prin ceea ce facem la Hortieco să ducem mai departe acest mesaj, dincolo de aspectele pragmatice ale unei mici afaceri: iubiți natura și protejați-o. Iar natura vă va răsplăti.”

___________________________________________

Mimi și Cosmin au fost generoși și au dorit să ofere cititorilor blogului meu un cod de reducere de 10% pentru produsele Hortieco achiziționate până la finalul anului.

Reducerea se cumulează cu alte reduceri. Vă rugăm să introduceți codul LAURA10 în secțiunea de comentarii, atunci când plasați comanda, iar noi revenim pe mail cu factura cu suma modificată (-10%), urmând să faceți plata după primirea facturii cu prețul redus.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.