Festivalul Filmului European, București, 2025

Azi e 9 mai, Ziua Europei, ziua când celebrăm cu toții cultura și diversitatea europeană la care ne dorim să aderăm în continuare, în pace și armonie alături de toate popoarele. Eu am început cu sărbătoritul de-aseară, când am participat la deschiderea oficială a Festivalului Filmului European. Evenimentul a debutat cu o gală specială și cu proiecția filmului O neașteptată întrezărire a unor lucruri profunde / A Sudden Glimpse to Deeper Things, regizat de Mark Cousins – peliculă distinsă cu Globul de Cristal pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de la Karlovy Vary.

Documentarul (re)compune portretul unei artiste remarcabile, pictorița scoțiană Wilhelmina Barns-Graham, recunoscută pentru contribuția sa semnificativă la arta abstractă britanică a secolului XX și asociată cu Școala de la St Ives, un grup de artiști care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, au contribuit la definirea unei estetici distincte în arta britanică, influențată de peisajul și lumina specifică regiunii Cornwall. (sursa: comunicat de presă Institutul Cultural Român).

Mi-a plăcut modul în care documentarul surprinde felul în care funcționa mintea artistei Wilhelmina Barnes-Graham – cu o capacitate aparte de a vedea dincolo de aparențe, de a observa detaliile fine, formele și texturile care alcătuiesc obiectele sau peisajele – precum și talentul ei de a descompune un întreg în elemente esențiale. Ce-am mai aflat din film e că artista avea o percepție sinestezică asupra lumii, asociind culorile cu litere sau cifre, aspect ce se regăsește foarte mult în lucrările sale.

Un moment definitoriu pentru viziunea ei artistică a fost excursia la ghețarul de la Grindelwald, care i-a influențat profund creația ulterioară – în lucrările de după Elveția, Wilhelmina Barnes-Graham a inclus în picturile sale experiența ei cu ghețarul, prin redarea transparenței, nuanțelor, muchiilor și profunzimilor acestuia.

Festivalul continuă cu proiecții la Cinema Elvire Popesco (9-15 mai) și Cinemateca Eforie (9 – 11 și 16 – 18 mai) și în alte nouă orașe din țară:

  • Brașov (9 – 11 mai, Centrul Cultural Reduta),
  • Timișoara (15 – 18 mai, Cinema Studio),
  • Sfântu Gheorghe (17 – 18 mai, Cinema Arta by Cityplex),
  • Botoșani (22 – 25 mai, Cinema Unirea),
  • Deva (23 – 25 mai, Centrul Cultural Drăgan Muntean),
  • Iași (23 – 25 mai, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii),
  • Chitila (30 mai – 1 iunie, Amfiteatrul din Parcul Valea Mangului),
  • Târgu Jiu (30 mai – 1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu)
  • Târgu Mureș (30 mai – 1 iunie, Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia).

De 29 de ani, cu fiecare ediție nouă a Festivalului Filmului European îi spunem Uniunii Europene „La mulți ani!” de ziua ei. (…) Ne străduim mereu să aducem în festival filme variate, relevante, uneori provocatoare, dar o facem întotdeauna cu bună credință și cu dorința de a netezi drumul către înțelegerea diversității ce caracterizează continentul european.”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, în cadrul conferinței de presă de la sediul ICR.

Festivalul continuă tradiția de a avea un ambasador, un regizor român care propune o viziune originală asupra temei ediției:

„Am conceput un film-manifest („Rectangular Sun”) care să portretizeze esența universală, holistică, transformatoare a cinematografiei, nu forma adesea locală. Cinema-ul este un soare dreptunghiular care trezește imaginația colectivă. Lumina emanată de ecranul-poem nu este o formă de escapism, ci o formă de regăsire. Fiecare dintre noi poartă un cinema interior. Un festival cinematografic declanșează un nou anotimp creativ care ne face mintea, trupul, spiritul să renască.” a declarat regizoarea și artista Ioana Mischie, realizatoarea spotului ediției 29.FFE.

Ediția din acest an a Festivalului Filmului European, curatoriată de criticul de film Cătălin Olaru, reunește peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate în premieră națională) și 2 selecții de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premieră națională. Printre filmele din selecție se numără 11 documentare, 13 filme regizate de femei și 2 filme – coregizate de femei.

Proiecțiile de filme vor fi completate de discuții cu echipele filmelor și întâlniri cu invitații speciali.

„Dincolo de întâlnirea cu cele mai relevante filme noi din spațiul european, FFE e și locul de întâlnire al cinefililor cu cineaștii din spatele camerei. La București, ne bucurăm de prezența regizoarei portugheze Margarida Cardoso, care va participa la 2 sesiuni de întrebări și răspunsuri. Acestea vor avea loc la finalul proiecțiile filmelor „Yvone Kane” (2014) și „Banzo” (2024), revelația tăcută a celei mai recente ediții a festivalului de la Karlovy Vary. (10 mai, la Cinemateca Eforie).

De la întâlnirea cu publicul nu va lipsi nici regizorul Dragoș Turea, cunoscut publicului român mulțumită debutului său în lungmetraj, „Grădina sovietică”. Acesta va prezenta în premieră mondială noul său documentar, „Arma secretă”, investigație filmată parțial în Ucraina, în plin război. (13 mai, la Cinema Elvire Popesco).

Un ultim film găzduit de Cinema Elvira Popescu este câștigătorul marelui premiu al IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), documentarul „1489” realizat de Shoghakat Vardanyan, și ea prezentă la București, dedicat unei alte conflagrații, cel de-al doilea război din Nagorno-Karabah.  În ciuda șanselor tot mai firave ca fratele ei să mai fie în viață, tânăra cineastă din Armenia nu se oprește din căutări, dovadă că luptele care contează trebuie duse până la capăt (15 mai, la Cinema Elvire Popesco).” a declarat Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE.

În București, Festivalul se încheie pe 18 mai, cu 100.000.000 / Cent mille milliards, filmul lui Virgil Vernier, căruia 29.FFE îi dedică un mic medalion. Pe lângă filmul din închidere vor mai fi proiectate Sophia Antipolis și scurtmetrajele Imperial Princess, Sapphire Crystal și Orléans.

Virgil Vernier este un regizor, scenarist și actor francez de origine română, una dintre vocile noi și distincte ale cinematografiei franceze – un observator atent al Europei globalizate, ale cărui lucrări îmbină ficțiune, documentar și mit.

Tot în închidere va fi acordat și Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate, care se acordă filmului care întrunește cele mai multe voturi din partea cinefililor, pe site-ul www.ffe.ro.

În București și Timișoara biletele pot fi achiziționate de la casele de bilete ale acestora sau online, de pe platforma Eventbook, iar pentru Sala Luceafărul, de la casa de bilete și online, de pe www.bilet.ro. În celelalte orașe, accesul la proiecții este gratuit.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.