S.L.I.M. – Brunch & Listen #2: banchet literar și brunch comunitar
Acum două săptămâni am participat la un club de carte inedit: S.L.I.M Brunch & Listen #2. Banchet literar și brunch comunitar. Inițiatoarea este Anca Spiridon pe care eu o știu de mult timp din domeniul de PR artistic și pe care o apreciez pentru evenimentele non-conformiste pe care le inițiază sau le curatoriază.
Anca descrie acest club de carte alternativ ca pe un „experiment culturalo-culinar al Societății de Lectură Intermitentă Macondo (S.L.I.M)”, unde oamenii se adună să citească cu voce tare, să discute și să mănânce.
Lectura are o problemă de imagine. Până și pentru persoanele care citesc relativ frecvent, unele dintre cuvintele care sunt asociate cu această activitate creează o atmosferă intimidantă: disciplină, elitism, critică, investiție de timp și bani și așa mai departe.
Societatea de Lectură Intermitentă „Macondo” propune o abordare mai relaxată, pornind de la premisa că lectura face casă grozavă cu obiceiuri simple, fără încărcătura emoțională și intelectuală pe care o au cărțile: mersul pe jos, savurarea unei cafele în oraș, călătoriile cu transportul public, lucruri cotidiene, imprevizibile, pe care nu le programăm cu atenție și la care nu ne gândim prin filtrul „dezvoltării personale” sau al „capitalului de imagine”.
S.L.I.M. propune activități care forțează definițiile unui club de lectură: fără liste, fără luări de cuvânt publice mai mult sau mai puțin obligatorii, fără limite de timp, fără presiune și fără stres. Împletim lectura, discret și elegant, cu plimbări prin parcuri, cu după-amieze relaxante cu prietenii, în spații confortabile și remarcabile din București, cu arta și cu viața de zi cu zi. Cărțile au loc și timp în rutina noastră, trebuie doar să găsim moduri de a le acomoda, împreună.
Evident, cum mie îmi place să merg la cluburi de carte și îmi place și mâncarea, m-am înscris și eu și, cu mult entuziasm, am pregătit ceva bun și am ales pentru lecturare un fragment din Soarele negru de Bogdan Alexandru Stănescu, tematica fiind „autori români contemporani”. Draga de Anca m-a întrebat când o să vin să citesc un fragment din romanul meu, dar eu am o reținere în a citi ceva de mine la un eveniment care nu este special organizat pentru asta și i-am și spus că m-am dus acolo pentru a-i asculta pe alții, pentru a face cunoscut alt autor și nu pentru a-mi face mie reclamă.
După partea de lectură, am discutat și despre ultima carte citită și mi-a plăcut acest exercițiu, pentru că mereu aflu de cărți noi sau am ocazia să pătrund în bucătăria literară intimă a cuiva, să aflu ce-i place, ce a apreciat la o anumită lectură sau ce autori cunoaște.
Pentru partea de mâncare eu am pregătit două platouri ca să respect tema de „masă comunitară primăvăratică, simplă, dar încărcată cu delicii”.
- un platou cu ouă fierte pe frunze de salată, crackers (biscuiți sărați cu brânză), bastonașe de morcovi și castraveți.
- un platou cu „tablă de șah” din două feluri de brânză și castraveți, două soiuri de ridichi și un „loaded hummus” (hummus cu garnituri) cu cubulețe de roșii, castraveți și ceapă roșie, pătrunjel tocat, măsline fără sâmburi feliate și boabe de rodie. Am presărat cu zaatar și cu puțin ulei de măsline.
- o cremă de urdă făcută din urdă, smântână, mărar tocat, ceapă verde tocată și sare.
S-au mai adus niște salate absolut delicioase (una din rădăcinoase a fost vedeta după-amiezii), salată cu cuș-cuș, mâncare de mazăre, hummus, legume, ridichi murate și brioșe făcute în casă.
Centrul Cultural Armean e o oază de liniște și cultură din inima cartierului Armenesc și mi se pare un loc minunat pentru a organiza cluburi sau evenimente de carte, cu gazde prietenoase și spațiu aerisit și frumos. Dacă faceți vreodată vreun club de carte cu un autor armean (Narine Abgarian, de exemplu) sau despre români de origine armeană (am reținut Jeni Acterian, Ana Aslan pentru că făceau parte dintr-o expoziție intitulată „Revoluționare – femei armene care au schimbat lumea”), vă recomand să contactați Centrul Cultural Armean și să-mi spuneți și mie ca să vin și eu 😉