Pentru tinerele mame

Pentru ca acum cateva zile v-am postat o lista cu sugestii pentru bagajul de maternitate, una destul de extinsa, de altfel, m-am gandit sa revin cu o lista mai scurta. De data asta nu e compilata de mine, ci de doctorul Dumitru Gheorghiu intr-o carte din 1970 intitulata “Pentru tinerele mame” si publicata la Editura Medicala. Da, 1970, nu ati citit gresit, si pe vremea aceea se publicau carti despre sarcina si nastere, destul de restranse in informatie stiintifica (oricum putina la acea vreme) dar abundente in exprimari de genul “una din realizarile de seama ale regimului nostru socialist pe taramul ocrotirii sanatatii este asistenta medicala gratuita, asigurata de un personal calificat, care se acorda tuturor femeilor gravide in timpul sarcinii, la nastere si in timpul lauziei”.

Deci, iata lista propusa de venerabilul domn doctor pentru gravidele din 1970:

“Indata ce a intrat in luna a noua, femeia poatept-tinerele-mame3 oricand naste. De aceea, este bine sa-si pregateasca din timp trusa cu lucrurile necesare in timpul internarii ei la maternitate. Aceasta trebuie sa cuprinda: 2-3 prosoape, sosete, batiste, o basmaluta, obiecte de toaleta – pasta, periuta de dinti, sapun, periuta de unghii – eventual un lucru de mana si 2-3 carti de citit. La acestea se mai pot adauga: o cana sau un pahar si o lingurita, iar ca alimente 1-2 lamai si putin zahar pentru limonada. In rest, gravida va primi tot ce este necesar in maternitate.
Pentru aducerea nou-nascutului acasa, gravida va pregati un schimb de scutece, o camasuta, un pieptaras, o jachetica, o caciulita subtire si una de bumbac, o paturica de molton. Acestea vor fi puse in dulap si sotul va fi incunostintat de unde sa le ia cand va fi nevoie.”

Dupa cum vedeti, lucrurile in loc sa se simplifice cu vremea, s-au complicat 😀 asa ca doamnelor, voi decideti ce anume puneti in geanta de maternitate, dar intrebati si medicul inainte, ca nu cumva sa primiti “tot ce este necesar in maternitate.”

Domnul doctor face si o lista cu lucrurile pentru bebe pe care trebuie sa le aveti acasa (la fel de amuzanta pentru femeile de azi) dar despre asta, in alt episod 😉

0 Comment

  1. alexandra says: Reply

    Mama mea a nascut ieri si nu stiiu cxe trebuie sa-i duc la maternitate …….ma puteti ajuta va rog??????:D:D:D

  2. frunzalaura says: Reply

    Alexandra,
    Daca citesti mai in josul paginii (a treia postare), ai acolo o lista mai extinsa cu lucrurile de care ar avea nevoie in spital o femeie care tocmai a nascut. Eu cred ca totusi cel mai bine este s-o intrebi direct de ce are nevoie, s-ar putea sa fi primit deja unele lucruri si sa aiba neaparata nevoie de altele.

Leave a Reply