Experiența mea cu granulele de chefir de apă

Acum mai bine de șase luni, o prietenă de-a mea a descoperit granulele de chefir de apă (ciuperca de chefir) și m-a convins și pe mine să le încerc. Tot de la ea am gustat prima oară o băutură făcut cu chefir de apă și mi s-a părut delicioasă, așa că am vrut neapărat să încerc și eu. Prietena mea mi-a trimis atunci și ciupercă de chefir de lapte și de apă și de atunci tot experimentez.

Cu ciuperca de chefir de lapte am dat greș foarte repede. Nu aveam de unde să cumpăr lapte proaspăt pentru a face chefir și nici membrii familiei mele nu s-au dat în vânt după chefirul obținut, așa că am renunțat. Borcanul cu ciuperca a stat o vreme prin frigider, am mai spălat-o, am mai hrănit-o cu lapte de 4% grăsime de care am găsit în magazine, până când i-am făcut vânt.

Cu ciuperca de chefir de apă a fost altă poveste, însă, pentru că îmi plăcea băutura rezultată, plus promisiunea că o cură îndelungată va ajuta la ameliorarea problemelor gastro-intestinale pe care le am. Așa că am continuat să fac chefir de apă, chiar dacă nu-mi ieșea mereu și uneori sfârșeam prin a arunca toată băutura la chiuvetă.

Rețetă chefir de apă

Rețeta clasică e următoarea: 6 linguri de zahăr, 6 linguri de granule, 2 felii de lămâie, 10 stafide sau boabe de strugure (de departe, prefer cu struguri proaspeți, cea cu stafide miroase groaznic, mai ales că nu prea am găsit stafide nesulfurate) și 2 litri de apă.

Se pune zahărul și 300 ml de apă într-un borcan mai mare (minim 3 litri) și se amestecă până se dizolvă zahărul. Se adaugă granulele, boabele de strugure și lămâia și restul de apă. Se lasă la fermentat, amestecând zilnic. Teoria zice că se pune la întuneric, eu am lăsat borcanul pe masă în bucătărie pentru că mi-am dat seama că dacă îl pun în cămară, uit de el.

Vara fermentarea avea loc mai repede, uneori și de pe o zi pe alta. Iarna a durat și până la 4 zile. Uneori iese mai acidulată, alteori, nu. Uneori e mai parfumată, alteori miroase puternic a drojdie. Granulele astea de chefir de apă sunt foarte capricioase! După ce băutura e gata, se strecoară și se ține la frigider în sticle de plastic sau de sticlă.

Capriciile granulelor de chefir de apă includ și să nu fie spălate cu apă de la chiuvetă, să nu fie manevrate cu unelte din metal și (în teorie) să nu fii supărat sau nervos când umbli cu ele, pentru că îți preiau starea și nu se mai activează.

Întreținere granule chefir de apă

Când nu le folosești, granulele se țin într-un borcan, acoperite cu câteva linguri de zahăr. O dată la câteva zile, se spală cu apă plată și se pun la loc, alimentându-le cu zahăr. Ele cu asta se hrănesc și (iarăși în teorie), zahărul acela nu ajunge în băutură. Uneori poți să pui o grămadă de zahăr și băutura să nu fie dulce mai deloc, pentru că granulele consumă tot zahărul.

Când sunt fericite și hrănite, ele se înmulțesc. Atunci le poți da și prietenilor. Mie nu mi s-au înmulțit foarte tare, am avut și eșecuri, la un moment dat a trebuit să arunc toate cristalele și s-o iau de la zero. Noroc de prietena mea că mi-a trimis alte cristale de chefir de apă, că altfel nu mai ajungeam să vă povestesc despre asta.

Când se manevrează, se folosesc doar vase din lemn, sticlă sau plastic. Nu trebuie să le atingă deloc metalul, pentru că asta le afectează. După ce le folosești și strecori băutura, le speli bine cu apă plată și le depozitezi. E bine să ai două tranșe, ca să lași la odihnit una dintre ele, cât cealaltă lucrează.

Experimente

Eu am încercat să fac chefir de apă și cu alte fructe, cu stafide, fără lămâie, cu miere. Nu mi-a ieșit nimic satisfăcător, așa că o să continui doar cu rețeta de bază cu struguri și două felii de lămâie. Alternativ, mai poți adăuga diverse sucuri proaspete sau siropuri de fructe, după ce e gata.

Ce v-am povestit eu aici e din auzite și testate. Nu sunt foarte convinsă că aceste granule de ciupercă de chefir au proprietăți miraculoase, dar știu că, în general, anumite drojdii sunt benefice pentru organism, așa că eu voi continua să beau chefir de apă atât timp cât îmi iese și îmi face plăcere.

A mai încercat cineva ciuperca de chefir, de apă sau de lapte?

37 Replies to “Experiența mea cu granulele de chefir de apă”

  1. Am aflat ceva nou. Interesant. Mulțumesc.

  2. Violeta.argatu says: Reply

    Eu am renunțat la cea de apă. Fac doar cu cea pt lapte. Am prea mulți copii de crescut . Cu tot cu ciuperci :)))
    Am resuscitat-o și eu la un moment dat, dar nu mai bea nimeni în afară de mine. Parcă vara are alt farmec. Si da….si eu m-am întors la metoda de bază: zahăr,stafide,lămâie. Doar asa i-a mers ca la început.

    1. Laura Frunză says: Reply

      Da, vara clar e mai bună! Îmi aduc aminte de cea în care ai pus roiniță, tare gustoasă a mai fost! Eu o mai resuscitez din când în când, ca să nu moară până la vară 😀

      1. Violeta.argatu says: Reply

        Mai are o prietenă, văd că ea nu se lasă. Dar nu te culca pe o ureche :)).
        Când ai prea multă, vâră la congelator din ea.cică ține 6 luni. Măcar 3 linguri 🙂

      2. Petcu Marinel says: Reply

        Buna ziua!
        Ma ajuta si pe mine cineva cu niste granule de apa? Sunt din Bucuresti.
        Am avut cand eram mic si tare imi placea sa le hranesc.
        Multumesc anticipat!
        Email. marinel.petcu21@gmail.com

  3. Am și eu, de-amândouă – și de lapte și de apă.
    Pe cea de lapte o înmulțesc cu spor în lapte pasteurizat din comerț (am folosit chiar și 1,5% când asta era tot ce aveam în casă) și îi merge bine. Rezultatul e delicios și nu mă balonează.
    Pe cea de apă …. încă nu i-am prins șpilul și mi se pare pretențioasă. Dar îi voi da de cap. Eu am doar vreo două linguri de cristale așa că nu pot sa fac 2l de apă. Îi pun la ochi cam 1l de apă, 3 linguri de zahăr și cîteva stafide. După 1-2 zile o strecor, o pun într-o sticlă ce se închide ermetic, în care îi pun un vârf de cuțit de ghimbir și o mai las o zi să stea pe frigider – să fermenteze puțin. E delicioasă. Granulele strecurate nu le spăl – le pun în altă tură de apă cu zahăr și stafide.
    În aceeași idee am și o ciuercă de kamucha – dar cu asta mă simt și mai pierdută.

    1. Kombucha vreau si eu sa incerc. Ti-a iesit bautura in vreun fel sau nu iese deloc?

      1. Nu sunt decisă – are mirosul ușor de oțet pe care am înțeles că ar trebui să îl aibe, am gustat și e dulce la gust. Mă așteptam să se inmulțească „turta” aia și nu pare. Trebuie să mai citesc. E drept că o am doar de vreo 10 zile – poate ar trebui să mai aștept.

        1. Posibil să se înmulțească mai greu. Nici mie nu prea mi se înmulțește chefirul, dar își face treaba. Am înțeles că trebuie mai mult zahăr ca să se înmulțească, deci probabil aș putea și s-o pun la înmulțit în apă cu o concentrație mai mare de zahăr.

        2. Alexandra A. I Ionescu says: Reply

          Am citit undeva ca dacă mănânci 3 săptămâni dimineața pe stomacul gol kefir cu semibte de in ți se curată colonul. E adevărat? A încercat cineva?

        3. Cornelia Ciubuca says: Reply

          Da. Folosim zilnic de 15 ani.

          1. Florii Gheorghe says:

            Buna ziua. As dori si eu ciuperca de apa pentru ca sa imi prepar acasa si sa o inmultesc. Ma puteti ajuta cu o donatie? Sau chiar contracost. Sunt din zona Ploiestiului.

  4. Mai aveam ceva de spus, bătrânețile – deh, am înțeles că mierea e un mare NO-NO în viața acestor ciuperci (din cauza proprietăților antispetice și antibiotice ale acesteia) și că fructoza le-ar face mai fericite decât zahărul

    1. Am să încerc și cu fructoză, poate reușesc să le înmulțesc!

  5. Buna!
    Si eu cochetez cu chefirul de ceva timp si m-am documentat si cautat retete straine foarte multe. In toate informatiile gasite, orice tip de fructe vrei sa folosesti sa te asiguri ca mereu pui 2-3 felii de lamaie sau portocale pt a ajuta fermentatia si niciodata nu folositi fructe cu pulpa moale. Cateva exemple de bauturi cu kefir: mar, ananas, gutuie in combinatie cu felii de lamaie sau portocale. uneori am facut dor cu felii de lamaie sau doar de portocale daca nu aveam alte fructe prin casa.
    Si nu inteleg de unde regula asta a vanzatorilor ca iti sunt necesare 3 linguri de kefir pe litru de apa. Eu fac chefir de atat timp si nu am mai mult de 1 lingura pe litru in sticla si imi iese foarte bine, de pe o zi pe alta (se recomanda sa lasati la fermentat 3 zile, intr-o camara intunecoasa, pt a va bucura cu adevarat de proprietatile acestei ciuperci minunate).
    Succes si savurati cu mare drag!

    1. Buna seara
      De unde se poate cumpara aceste cristale?
      Multumesc

      1. Bună ziua! De unde sunteți? Aș putea să vă ajut, dacă suntem din aceeași localitate! Mulțumesc!

        1. Doresc si eu sa achizitionez

    2. Elena Cristina Gaita says: Reply

      De unde aveti granulele?Multumesc!

  6. Daniela Cristina Lupascu says: Reply

    Buna seara, sunt si eu interesata de aceste cristale. Am baut acum 20 de ani, dar nu stiam ce beau. Imi poate da cineva din Iasi? Multumesc.

    1. Daca mai aveti nevoie de cristale, am disponibile..proaspat crescute si hranite 🙂

      1. Bună seara!
        Doresc și eu cristale pentru kefir de apă.
        Adresa mea de email este mihaela85balan@yahoo.com
        Mulțumesc frumos!

      2. Buna seara . Va rog am si eu nevoie de cristae de apa. Multumesc!

  7. Elena Cristina Gaita says: Reply

    Buna!Imi poti spune,te rog,de unde pot procura granule de chefir.Am avut si au scazut considerabil in decurs de un an.Acum caut si nu stiu de unde pot lua,sa fiu sigura ca-s bune.Imi poti da un sfat,te rog?

    1. Laura Frunză says: Reply

      Le aveam de la o prietena. Din pacate nu mai am acum, le-am pierdut. Nu stiu ce s-a intamplat, dar au murit si nu am reusit sa le resuscitez.

  8. Buna ziua
    Ma poate ajuta cineva si pe mine sa cumpar o doza de cristale de apa ?
    Am folosit de cativa ani dar le-am pierdut. Acum as vrea sa incep din nou o cura.
    Adresa mea este: selekeni@yahoo.com

  9. Andreea Birladeanu says: Reply

    Eu pun o linguriță de zahar și o linguriță de granule de apa la o cana. Și mi s-au înmulțit în neștire într-o săptămână. Acum realizez ca le pun prea mult zahăr. Culmea e ca după 24 de ore e acra. Scum nu știu ce sa fac cu atâtea granule. Se pot consuma în salate fără sa afecteze organismul?

    1. Buna seara ! As vrea si eu niste granule de chefir .. sa incerc sa i dau baietelului meu

      Ca am inteles ca e f bun pt organism … de unde pot lua ? Multumesc

  10. Buna ziua ad dori sa incerc di eu aceste granule

    1. Buna ziua, as dori sa incep si eu cultura cu aceste cristale de apa, dar am gasit de cumparat la un pret foarte mare. 100 200 de lei. Aveti cumva idee unde le pot gasi mai accesibil? Va multumesc. In Bucuresti 0721563421.

  11. Cristina Maria says: Reply

    Buna ziua, poatecineva saimi trimita si mie granule de kefir de apa?
    Multumesc!

  12. Bună ziua
    As dori și eu cristale japoneze
    Ma ajuta cineva?
    Sunt din București

  13. buna ziua, doresc si granule de kefir de apa, ale mele nu mai sunt bune. Doresc sa primesc nu sa cumpar daca se poate. Cele pe care le -am cumparat nu au mers foarte bine. Tel 0771381288, Bucuresti, s2. Multumesc mult

  14. Buna ziua,

    As dori si eu niste cristale de kefir, daca ma poate ajuta cineva. Sunt din Brasov, mandru89bianca@gmail.com
    Multumesc!

  15. Buna ziua tuturor,
    As dori si eu cristale de apa..sunt din Bucuresti, va las numarul meu : 0722647838.
    Multumesc anticipat celor care doresc sa doneze.

  16. Buna ziua,
    Vreau si eu granule de Kefir si granule de apa, va rog!
    Sunt din Constanta. Telefonul meu este : 0727858220.
    Va multumesc anticipat!

  17. Coman Angela says: Reply

    Buna
    Doresc si eu granule de apa
    Sunt din Urechesti Bacau
    0787660112
    Multumesc

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.