Diversificarea bebeluşului – compot din fructe de toamnă

DSC07199

Pentru gustarea Elizei sau chiar ca desert eu îi mai dau fructe proaspete (mănâncă pere şi struguri cu multă plăcere). Azi am făcut piaţa şi i-am făcut Elizei un compot din fructe de toamnă. Eliza are aproape un an şi abia i-au spart primii dinţişori, aşa că încă mănâncă multe feluri de mâncare pasate. Dacă bebeluşii voştri au mai mulţi dinţişori sau aţi optat pentru auto-diversificare, le puteţi da direct cuburile de fructe să le ronţăie singuri.

Aveţi nevoie de: 2 mere, 1 pară şi o gutuie. Folosiţi fructe româneşti din piaţă sau chiar de la ţară, dacă aveţi posibilitatea. Puteţi folosi şi prune, dacă aveţi la îndemână. Pentru un piure mai fin, vă recomand să decojiţi prunele înainte de a le pune cu celelalte fructe.

DSC07149

Le tăiaţi cu un instrument ca acesta, special pentru tăiat merele, sau cu cuţitul şi le curăţaţi de coajă.

DSC07151

Tăiaţi fructele în cubuleţe de aproximativ aceeaşi dimensiune.

DSC07152

Puneţi pe foc o oală cu apă şi zeama de la jumătate de lămâie. Când dă în clocot, adăugaţi fructele. Dacă aveţi posibilitatea, fierbeţi fructele la un aparat de fiert cu aburi şi pasaţi cu suc de citrice sau suc de mere proaspăt stors.

DSC07157

Puneţi fructele îmbibate de zeamă într-un vas şi pasaţi. Zeama o puteţi bea voi, e delicioasă fierbinte, mai ales într-o zi de toamnă mohorâtă. Dacă simţiţi nevoia, o puteţi îndulci cu puţină miere sau zahăr.

Am presărat foarte puţină scorţişoară şi i-am dat mândrei la gustarea de la ora cinci. A mai rămas o porţie şi am băgat-o la congelator. Ca alternativă, puteţi pune un beţişor de scorţişoară sau un vârf de cuţit de scorţişoară măcinată la fiert odată cu fructele.

DSC07199

Acest compot mai poate fi servit şi amestecat cu iaurt sau cu cereale, pentru micul dejun. Recomand cerealele Măciniş pentru lăptic de la Solaris Plant. Le fierbeţi separat şi apoi le amestecaţi cu piureul de fructe.

3 Comment

 1. Stefan says: Reply

  Ce imi place la tine este faptul ca pui imagini de pe parcursul procesului tehnologic. Hmmm, nu ai spus de unde se poate procura unealta smechera?

  1. frunzalaura says: Reply

   Buna, unealta smechera e primita cadou dar e cumparata din magazinele tip TCM. E utila atunci cand ai copii si le dai repede fructe, pana stai sa tai marul in feliute si sa ii scoti cotorul, te apuca batranetea 🙂

 2. am si eu instrument d-ala smecher! ;; )
  [e foarte bun, eu il folosesc cel mai adesea la mere]

Leave a Reply