Cartea de miercuri – Povestea lui Peter Rabbit

Cartea pe care v-o recomand azi nu se găseşte tradusă la noi, dar cred că orice mamă care ştie puţină engleză o poate citi copilului traducând-o din mers. Eu am făcut rost de ea prin bunăvoinţa unui coleg care mi-a adus-o din USA dar o puteţi comanda şi de pe Amazon. Există zeci de variante, fie poveştile individuale, fie o antologie completă cum este a mea. Poveştile sunt simple, cu aventuri şi final fericit, iar ilustraţiile, desenate chiar de autoare sunt atât de frumoase, încât copiii vor avea impresia că sunt chiar acolo.

Volumul The Complete Tales of Beatrix Potter cuprinde toate cele douăzeci şi trei de poveşti şi poezii cu Peter Rabbit, un iepuraş năzdrăvan care nu-şi ascultă mama şi intră în tot felul de încurcături. Textele sunt complete şi însoţite de ilustraţiile originale, atât alb negru cât şi color. Fiecare poveste este însoţită de o notă explicativă, întrucât deseori Beatrix Potter vorbea de locuri, oameni şi animale din viaţa ei.

“Dacă am făcut ceva – chiar şi puţin de tot – ca să ajut copilaşii să aprecieze plăcerile simple şi cinstite ale vieţii, atunci am făcut şi eu ceva bun” spunea Beatrix Potter despre munca ei scriitoricească. Cărţile ei au fost traduse în treizeci de limbi (din păcate nu şi în română, sau poate nu ştiu eu) şi continuă să fie un succes la public chiar şi acum, la peste o sută de ani după ce au fost scrise.

Despre viaţa lui Beatrix Potter s-a făcut chiar şi un film, cu Rene Zellweger în rolul principal şi cu inserţii de animaţie care vă fac să daţi fuga să cumpăraţi cărţile.

0 Comment

 1. Pare draguta si cu desene minunate…Noi de doua zile am inceput sa citim literatura sovietica pentru copii – Suteev Betisorul Nazdravan…Nu-mi inchipuiam ca poate aduce atata bucurie copiilor

  1. Laura Frunza says: Reply

   Literatura sovietica pentru copii e foarte reusita. Vezi numai Aventurile lui Habarnam cat succes a avut, si nu e singura!

 2. ceska777 says: Reply

  E a doua carte pe care o comand la recomandarea ta dupa Puloverul de craiun cred ?
  Din ce am vazut pare sa fie interesanta, sper sa ii placa gazei. Noi am scapat putin fraul la DVD-uri si as vrea sa il smulg din fata tv-ului desi se uita numai la Cartea Junglei, Winnie&Co., Findus.
  PS
  Am vazut o carte, probabil de critica literara, ce face un fel de paralela intre Beatrix Potte si Harry Potter.

  1. Laura Frunza says: Reply

   Ceska, nu cred ca se poate compara Beatrix Potter cu Harry Potter 🙂 In afara de nume, nu au absolut nimic in comun. Inocenta povestilor si ilustratiilor din Peter Rabbit sunt mai presus de “magiile” din Harry Potter. Ambele carti au meritele lor, dar pentru alta varsta.

 3. ceska777 says: Reply

  Asta era titlul unei carti: de la Beatrix Potter la Harry Potter si cred ca era o paralela dincolo de numele autoarei si personajului, o comparatie intre lumea inocenta a copilariei acum 100 de ani si “basmele” de azi.

 4. am vazut filmul! si, intr-adevar, mi-am dorit din suflet sa am si eu cartile! : )

Leave a Reply