Ateliere culinare pentru copii

Am fost sâmbătă la un atelier culinar pentru copii şi cum e al doilea atelier de acest gen la care merg şi de care sunt destul de nemulţumită, am zis să-mi exprim aici câteva păreri, în speranţa că cine se bagă să organizeze aşa ceva le va citi înainte şi se va răzgândi sau se va pune serios pe treabă, se va documenta şi nu va face o varză din toate.

Dacă vrei să organizezi un atelier culinar:

 • asigură-te că ai spaţiul potrivit, cu zonă de joacă unde copiii pot face alte activităţi cât se coc/gătesc produsele finale
 • asigură-te că ai mobilier potrivit pentru copii. Un copil de patru ani nu va putea întinde aluatul cu sucitorul pe o masă care îi vine până la piept şi nici nu va putea sta confortabil pe un scaun de adult.
 • respectă categoriile de vârstă  – dacă faci grupă de 3-5 ani, atunci acceptă înscrieri doar pentru copii de 3-5 ani. Nu le spune celor mari să nu răspundă ei dacă ştiu şi nici nu-i obliga pe cei mici să se ferească de duelurile cu sucitoare ale băieţilor de 8-9 ani.
 • dacă nu ai 20 de sucitoare, 20 de planşete şi suficiente ingrediente pentru 20 de copii, nu chema 20 de copii!
 • nu pune copiii de 3-4 ani să lucreze în echipă. Iniţiativa e lăudabilă, dar în cele din urmă, personalitatea cea mai puternică din echipă va sfârşi prin a face totul iar ceilalţi doar se vor uita. Nu pentru asta au venit acei copii acolo şi nu pentru asta dau bani părinţii lor.
 • Dacă vrei să le arăţi/demonstrezi ceva, pune boluri cu ingrediente în faţa fiecărui copil. Mie nu mi-ar conveni să dau o sumă consistentă pe un atelier şi Eliza să stea la colţul mesei şi să nu ajungă la nimic (lucru care s-a întâmplat la un atelier la care am fost invitată, aşa că am trecut cu vederea, cred că dacă dădeam banii,  îi desfiinţam).
 • Spune-le părinţilor să vină cu şorţuleţe sau oferă tu nişte şorţuri de unică folosinţă (o simplă căutare pe google te va învăţa cum să faci şorţuri din pungi-maieu sau din saci de gunoi). Copiilor le place să se joace şi se vor umple din cap până în picioare de ingrediente. Un şorţuleţ ajută la protecţia hainelor şi nici nu costă o avere.
 • Nu te gândi că vei face faţă să acoperi vocile a 20 de copii, asigură-te că ai microfon dacă spaţiul permite. Dacă nu, fă ateliere mai mici. Un mediu intim e cel mai potrivit dacă vrei să îi înveţi ceva.
 • Foloseşte cuvinte pe înţelesul celor mici – dacă îi dai în sus şi în jos cu vitamine, carbohidraţi, minerale etc şi nu explici ce-s alea, i-ai pierdut din start.
 • Dacă ai de spus o poveste, învaţă povestea pe de rost, măcar orientativ, ca doar nu trebuie să o reproduci perfect, dar nu citi de pe foaie. Şi nu sta non-stop cu nasul în foaie!
 • Dacă nu-ţi plac copiii, nu organiza ateliere de niciun fel. Poţi fi foarte priceput/ă la ceva dar dacă nu ştii să transmiţi acel ceva şi copiilor, mai bine stai în banca ta.
 • Nu alege ingrediente nepotrivite pentru anumite vârste – la atelierul de sâmbătă au avut, de exemplu, o brânză groaznică, un soi de telemea de oaie foarte picantă şi sărată. Eu nu îi dau Elizei aşa ceva şi, din ce am remarcat, nici celorlalţi copii nu prea le-a plăcut.
 • Dacă nu ştii că nu se adaugă sare direct peste drojdie, nu organiza ateliere culinare.

6 Comment

 1. Buna seara Laura

  Te rog, pot reproduce articolul tau, indicand sursa, desigur, pe blogul meu?

  Multe multumiri si succes, imi place mult blogul tau!

  Giliola

  1. Laura Frunza says: Reply

   Bună, Giliola, mulţumesc pentru interes. Poţi reproduce parţial articolul (paragraful introductiv şi primele trei liniute, fără fotografie) urmând ca pentru restul informaţiei să directionezi cititorii spre sursa originală.

 2. well said!

 3. Mihaela Pop says: Reply

  Cred ca a fost un dezastru acolo. Ai mare dreptate. Eu nu am fost niciodata, la niciun fel de atelier, dar mi-as dori sa ii duc pe copii. Oricum speram ca nu vom nimeri si noi la un astfel de atelier!

 4. Of, of, of
  Inteleg perfect nemultumirile.
  Ne-am lecuit si noi cu atelierele de cand am fost in vara la un atelier organziat de cineva (imi scapa numele) in curtea de la Muzeul Antipa. Era cica un atelier de creat jucarii din materiale reciclabile. Si au venit cu PET-uri care inca mai aveau resturi in ele (cola de ex.) si domnisoarele puse acolo (ca de e cica usor sa stai cu copii – pe principiul la politica, la fotbal si la copii po,ate oricine sa se priceapa) nici nu observau ca unii din copii puneau gura pe acele sticle. Nu zic ca si doar din manuirea pet-urilor puteau sa puna manuta pe gura sticlei respective. Si parintii nu stateau cu copii…
  Asa ca MARE atentie! Se scot bani frumosi si relativ usor din aceste ateliere pentru copii, insa cu adevarat profesionisti sunt extrem de putini.

 5. sima says: Reply

  Multumesc ca ai tras un semnal de alarma, e bine de stiut.
  Copila mea are 3 ani si jumatate si inca nu am dus-o la asa ceva dar pe viitor vreau sa o duc.

Leave a Reply