Pentru ieşeni – Arca lui Noe

Ştiam de mai demult de acest loc, aşa că atunci când prietena mea a sugerat să mergem, am acceptat imediat. Am căutat pe internet mai multe informaţii şi fotografii dar nu am găsit (nici măcar pagina lor de facebook nu e prea bogată în poze), aşa că, odată ajunse acolo, am făcut poze special pentru voi.

Arca lui Noe e o anexă a Fundaţiei Izvor situată în comuna Bârnova şi este un spaţiu de joacă minunat pentru copii (eu aş zice că până în zece ani se pot distra frumos acolo), cu animăluţe (porcuşor, iepuri pufoşi, porcuşori de Guinea, căpriţe, ponei, păsări, o broască ţestoasă) şi unul dintre cele mai relaxante şi mai bine dotate locuri de joacă pentru copii în aer liber pe care le-am văzut. Unul dintre lucrurile care m-au frapat e cât de tare s-au străduit cei care l-au construit să fie distractiv pentru cât mai mulţi copii în acelaşi timp şi aici se vede diferenţa între un loc făcut pentru profit şi unul făcut, efectiv, pentru distracţia copiilor.

Să luăm, mai întâi groapa cu nisip – mare, cu nisip fin, cu o ladă plină de jucării variate pentru nisip.

DSCN5966 (Large)

DSCN6021 (Large)

Vizavi de groapa cu nisip e o pompă de apă cu două jgheaburi şi un uluc de unde copiii pot căra apă pentru castelele lor de nisip.

DSCN6019 (Large)

Există trei trambuline mari unde pot sări copiii:

DSCN5998 (Large)

Două căsuţe mici din şindrilă în care sunt diverse lucruri pentru copii (aragaz de jucărie, de exemplu):

DSCN5960 (Large)

Spaţii pentru căţărat, legănat, învârtit:

DSCN5956 (Large)

DSCN5975 (Large)DSCN5976 (Large)

DSCN5986 (Large)

O zonă mai largă unde copiii se pot da cu nişte triciclete cu remorcă dar foarte greu de manevrat. Sunt şi vreo două mai mici, şi o pantă mică pe care te poţi da la vale:

DSCN5981 (Large)

DSCN5991 (Large)

Un tobogan lung pus sub un nuc plin de fructe (toamna trebuie să fie nemaipomenit să cauţi nucile prin iarbă) pe care m-am dat şi eu pentru că părea distractiv (şi chiar a fost 😀 )

DSCN6032 (Large)

Câteva terase amenajate la umbră unde sunt cutii şi coşuri pline cu piese de Lego, şine de tren din lemn şi piese de puzzle din lemn:

DSCN6016 (Large)

DSCN6017 (Large)

O ladă cu costume de carnaval pentru copii (majoritatea animăluţe, dar era şi o pelerină de mag sau ceva similar, pentru adulţi) – erau curate şi nu miroseau a mucegai sau ceva, deci sunt întreţinute.

DSCN6014 (Large)

Măsuţe şi băncuţe la umbra pomilor, o toaletă ecologică Ecosave extraordinar de curată, diverse alte leagăne, căluşei, balansoare. Mulţi pomi, un vişin, pruni, un dud (plin de fructe, le-am dat câteva şi copiilor), nuci. Ici-colo câteva muşcate. Nişte decoraţiuni frumoase, puse cu drag, clopoţei de vânt, căsuţe de păsări, ghivece cu flori.

La cuştile animalelor, plăci cu informaţii despre respectivele animale:

DSCN5954 (Large)

Sfaturi:

Drumul: dinspre centru, mergeţi înspre Hanul Trei Sarmale, după han, faceţi la dreapta înspre Bârnova şi ţineţi tot înainte şoseaua asfaltată până vedeţi semnul de ieşire din Iaşi, mergeţi tot înainte până se face drumul în V (la baza V-ului e o troiţă şi un magazin), mergeţi pe latura din dreapta a V-ului până intraţi în sat, treceţi de Primărie, de Poliţie şi faceţi stânga pe drumul asfaltat pe care aveţi un indicator înspre Hamak. Aceea e strada Traian Vuia unde, la nr 44, se află Arca lui Noe. Dacă nu aveţi maşină, există şi un microbuz care merge până în comună şi de acolo mai mergeţi puţin pe jos.

Provizii: nu există niciun chioşc de unde să luaţi o sticlă cu apă, aşa că veniţi cu apa şi gustările de acasă. Sfatul meu e să luaţi mâncare de picnic pentru că nu se vor mai da duşi de acolo copiii.

Sfatul meu: păstraţi curăţenia locului, respectaţi jucăriile şi spaţiile de joacă. E atâta dragoste pusă acolo că e păcat să fie distrusă munca acelor oameni.

Există un semn că intrarea e 2,5 lei dar noi n-am plătit nimic, nu era nimeni acolo unde să plătim şi prietena mea mi-a zis că duminica e gratuit, dar nu am citit nicăieri oficial acest lucru. Accesul este permis vizitatorilor, la liber, doar sâmbăta şi duminica şi seara în timpul săptămânii, conform paginii lor de facebook. Ocazional, se organizează ateliere de meşteşuguri, şi chiar în perioada următoare (22-27 iulie) se desfăşoară ateliere pentru copii cu vârsta minimă de 9 ani, în colaborare cu Asociaţia Art-Meşteşugurile Prutului (împletituri din sfoară, olărit, ţesut la gherghef, cioplit geometric în lemn). Locul poate fi închiriat şi pentru zile de naştere. Nu se poate face grătar, nu există apă curentă nicăieri, aşa că organizaţi-vă în funcţie de acest lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Foarte frumos, imi place ca e organizat rustic, din materiale naturale, care au fost probabil la indemana proprietarilor. Felicitari organizatorilor!

  2. Multumesc Laura de recomandare. Chiar nu stiam de acest loc si pare minunat. Din ce scrii, sa inteleg ca se poate merge acolo numai seara, in timpul saptamanii?

  3. Locul asta e minunat. Il cunosc de cand m-am mutat in Barnova, adica de 4 ani. Doamna Elles face lucrurile cu dragoste si profesionalism. Copiii din sat au avut ocazia sa participe la niste activitati foarte bine organizate si facute cu atata daruire.
    Doua femei din Olanda fac ca traditiile populare romanesti sa mearga mai departe! Nu-i asa ca-i minunat!
    Sunt atat de multe de spus despre ele si despre toate faptele bune infiripate aici!

  4. Multumesc Laura de informatii, chiar nu stiam de acest loc. O sa merg poate prin august cand mai ajung in Iasi.

  5. Pingback: Traseu Timişu de Sus – cascada Tamina | Idei pentru mămici şi copii

  6. Totul e facut de voluntari si intrarea costa 2 lei dar voi n-ati platit pt ca nu aveati cui sa ii dati banii. Right…