O carte şi un cântec pe lună

Mi-a venit ideea spontan ieri când actualizam pe Goodreads ultimele cărţi citite, să fac un an întreg în cărţi şi melodii care conţin fie luna respectivă fie în titlu, fie acţiunea se petrece atunci. Oare reuşesc? Încep cu septembrie. Am terminat duminică Să nu aştepţi minuni de la luna septembrie de Sorin Holban, carte recomandată de o bloggeriţă care s-a retras momentan şi care a scris aşa frumos despre ea că m-a făcut curioasă:

“E povestea frumoasă a unui autor care și-ar vrea strigată povestea de iubire, de primă iubire, dar trebuie să își aleagă cu grijă personajele, să nu răscolească pulberi de fum. Doctorul Sabin, personajul sub care se ascunde scriitorul, descoperă în Laura, fetița care inventează crize de apendicită, chipul iubitei sale de odinioară, Olga, fata pe care viața i-o ascunsese în complicățeniile ei…. Sabin și fetița devin complici: ea îi sugerează să îi prescrie un “Doremifan”, să calmeze curiozitatea arțăgoasă a bunicii, poreclită Sf. Vineri.

Aș vrea și eu un “Doremifan” pentru aceste ultime dimineți de vară.” (Sursa: blogul La Fee Blanche)

Două citate pe care le-am găsit interesante/amuzante:

“Nu-şi mai putu opri plânsul. Lacrimile îi curgeau din streşinile mici ale ochilor, şi el le strivea cu pumnişorii încordaţi, pradă unei suferinţe reale, deşi lipsite de un suport logic. Mai exact spus, lipsite de un suport logic pentru un om matur, îşi continuă gândul Sabin. Fiindcă din punctul său de vedere, prin optica lui, lacrimile sunt întru totul întemeiate. Adesea, copiii ni se par lipsiţi de logică, pentru că am uitat să gândim ca ei. Şi nu mai ştim să reacţionăm spontan în faţa vieţii. Complim lucrurile, până la abstractizarea lor. Numai în copilărie sentimentele nu sunt cenzurate de prejudecăţi şi reticenţe.”

“Nu dădu nimeni prea mare atenţie vorbelor sale. Ca orice tată care, prin divorţ, încetează de a mai fi şi soţ, avea statutul monarhiilor constituţionale din zilele noastre: multă solemnitate şi puţină putere. Chiar şi clasica frază a mamelor de pe toate meridianele:O să te spun lui tata, devenea strict formală în cazul taţilor detronaţi din funcţia de soţi. Printr-un instinct fără greş, toţi copiii din lumea asta ştiu prea bine că un tată care vine în vizită când şi când are un rol strict decorativ. Un fel de Moş Crăciun pentru tot anul. Întotdeauna va aduce cu el un cadou, nu cine ştie ce, va pune întrebări piloage despre şcoa, se va uita şi în carnetul de note, va da câteva sfaturi bine simţite şi extrem de folositoare, în funcţie de vârsta şi de sexul copilului (de la  “Să fii atent la maşini când traversezi strada, până la ai grijă cu cine te  împrieteneşti“) şi, în jumătate de oră maximum, îşi va îndeplini funcţia pedagogico-educativă pentru cel puţin trei săptămâni. Va putea pleca liniştit cu sentimentul datoriei împlinite, în proporţie de cincizeci la sută: restul datoriei îl achită, prin factorul poştal, lună de lună…”

Sa_nu_astepti_minuni_de_la_luna_Septembrie-Sorin_Holban-Eminescu_37593-1024x768-650x1000

Am cumpărat ebook-ul de pe un site care se cheamă Correct Books dar e foarte prost digitalizată. Am dat 12 lei şi regret banii pentru că fix aceeaşi versiune plină de greşeli e şi pe scribd, dar am zis s-o citesc frumos pe ebook reader şi să încurajez transformarea cărţilor vechi în ebooks. Într-un anticariat online (Colţul colecţionarului) era 10 lei dar am zis că o primesc mai repede dacă e virtuală. Mi-ar fi plăcut însă s-o ţin în mână, nu mă pot dezbăra de cărţile pe hârtie. Pe zi ce trece descopăr cărţi frumoase sau drăguţe sau interesante, vechi, publicate în anii ’80-’90 şi am început să-mi doresc să moştenesc biblioteca vreunei profesoare care a fost pasionată de lectură (musai femeie, că au cărţi mai faine) doar ca să am o mulţime de cărţi vechi de citit 🙂

Să nu aşteptaţi minuni de la cartea asta, e simpatică şi uşurică, o carte de duminică, fiind subţire se citeşte în câteva ore, care vă transpune într-o atmosferă pre ’89 (nu sunt aluzii la comunism aproape deloc, cu excepţia acelui “tovarăşă” folosit pe ici pe colo). Medicul pediatru Sabin Dorobanţu este chemat într-o zi să consulte o fetiţă bolnavă (pe care o cheamă Laura şi care doar se preface bolnavă ca să rămână acasă şi să citească) şi o reîntâlneşte pe iubita lui din tinereţe, Olga. Pe parcursul celor peste o sută de pagini, autorul tatonează terenul pentru a vedea dacă cei doi se pot împăca după ce au trecut douăzeci de ani peste ei şi s-au schimbat foarte multe în vieţile lor. Voi ce spuneţi, aduce minuni sau nu luna septembrie?

Melodia pentru septembrie e descoperită via Ada, se numeşte Septembrie şi o cântă Aura Urziceanu şi Aurelian Andreescu.

Ce-mi recomandaţi să citesc pentru luna octombrie? 🙂 Dar pentru noiembrie? Cine îmi recomandă o carte interesantă pentru octombrie sau noiembrie, primeşte o altă carte frumoasă de la mine. Eu am deja o listă dar primesc oricând sugestii noi 🙂 Şi pentru că vreau să strâng toate cărţile cu lunile anului în format tipărit, dacă are cineva cartea asta şi e dispus să mi-o dăruiască/dea la schimb cu altceva, mă poate contacta aici în comentariu sau la adresa de email a blogului. Mulţumesc!

6 Replies to “O carte şi un cântec pe lună”

  1. Nu am o sugestie, doar voiam sa te intreb cand ai timp pentru toate? Serviciu, Eliza, citit, blog, gatit, alte activitati descrise pe aici. Ai timp si pentru somn? 🙂

    1. Cristina, sa stii ca citesc din ce in ce mai putin. Ma uitam cu stupoare pe Goodreads ca am citit doar vreo 20 de carti anul asta, ceea ce e incredibil de putin. De gatit, gatesc mereu, ca doar trebuie sa mancam, nu? 🙂 La serviciu trebuie sa ma duc, cu Eliza stau cand sunt acasa si imi tine companie cand fac diverse activitati, cand gatesc, cand fac curatenie, se plimba peste cu mine prin casa. Ea e neobosita, eu mai putin 🙂

  2. Mie mi-a placut mult In tara norului alb si continuarea Maorii…mi-a placut atmosfera, personajele

  3. si mie mi-a placut mult “in tara norului alb”, continuarea ei inca asteapta in biblioteca sa-mi fac timp pentru ea….

  4. Eu citesc Copila de zapada http://www.polirom.ro/catalog/carte/copila-de-zapada-4632/, inca n-am terminat-o si o citesc cu drag!!

  5. Nu am o sugestie de carte pentru octombrie sau noiembrie. Doar sugestie de film care mi-a placut foarte mult: “Dragoste de noiembrie”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.