My First Reading Library – Usborne

Am primit aceste cărţi pentru review de la Anca Bolos, În minunata lume a cărţilor. Pentru comenzi accesaţi pagina de facebook sau scrieţi-i Ancăi la inminunatalumeacartilor@gmail.com.

995066_492897104180966_1260948280861236061_n

Înainte de a începe să vă povestesc despre aceste cărţi cu adevărat speciale, aş vrea să vă redau un citat dintr-o prefaţă scrisă de Irina Petraş la volumul “Cărticică de 6 ani” de Constanţa Buzea:

“În doi ani, un copil nu poate învăţa prea multe cuvinte […] dar în doi ani ochii [lui] au văzut o mare parte din lucrurile care stau pe pământ. [La trei ani] ştie deja […] o mulţime de cuvinte noi pe care deocamdată le stâlceşte, le pelticeşte, luând-o mereu de la început, în veritabile vocalize verbale, gata să escaladeze prin poezioare jucăuşe chiar şi teribilul rrrr. [La patru ani] face un pas mai departe în stăpânirea lumii din preajmă. Îşi îngăduie combinări năstruşnice, a învăţat reguli de bună purtare şi le transmite cu autoritate şi cu hohot de râs faunei mişunând în orice carte pentru prichindei. [La cinci ani], lumea se organizează deja în mici comunităţi, familia îşi dezvăluie ierarhiile şi rostul, oraşul e un teritoriu fabulos de cucerit cu tact şi disciplină, micul organism comunitar are legi de respectat, rolul fiecăruia e bine stabilit. Poveştile devin aventuri, cu răsturnări de situaţii, fabulosul se prelinge din călimară şi umple dezinvolt pagina. În fine, [la şase ani] e gata să se despartă de prima copilărie. […] Acum începe vremea basmelor, a proverbelor, a zicătorilor, a jocurilor de cuvinte dezlănţuite cu libertatea celui care ştie deja să le stăpânească. Copilul, câmp mănos sub cuvintele-ploi, îşi locuieşte limba în starea de veghe întreţinută de literatură.”

Cred că acest citat redă perfect etapele prin care trece un copil în ceea ce priveşte cunoaşterea lumii şi redarea ei sub formă lingvistică şi cred că la fiecare etapă trebuie să îi punem la dispoziţie materialul literar potrivit. La vârste mici, rime copilăreşti, apoi povestioare cu tâlc, apoi jocuri de cuvinte şi de sunete, toate susţinute de ilustraţii adecvate, până când copilul învaţă să stăpânească acele semne multe şi diferite de pe hârtie care, odată înţelese, îi aduc dinaintea ochilor, o altă lume, lumea imaginaţiei. La noi, însă, autorii se pricep foarte bine să redea în versuri sau în vorbe frumoase ce anume ar trebui să fie cartea, mai ales la o vârstă fragedă, şi mai puţin să pună acest lucru cu adevărat între coperţile cărţilor din librării. Cunoaşteţi poezia Frumoasa şi înţeleapta carte de Marcela Peneş? “Cât te-am aşteptat/Vii de departe,/Frumoasă şi înţeleaptă carte!/Pentru mine vii,/Prietenă bună să-mi fii,/Să-mi aduci daruri din poveşti,/Cu tâlcul lor să mă înavuţeşti./Cunoscându-ţi chipul şi firea,/Ne vom juca de-a citirea!”

Păi, stimată Marcela Peneş, nu ştiu dacă ai fost vreo vizionară, dar aceste cărţi cu care noi ne vom juca de-a citirea chiar vin de departe, tocmai din Anglia, de la editura Usborne, şi sunt 50 de cărticele pe care le-am aşteptat cu încântare, cărţi care îl conduc pe copil spre şi dincolo de etapa de “early reader” (cititor începător). Sunt în limba engleză, pe de o parte din păcate (pentru că nu suntem în stare în România să creăm şi noi un astfel de program), pe de altă parte, din fericire, pentru că vom putea exersa şi limba engleză chiar dacă iniţial, îi voi traduce simultan Elizei când i le voi citi. Şi spun i le voi citi pentru că deocamdată setul stă pitit într-un sertar, sub un tricou, aşteptând să fie oferit cadou de ziua ei. Sper numai să nu-l găsească 🙂

15403_495866547217355_3346201635913746275_n

Setul My First Reading Library mi s-a părut împărţit pe trei etape: etapa de “nursery rhymes” (rimele jucăuşe, copilăreşti, fără sens) în care găsim cunoscute poezioare din folclorul englezesc, apoi povestioare cu tâlc (repovestiri foarte scurte după fabule sau legende cunoscute), iar apoi urmează povestioarele în care se exersează cuvintele şi sunetele (acestea au chiar şi instrucţiuni pentru părinţi în care li se spune cum să folosească aceste cărţi). Toate cărţile au la final şi câteva jocuri pe baza povestioarei din carte. Ilustraţiile sunt minunate, viu colorate, nu foarte complicate, clare, şi redau întocmai firul poveştii. Textul este aerisit, scris mare, adaptat pentru fiecare etapă de vârstă. Conform site-ului Usborne, primele 22 de cărţi includ metodele fonetice folosite la şcoală (colecţia Usborne Very First Reading), următoarele 12 cărţi sunt pentru copii care abia încep să citească singuri (Usborne First Reading Level One) şi ultimele 16 cărţi sunt pentru exersarea capacităţii de citire nou acumulate (Usborne Very First Reading Level Two).

10614269_495859623884714_4379039214425616319_n

Pe spatele fiecărei cărticele scrie şi preţul individual – e 3,99 lire. Calculaţi la 50 de cărţi cam cât iese că ar costa un asemenea set. Destul de mult, nu? Da, n-aş fi recomandat un set de 200 de lire dacă n-ar fi fost acum la o reducere fabuloasă. Tot setul de 50 de cărticele costă acum doar 195 de lei (ştiu, sună ca la teleshopping : )))) Dar asta e oferta toamnei la Usborne şi vă sfătuiesc să faceţi un efort să le luaţi dacă aveţi copii de 3-6 ani pe care îi învăţaţi să citească sau care se familiarizează cu limba engleză. Este un material extrem de util. Eu voi păstra aceste cărţi şi le voi lăsa moştenire urmaşilor urmaşilor mei  : )))) Am remarcat că şi Eliza e la fel de maniacă în ceea ce priveşte colecţionatul cărţilor la fel ca şi mine şi n-ar da niciuna dintre cărţile din bibliotecă, chiar dacă a depăşit vârsta. Presimt că acest set îi va aduce o mare bucurie. Mulţumim din suflet, Anca!

10524719_495859123884764_8505062248791026002_n

 

3 Comment

  1. Sunt minunate după câte văd! Dar…din păcate nu sunt în țară să le pot comanda 🙁 Da, și noi suntem maniaci pe cărți. Rareori, de fapt foarte rareori dau cărțile după ce le-am citit. De împrumutat le împrumut, dar cu condiția să le primesc înapoi în aceeași stare în care le-am împrumutat: adică noi. Visez o bibliotecă mare pe care să o dăruiesc urmașilor mei, după cum spuneai și tu 🙂 Și vreau să se adreseze tuturor categoriilor de vârstă!

  2. Andreea 28 says: Reply

    Si noi le avem..ne plac mult…calitatea este exceptionala..noi le citim seara, cand ne punem in pat…suntem incepatori la engleza, si cu ajutorul lor, speram sa ne imbunatatim….

  3. Ne gândim de ceva vreme și noi să achiziționăm pachetul My First Reading Library. Dacă până acum, într-un fel, am amânat chestiunea pentru că așteptam pe cineva să scrie mai pe larg despre cărticele, acum am rămas fără scuză… 🙂 Mulțumim!

Leave a Reply