Prin târg – Gaudeamus 2014

Ştiu că aşteptaţi cu nerăbdare (şi unii dintre voi chiar mi-aţi scris) noutăţile şi recomandările pentru târgul de carte Gaudeamus 2014. O să vă prezint ce-am văzut, ce-am cumpărat şi ce mi-a atras atenţia pentru viitor. Reduceri foarte mari nu sunt, probabil editurile vor să-şi scoată acum pârleala pe final de an, însă chiar şi aşa, târgul merită o vizită (şi chiar mai multe dacă n-ar avea taxă de intrare – iarăşi mi se pare jaf la drumul mare, în condiţiile în care la Bookfest nu e taxă şi oricum editurile plătesc nişte sume deloc modice pentru spaţii).

Anul acesta am vizitat pe îndelete şi, deşi am scos mai greu banii din buzunar faţă de anul trecut, tot am plecat acasă cu nişte comori şi cu încă una în suflet pe care cred că mi-o iau duminică. Ordinea în care vă povestesc este ordinea în care am vizitat editurile. Am evidenţiat, în special, cărţile de Crăciun sau cărţile care pot fi date cadou în perioada asta, atât pentru copii (majoritatea), cât şi pentru adulţi (doar câteva).

La editura Adenium -în afară de benzile desenate cu Amintiri din copilărie de care v-am povestit anul trecut, am mai remarcat noua carte a doamnei Aurora Georgescu – Anotimpurile şi o carte foarte simpatică de Lidia Batali – poveşti versificate, cu ilustraţii foarte frumoase.

ed Adenium

interior adenium

La editura Doxologia l-am luat pe Ciuboţel de Spiridon Vangheli (35 de lei) şi încă o cărticică subţire, Poveste de iarnă (5 lei). Mai era o carte interesantă, Noaptea de Sfântul Nicolae, dar era prea densă ca text pentru Eliza, momentan. Mi-a atras atenţia tot de Spiridon Vangheli o carte care se numeşte Copii în cătuşele Siberiei. Sinceră să fiu, nu ştiu cui i se adresează cartea, e o carte foarte dură, probabil autorul a scris-o mai mult ca să se descarce el sufleteşte. Însă recunosc că dacă n-aş fi fost cu bugetul limitat, aş fi luat-o şi pe aceea, pentru mine. La Doxologia aveau mai multe cărţi drăguţe pentru copii.

DSCN9205

??????????

La editura Egumeniţa mi-a atras atenţia o carte care se numeşte Din cetatea lui Eu în cetatea lui Tu – am pus-o pe listă momentan, sper s-o iau curând. Are poveşti scurte şi ilustraţii frumoase despre virtuţi şi valori umane. Costa 12 lei, dacă nu mă înşel. O prietenă mi-a recomandat-o cu mare căldură şi chiar aş vrea s-o iau.

DSCN9198

La Girasol am văzut trei cărţi frumoase de Crăciun, dintre care una cu puzzle:

DSCN9211

La editura Univers mi-a prins ochiul această carte, am răsfoit-o puţin, părea foarte interesantă, dar n-am luat-o. O notez aici pentru altă dată:

DSCN9212La Arthur mi-au atras atenţia multe cărţi, printre care Yumi şi Galben pătrat reduse la 14,9 lei, le-am avut mult timp pe lista de dorinţe dar până s-au ieftinit, Eliza le-a depăşit ca vârstă, şi nişte ediţii superbe la Cartea cu jucării a lui Arghezi şi Expresul Polar.

editura Arthur

La Corint Junior m-a amuzat o carte de poveşti germane din România culese din zona Sibiului majoritatea, dar şi din alte regiuni – asta în lumina noului preşedinte ales 🙂

DSCN9224

La Corint aveau o selecţie foarte bogată de cărţi ochioase de Crăciun:

DSCN9229

La Aramis o găsiţi pe Magic Lilli şi în varianta de Crăciun:

aramis

La editura Gama găsiţi o mulţime de cărţi numai bune de dat cadou de Moş Nicolae şi de Crăciun. Printre ele şi Atinge Copacul Fermecat, o carte-jucărie care îl va uimi pe cel mic – voi povesti mai multe despre ea într-un articol separat. Cartea e la reducere la târg, e 29 de lei. O recomand pentru toţi copiii până în 4 ani, deşi sunt sigură că şi pe Eliza o va fermeca. Tot de la Gama am plecat şi cu Jurnalul primilor mei ani de şcoală – o carte-caiet în care se pot nota diverse lucruri din 5 ani de şcoală (clasa pregătitoare – clasa a patra).editura GamaTot la Gama a mai apărut o serie de cărţi de învăţare timpurie – Învăţ matematica:

DSCN9238

La editura Trei am dat peste patru cărţi absolut superbe. Pe una dintre ele o ştiam (Cadou de ziua ta) dar pe restul, nu. Am plecat doar cu două dintre ele (13 lei bucata), deşi mi le-aş fi dorit pe toate.

??????????

DSCN9242

Tot la Trei încă o carte interesantă mi s-a părut În căutarea sufletului Crăciunului – păreau nişte povestioare dar nu mi s-au părut potrivite pentru copii mai mici.

La Curtea Veche am răsfoit mai multe cărţi, printre care şi Crăciunul Regal şi o carte de Mandale Dacice.

??????????

??????????

La Vellant, două cărţi de Crăciun superbe dar din păcate mult prea scumpe pentru buzunarul meu (Tiptil, Crăciunul se apropie era, cred, în jur de 80 de lei):

DSCN9251

La editura Diana am văzut pentru al doilea an consecutiv un stand foarte frumos amenajat. Aveau cărţi dar şi jocuri (Nu te supăra frate, de exemplu), precum şi nişte teatre din carton şi hârtie, destul de mari şi foarte frumoase.

editura diana

La Univers Enciclopedic Junior am văzut două cărţi de Crăciun în ediţii foarte îngrijite. Am cumpărat doar Brăduţul de Crăciun (superbă, coperţi cartonate) cu 15 lei.

univers enciclopedic

La DPH am cumpărat o carte care îi lipsea Elizei din colecţia cu fetiţele (Isabela şi zeiţa mării – erau la reducere, 8 lei), m-am convins că setul de cărţi cu Virtuţile morale nu merită cumpărate – nu au povestioare, ci un soi de sfaturi, să zicem, o listă de “aşa da”. Mie nu mi-au plăcut. Am fotografiat şi cartea Poveşti de trezit copiii a lui Iv cel Naiv – simpatică dar nu mi-a plăcut formatul – mult prea mare, greu de ţinut în braţe, greu de depozitat. Idem pentru Fusul cu zurgălăi, tot de la ei – mult prea mari, eu nu văd rostul cărţilor aşa de mari.

iv cel naiv

La Polirom aş vrea să atrag atenţia asupra celor trei cărţi din colecţia Medaliile succesului – sunt un fel de povestiri motivaţionale pentru şcolari. Am citit-o pe prima şi recomand în cunoştinţă de cauză.

DSCN9277Kinderland şi Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu, tot la standul Polirom, două cărţi emoţionante care tratează acelaşi subiect – al plecării mamelor în străinătate la muncă şi al copiilor rămaşi în urmă. Despre aceste două cărţi vă voi vorbi în alt articol, mai pe larg.

DSCN9283

De la Litera am plecat, cum altfel, cu Crăciunul cu Anna şi Elsa, numai bună de pus în ghetuţe. Tot de la Litera mai recomand Albinuţa – Abecedarul lui Grigore Vieru, Primul meu dicţionar ilustrat şi Prima mea carte de jocuri Disney – despre ele o să vă povestesc separat.

craciunul cu anna si elsa

Tot la Litera, o selecţie foarte frumoasă de cărţi de Crăciun:

DSCN9285

La Humanitas găsiţi cărţile lui Alfie Kohn, precum şi cartonaşele În faţa blocului, cu jocuri din copilăria noastră. Mult prea scumpe, drăguţe, dar eu n-aş da 80 de lei pe ele. Setul ăsta e genul de lucru pe care îl iei cadou cuiva şi nu m-ar deranja să-l primesc cadou, dar banii nu i-aş da. Dacă aveţi de cadorisit şefi, colegi, prieteni cărora nu ştiţi niciodată ce să le luaţi, recomand cu mâna pe suflet, e imposibil să nu le placă. Idem pentru rudele din străinătate, o idee excelentă de cadou.

editura HumanitasTot la Humanitas mi-a plăcut cartea lui T.O. Bobe, Darul lui Moş Crăciun, precum şi cartea lui Margaret Yardley Potter, Carte de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate (străbunica lui Elizabeth Gilbert).

??????????Încă o carte al cărei titlu mi-a atras atenţia la Humanitas a fost Povestiri de iarnă de Karen Blixen. Mi-ar plăcea s-o citesc.

DSCN9294

De la editura All am plecat cu trei cărticele de iarnă – Fetiţa cu chibrituri, într-o ediţie foarte frumoasă (deşi nicio ilustraţie, oricât de minunată n-o să îndulcească vreodată povestea asta), Zăpezica şi Bunicul îngheţ şi Bucuriile iernii cu Pixi.

DSCN9295

Pentru mine am luat Micul Chagall de Renata Carageani, o carte poliţistă, biografia actorului Vladimir Găitan şi m-a intrigat promovarea inedită pentru lansarea din seara asta (18.30) a cărţii Consumatorul de suflete.

DSCN9299

Pentru sufletul meu mi-aş fi luat de la editura Bizantină două cărţi splendide de bucate – aveau o grafică şi un aspect de nota zece! De altfel, cred că mă voi duce duminică şi mi-o voi lua pe cea cu plăcintele, prea mi-a făcut cu ochiul. Vă asigur că poza nu le face cinste, în realitate sunt de 500 de ori mai frumoase!

editura Bizantina

De la editura Viaţă şi sănătate am cumpărat o carte de labirinturi (8 lei) – ştiu că se găsesc multe pe net care pot fi printate, însă mie îmi aminteşte de o carte de labirinturi pe care am avut-o în copilărie şi am vrut musai să i-o iau Elizei.

editura viata si sanatate

Cred că în premieră i-am găsit acolo şi pe cei de la editura Cartea Copiilor, cu toate noutăţile lor: Căsuţa, Petunia şi Lapte de la pieptul mamei.

??????????

La nivelul 1, lângă spaţiu de activităţi unde vor avea loc atelierele găzduite de editura Casa (stand 115) o găsiţi pe Adina de la Micul Cititor cu ale ei cărţi Usborne.

DSCN9313

Lângă Adina este editura Crişan care are o splendidă colecţie de mini-cărţi decorative adunate sub forma unui calendar de Advent intitulat Povestiri de Crăciun – cred că era în jur de 50 de lei. Mi-a plăcut enorm, mai ales că acele mici cărticele conţin o povestioară scurtă şi pot fi agăţate şi în brad.

editura Crisan

La editura Zorio am răsfoit două cărţi drăguţe. le-am marcat pentru cercetare ulterioară, dacă le ştiţi, m-aş bucura să aflu mai multe:

??????????

La Herald am văzut cărţile lor de educaţie parentală precum şi cartea care se lansează diseară, Selfie în oglindă, lansare unde va vorbi Bogdana (a scris ea aici mai multe).

??????????

Cam atât! Phew, a fost greu şi obositor dar frumos. Ne vedem duminică dacă veniţi, dacă nu, ne reauzim pe blog săptămâna viitoare. Week-end plăcut tuturor şi spor la cumpărături!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 1. Să știi că am citit cu atenție articolul tău și m-am bucurat remarcând că avem aceleași gusturi în materie de cărți pentru copii. În schimb, m-am întristat că nu pot ajunge la acest minunat târg de carte. Să lecturați în tihnă cârțile achiziționate! 🙂

 2. Foarte frumoase toate recomandarile! Multumim!
  Cartea Craciunul cu Ana si Elsa este frumoasa? Ma tenteaza tare mult de pus sub brad…

  • Adriana, da, e foarte draguta. Contine cateva crafturi de facut, pas cu pas, o reteta de biscuiti decorati si o poveste. La targ era 27,9 lei, poate o gasesti mai ieftina pe elefant.

 3. Mama, ce de edituri! Si ce de carti! Nu cred ca avem nici 5% din cartile pomenite de tine, si totusi rafturile ne sunt burdusite 🙂 Ce bine ca nu pot merge, mi-as face sange rau, si o gaura in buget! Dar mi-a placut mult sa citesc povestea si recenziile tale.

 4. wow Laura ce frumos ! Ce mi-as fi dorit si eu sa merg ! Despre unele carti nici nu am auzit pana acum, iar altele le doresc de ceva vreme dar nu se gasesc pe net. Cele din seria cu ariciul si iepurasul de la editura Trei am vrut sa le iau in engleza pentru ca am vazut ca nu se mai gasesc dar m-am razgandit si am comandat altele, ma bucur sa vad ca ele chiar exista tiparite. Mi-as mai fi dorit si Brăduţul de Crăciun si Expresul Polar 😉 Astept cu nerabdare viitoare articole.

 5. Multumim de impresii! Oricat de urata va fi vremea maine, tot vom incerca sa ajungem la Gaudeamus! Ne este dor de cei de la editura Epigraf din Republica Moldova. Noua ne plac mult cartile lor si abia asteptam sa ii vedem (daca vor fi…)
  Avem si noi pe lista din Cetatea lui tu in cetatea cerului. Prima am citit-o deja si e minunata. Dupa aceste carti ar trebui sa se predea religie (valori morale) in scoala!

 6. Foarte utile informatiile, asteptam cu interes sa scrii despre targ. Sper sa ajung si eu maine, mi-ai dat cateva idei super de cadouri de Craciun.
  Sa ai un weekend frumos!

 7. De Spiridon Vangheli am auzit cand a postat cineva pe Facebook o povestire de-a lui dintr-un manual scolar. Am pus-o in grupul “Aberatii din manuale scolare”. La fel ca si tine, m-am intrebat la ce si cui poate servi o povestire de o cruzime absolut gratuita, cu un iepuras facut ciorba degeaba, spre disperarea unor copii.
  In rest, maine imi umplu si eu sacul la Gaudeamus 🙂

  • Da, manualele abunda in asemenea povesti, pornind de la Puiul si pana la La Vulturi – toate sunt reminiscente ale vremurilor cand acestea erau realitati de zi cu zi si cand mancarea nu venea din caserola de la supermarket. Eu sunt obisnuita si sa stii ca nici copiii nu fac asa mari drame din asta. Dar ma rog, poate ca pentru ca si eu am mancat iepurasul primit de sor-mea cadou, nu sunt asa sensibila : )))) In orice caz, Spiridon Vangheli chiar e un scriitor deosebit, a fost tradus intr-o multime de limbi, iar Guguta si Ciubotel sunt foarte apreciati peste hotare. Abia de un an au ajuns si la noi.

 8. Super! Multumim pt prezentare, Laura!
  Eu vreau sa completez colectia lui Spiridon Vangheli- mai am vreo cinci carti (inclusiv “copiii..”- am vrut de multe ori s-o cumpar, dar mi-a fost teama de ce-o sa citesc acolo :D) de cumparat, care costa vreo 200 si un pic de lei, deci ma pun pe clocit :). Am comandat acum o luna prin intermediul unei prietene 4 carti scrise de Spiridon Vangheli, dar care nu se gasesc inca la noi. Abia le astept.
  “Cetatile” le avem si noi de vreo doi ani. Au fost cele mai citite carti din biblioteca. La editura evanghelismos costau undeva la 15 lei bucata. daca poti, si mai esti la targ, cumpara-le te rog din partea mea pt Eliza ;)- cadou de Craciun ;).

 9. In cateva ore mergem si noi la targ.Anul trecut l-am cunoscut pe domnul Spiridon Vangheli si am primit autograf pe Ispravile lui Guguta(the best) Imparatia lui Ciubotel si Copii in catusele Siberiei.Ultima carte este scrisa pe baza unor intamplari petrecute in realitate, unele traite chiar de autor.Este o realitate dureroasa ce scriitorul nu doreste a fi uitata de poporul nostru.Se adreseaza copiiilor mai maricei.
  Cartea Din cetatea lui Tu in cetatea lui Eu si continuarea ei sunt pe locul 1 in topul cartilor citite de baiatul meu(9 ani are acum, dar le-a citit pe la 8).Toti colegii lui au aceeasi parere buna.Mie personal imi place enorm.Transmite o stare de bine, o pofta de viata, o bucurie mare.
  multumim de recomandari.

 10. multumesc pentru recomandari, merg si eu maine din nou in prospectiuni pentru Craciun si ma ajuta mult ce ai scris tu: ) eu recomand La culcare Veronica, este printre cele mai iubite la noi, problema este ca e prost legata (lipita) si acum am numai foi disparate, chiar ar trebuie sa caut s o leg cumva ca e pacat… e chiar foarte draguta

 11. Pingback: Machete didactice – Ce legătură poate fi între Târgul de carte Gaudeamus și două coșuri | Machete Didactice

 12. Nu am fost anul acesta la targ, dar am citit cu interes prezentarea ta si parca am fost si acolo. Asa de tare mi-au placut cele 4 carti cu iepurele si ariciul, de la editura trei, incat le-am comandat azi direct la editura, erau reduse la 13.30 lei. Isi vor face loc langa celelalte cadouri pentru Craciun. Multumesc pentru recomandari, Laura.