Lecţii de anatomie – cartonaşe Montessori

Una dintre editurile care a început în forţă să scoată cărţi şi materiale auxiliare Montessori este editura Gama. În 2015 a publicat aproape 40 de astfel de materiale, majoritatea primind un feedback pozitiv, din câte am văzut, în grupurile de părinţi dedicate filozofiei Montessori. Printre cele mai apreciate s-au numărat cartea 100 de activităţi stimulatoare Montessori şi cartonaşele cu Lecţiile Montessori, care cuprind lecţii de anatomie, zoologie, geografie, botanică şi astronomie.

Noi avem cardurile de anatomie, nu le-am folosit până acum deoarece am preferat enciclopediile cu desene mai vii şi explicaţii mai multe şi mai variate, în special din categoria curiozităţi (cum este aceasta de la editura Litera). Cardurile Montessori de la Gama sunt mai mult pentru cei care fac homeschooling sau au răbdare să desfăşoare lecţii organizate cu copiii. În general, cardurile de nomenclatură sunt pentru părinţi foarte răbdători şi concentraţi, categorie la care, din păcate, nu mă încadrez 😀

DSCN7507

Seturile conţin câte 52 de carduri cu ilustraţii reprezentative şi o informaţie scurtă şi la obiect pe verso şi 52 de carduri care se separă în imagine şi etichetă pentru a putea fi potrivite de către copil. Pentru a ţine uşor evidenţa lor, cardurile care fac parte din sub-seturi sunt numerotate 1/6, 2/6 etc. În fiecare set e şi câte un pliant cu sugestii despre cum pot fi folosite, deşi îmi închipui că cei care le cumpără ştiu foarte bine ce să facă cu ele. Mi se par foarte faine şi utile pentru profesori, deşi dificil de folosit la clasă din cauza dimensiunilor reduse (9×9 cm), dar pot fi folosite şi în cadrul sistemului şcolar clasic, dacă se împarte clasa pe echipe şi se distribuie materialele pentru a fi studiate. Frumuseţea materialelor Montessori e că sunt foarte flexibile şi pot fi folosite într-o varietate de moduri şi stiluri de educare/învăţare.

Cardurile de anatomie abordează momentan doar sistemul osos, sistemul nervos, organele de simţ, sistemul respirator şi sistemul circulator. Aştept cu interes şi sistemul reproducător 😀 Ilustraţiile sunt schiţe simple, alb-negru, cu doar organul evidenţiat colorat în roşu, albastru, roz etc. Nu au imagini reale incluse, pentru acestea probabil va trebui să apelaţi tot la enciclopedii sau la documentare de pe youtube.

Dacă le aveţi deja, aş fi curioasă ce părere aveţi despre ele, precum şi în ce manieră le-aţi folosit.

Save

Save

Save

1 Comment

  1. Super!

Leave a Reply