Domnişoara Toamnă – activitate de lucru manual

toamna

Domnişoara Toamnă e o activitate la care am lucrat foarte mult timp, în special pentru că am stat şi am gândit (şi re-gândit) fiecare pas, ajustând şi făcând modificări pe parcurs. Acolo unde se poate o să vă dau şi alte sugestii, ca să folosiţi la maxim materialele pe care le aveţi deja acasă sau la clasă. Domnişoara Toamnă e prima dintr-o serie de 4 decoraţiuni care să reprezinte anotimpurile şi sper ca, pe măsură, ce le fac şi pe celelalte, să iasă din ce în ce mai bine.

toamna

Ce am vrut eu să fac, în primul rând: să folosesc materiale reciclate şi tehnici de creaţie cât mai variate (cusut, lipit, decupat, îndoit, găurit etc). Ce mi-a ieşit, o să vedeţi în cele ce urmează.

Materiale: o caserolă de styrofoam (din acelea în care se ia supa la pachet, eu am reciclat-o de la mine de la cantină), o bilă din polistiren (9 cm diametru), ochi mobili mari, vopsea acrilică roz pal (pe a mea scrie “culoarea pielii”), lână galbenă, sârmă sau cablu pentru mâini şi picioare (am folosit un cablu de cupru destul de ţeapăn dar pe care am reuşit să-l îndoi cu ajutorul unui patent, însă puteţi folosi şi sârmă pluşată), un băţ pentru a fixa capul de corp, dantelă sau fetru pentru guler, perforator frunză de toamnă, un adeziv foarte puternic (am folosit Silipici de la Daco – un fel de lipici cu silicon lichid), pentru păr am folosit un elastic care imită părul cumpărat de la o tonetă (cred că a fost vreo 3 lei) dar îi puteţi face codiţe din lână, o pălărie din pai (5 lei, la Casa Retro) dar puteţi s-o înlocuiţi cu o căciuliţă făcută dintr-o şosetă, o bonetă făcută dintr-o plasă pentru coc sau o băsmăluţă făcută dintr-o batistă. Pentru decor, am mai folosit o ghindă (pe care am lipit-o pe pălărie) şi un dovlecel din polistiren pe care îl ţine în mână. Le puteţi înlocui cu frunze sau un con de brad sau cu o tărtăcuţă adevărată.

dscn8447

Pasul 1

Caserola de styrofoam se găureşte roată-împrejur, la bază şi se coase o margine cu lână galbenă. Acest pas poate fi executat şi de copii, dacă le daţi voi găurile dinainte. De asemenea, îi faceţi şi găurile pentru braţe, pe laterale.

dscn8361

Se vopseşte bila de polistiren cu acrilicul de culoarea pielii. Se lasă la uscat, apoi se lipesc ochii şi se desenează trăsăturile. Eu la trăsături nu prea mă pricep, de aceea în loc să arate ca o domnişoară veselă, Toamna mea arată mai degrabă ca o profesoară severă.

Pasul 2

Se îndoaie sârmele pentru mâini şi picioare. Mâinile sunt formate dintr-o singură bucată, trecută prin cele două găuri ale cutiei şi adunate în faţă. Picioarele sunt formate tot dintr-o singură bucată, pliată în două şi răsucită uşor în partea de jos, unde ar veni tălpile. Nu am reuşit să găsesc o metodă să prind picioarele de cutie, aşa că deocamdată picioarele stau aşa, pur şi simplu, dar dacă vreţi s-o folosiţi ca jucărie, nu ca decoraţiune, vă sfătuiesc să umpleţi cutia cu spumă poliuretanică (e destul de ieftină în magazinele de bricolaj) şi să fixaţi bine picioarele în interior.

Pasul 3

Se lipeşte de cap părul, apoi pălărioara. Eu am vrut iniţial să fac pălăria cu tehnica papier mache – să îi pun pe cap un disc din carton găurit pe mijloc şi apoi să formez pălăria din bucăţele de hârtie înmuiate în aracet diluat cu apă, iar la final să pictez totul cu acrilic maro. După care am testat varianta cu boneta din plasa pentru coc, încă arăta ca o bătrânică. Până la urmă am avut norocul să găsesc pălărioara asta la Casa Retro şi am folosit-o. Puteţi folosi şi diverse căciuliţe sau pălării rămase de la păpuşi, dacă aveţi pe acasă vreo sacoşă cu resturi de jucării pe care le ţineţi pentru refolosit. Pe pălărioară am lipit o ghindă. Pe corp se lipesc frunze decupate cu perforatorul din hârtie glasată autocolantă.

toamna_sus

Pasul 4

Se ataşează capul de corp, cu ajutorul băţului. Se găureşte bila (eu am folosit o bormaşină), se înfige băţul, apoi se găureşte caserola pe mijloc şi se introduce băţul în ea. Se fixează cu pistolul cu silicon fierbinte sau cu Silipici, dacă se cam bălăngăne. Pentru că eu am găurit, din greşeală, prea tare caserola, am acoperit gaura cu un guleraş făcut din dantelă. La final, i-am pus dovleacul în mâini – l-am găurit pe părţi ca să înfig sârma în el.

Domnişoara Toamnă stă acum pe un raft în camera Elizei unde îşi aşteaptă surata, pe domnişoara Iarnă. Dar despre ea, în alt episod 🙂

Alte sugestii de activităţi potrivite anotimpului în care suntem, găsiţi în categoria Idei de toamnă. Dacă doriţi activităţi de lucru manual cu o anumită temă, să-mi scrieţi şi, în limita timpului disponibil, voi încerca să vă ajut 🙂

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

8 Comment

 1. E minunată Domnișoara voastră. Numai că nu prea am cu cine s-o lucrez. 🙁

  1. Laura Frunză says: Reply

   Mă bucur că îţi place!

 2. MARASESCU GABRIELA says: Reply

  E superba Domnișoara voastră.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Mulţumim, Gabriela!

 3. vavaly says: Reply

  foarte dichisita si frumos finisata . parca are viață 🙂

  1. Laura Frunză says: Reply

   Daaa, o viaţă cam plictisită dacă te iei după trăsăturile ei 😀 Deloc nu mă pricep la desenat feţe.

 4. Cristina says: Reply

  Foarte frumoasa!!! O idee minunată. Mulţumim.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Şi eu mulţumesc şi spor la treabă dacă vă apucaţi de ea 🙂

Leave a Reply